Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Υπουργική απόφαση για φωτοβολταϊκούς σταθμούς και σε νησιά

Φωτοβολταϊκά στα νησιά

Υπουργική απόφαση για φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 150 kWp σε νησιά υπογράφηκε από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, Τίνα Μπιρμπίλη.
Η τροποποίηση του προγράμματος αφορά στα εξής νησιά: Εύβοια, Άνδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στα νησιά, μέσω της δημιουργίας μικρών σταθμών, καθώς πρόκειται για μικρές εγκαταστάσεις που συνδέονται κοντά στα σημεία ενεργειακής κατανάλωσης και συνεπώς αποκομίζονται τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για το δίκτυο και τους καταναλωτές (περιορισμένα έργα σύνδεσης, μείωση απωλειών, κ.λπ.).

Τα εκτιμώμενα τεχνικά περιθώρια ισχύος για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για κάθε διασυνδεδεμένο νησί έχουν καθοριστεί με την υπ’ αριθμ. 1253/2010 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Τα περιθώρια αυτά μπορούν να επικαιροποιούνται από τη ΡΑΕ με βάση νεότερα στοιχεία.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου (φορολογικός οδηγός)

Οσον αφορά τη μείωση φόρου λόγω της δαπάνης αλλαγής εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο κ.λπ., με τη νέα διάταξη διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης ρύθμισης. Δηλαδή με τη νέα διάταξη προβλέπεται μείωση φόρου 10%, και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ, της δαπάνης που καταβάλλεται για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου, οι οποίες θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, και αφορούν:

* Την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.


* Την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου
* Την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας
* Την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης – θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ΑΠΕ
* Τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτίρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη)
* Τη δαπάνη για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
1.1. Εισαγωγή – Σκοπιμότητα του έργου
Ο τομέας των κτηρίων και ο τομέας των μεταφορών αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. Τα κτήρια στην Ελλάδα καταναλώνουν περί το 36 % της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά 24%, φθάνοντας τα 8,54 Mtoe, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη. Η ενέργεια στα ελληνικά νοικοκυριά δαπανάται κυρίως για θερμικές χρήσεις και συγκεκριμένα για θέρμανση των χώρων (αφορά περίπου το 59% του συνολικού φορτίου).

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Εγκρίθηκε η «συμβιβαστική συμφωνία» για το κλίμα

Εγκρίθηκε το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας που προτάθηκε στη σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, στο Κανκούν του Μεξικού, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική έγκριση του από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο αυτή.

Οι διαπραγματεύσεις, πίσω από κλειστές πόρτες, ήταν έντονες και τελικά διαμορφώθηκε ένα σχέδιο συμφωνίας που θέτει ως στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου σε λιγότερο από 2 βαθμούς κελσίου και προβλέπει παράλληλα τη δημιουργία διεθνούς ταμείου για τη βοήθεια των αναπυσσόμενων χωρών να πληρώσουν για το κόστος της κλιματικής αλλαγής.





Συγκεκριμένα, το κείμενο προβλέπει τη δημιουργία «πράσινου ταμείου» ύψους 100 δισ. δολαρίων, μέχρι το 2020 για τις αναπτυσόμενες χώρες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, ώστε να προστατευτούν τα τροπικά δάση αλλά και να ελεγθεί η αύξηση της θερμοκρασίας.

Ωστόσο, δεν ορίζει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται εξάλλου για την αλλαγή του κλίματος. Το κείμενο θέτει απλά ένα στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων μέχρι το 2050. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη συμφωνία στην περσινή σύνοδο της Κοπεγχάγης είχε κινηθεί σε παρόμοιο κλίμα, αλλά δεν εγκρίθηκε ποτέ από το σύνολο των χωρών της συνόδου του ΟΗΕ που περιελάμβανε περισσότερα από 190 χώρες.
Σημειώνεται ότι η συμβιβαστική συμφωνία εγκρίθηκε παρά τις αντιρρήσεις της Βολιβίας, της μόνης από τις 194 χώρες που αντιτάχθηκε στο κείμενο.

Κανκούν: Συμβιβαστική συμφωνία αλλά και διαφωνίες για το κλίμα

Με “συμβιβαστική” συμφωνία φαίνεται πως καταλήγει η σύνοδος που διεξάγεται στο Κανκούν, στο Μεξικό, για την κλιματική αλλαγή, χωρίς όμως δεσμευτικούς στόχους όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Οι αντιρρήσεις ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης της Βολιβίας στο “συμβιβαστικό” κείμενο που προτάθηκε την Παρασκευή στον ΟΗΕ, ενδέχεται να εμποδίσει την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

Έπειτα από ώρες συνομιλιών – πίσω από κλειστές πόρτες – διαμορφώθηκε εχθές, Παρασκευή, ένα σχέδιο συμφωνίας που θέτει ως στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου σε λιγότερο από 2 βαθμούς κελσίου και προβλέπει παράλληλα τη δημιουργία διεθνούς ταμείου για τη βοήθεια των αναπυσσόμενων χωρών να πληρώσουν για το κόστος της κλιματικής αλλαγής.



Συγκεκριμένα, το κείμενο προβλέπει τη δημιουργία “πράσινου ταμείου” ύψους 100 δισ. δολαρίων, μέχρι το 2020 για τις αναπτυσόμενες χώρες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, ώστε να προστατευτούν τα τροπικά δάση αλλά και να ελεγθεί η αύξηση της θερμοκρασίας.

Ωστόσο, δεν ορίζει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται εξάλλου για την αλλαγή του κλίματος. Το κείμενο θέτει απλά ένα στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων μέχρι το 2050. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη συμφωνία στην περσινή σύνοδο της Κοπεγχάγης είχε κινηθεί σε παρόμοιο κλίμα, αλλά δεν εγκρίθηκε ποτέ από το σύνολο των χωρών της συνόδου του ΟΗΕ που περιελάμβανε περισσότερα από 190 χώρες.

Η Βολιβία ωστόσο αντιτάχθηκε στο κείμενο συμφωνίας, κάνοντας λόγο για παραχωρήσεις του προσχέδιου προς τις ΗΠΑ και κάλεσε να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να εμποδίσει την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, καθώς για την έγκριση του κειμένου απαιτείται η συμφωνία και των 194 κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο.

Επιδοτήσεις για εξοικονόµηση νερού

Πρόγραµµα εξοικονόµησης νερού στα σπίτια – το οποίο θα κινείται στην ίδια λογική µε το πρόγραµµα εξοικονόµησης ενέργειας και θα «τρέξει» από τον επόµενο χρόνο – εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρµπίλη.

Το πρόγραµµα είναι ακόµη υπό διαµόρφωση και όπως αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια παρουσίασης των δράσεων στον τοµέα των υδάτων θα στηριχθεί και σε νέες τεχνολογίες για την αξιοποίηση του νερού από τη βροχή και από τα πλυντήρια αλλά και στην εξοικονόµηση νερού από άλλες οικιακές χρήσεις. Η υπουργός δεν ξεκαθάρισε τι είδους κίνητρα θα δοθούν, ανέφερε όµως ότι η διαµόρφωσή του θα στηριχθεί στην εµπειρία της Κύπρου και της Αυστραλίας.
Η Κύπρος αντιµετωπίζει σοβαρό πρόβληµα λειψυδρίας. Η εξοικονόµηση νερού πέρα από τις µονάδες αφαλάτωσης γίνεται και µέσω της συλλογής και επαναχρησιµοποίησης του νερού οικιακής χρήσης από τους νιπτήρες, τα ντους και τους νεροχύτες που καταλήγουν κυρίως στις τουαλέτες αντί πόσιµου νερού που χρησιµοποιείται στα καζανάκια. Επιπλέον στα καζανάκια συνιστάται η τοποθέτηση µπουκαλιών µε άµµο στο εσωτερικό τους για χρήση της λιγότερης δυνατής ποσότητας νερού.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

«Χτίζοντας το μέλλον»- το Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα Κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη

Στην Ελλάδα, τα κτίρια καταναλώνουν το 40% περίπου της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα κατά μεγάλο ποσοστό στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για το λόγο αυτό, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων είναι σημαντική παράμετρος της Εθνικής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής.
Επιπροσθέτως, οι πολίτες χαμηλού εισοδήματος ζουν, επί το πλείστον, σε ακατάλληλα κτίρια, γεγονός που οδηγεί σε κοινωνική ανισότητα στην κατανάλωση ενέργειας, εκθέτει περισσότερο τους οικονομικά αδύναμους στα ακραία καιρικά φαινόμενα και καθιστά δύσκολη την χρηματοδότηση των απαραίτητων ενεργειακών παρεμβάσεων.
Η υλοποίηση του Προγράμματος «Χτίζοντας το Μέλλον» επιδιώκει την επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

* Τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιριακού τομέα και την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής του ποιότητας.
* Τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών για την ανακαίνιση των κτιρίων τους.
* Τη μείωση του λειτουργικού κόστους των κτιρίων.
* Τη δημιουργία νέου, σύγχρονου και παγκοσμίως ανταγωνιστικού οικονομικού αντικειμένου για τον κατασκευαστικό κλάδο και την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών και ενεργειακών προϊόντων.
* Την τόνωση της αγοράς βιομηχανικών ενεργειακών προϊόντων που παρουσιάζουν μεγάλη παραμένουσα αξία.
* Τη δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων μόνιμων θέσεων εργασίας και παράλληλα τη συμβολή στην διατήρηση θέσεων εργασίας σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ο νέος ΓΟΚ πρασινίζει την πόλη

Τι αλλαγές σχεδιάζονται στο νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από το προσεχές καλοκαίρι

Ένας νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, που στηρίζεται σε μία άλλη φιλοσοφία, έρχεται να αλλάξει την όψη της ελληνικής πόλης, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Ο νέος ΓΟΚ πρόκειται να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής του μπετόν, καθώς, μεταξύ άλλων, γίνεται φιλικότερος στη χρήση νέων υλικών και περισσότερο ευέλικτων συστημάτων δόμησης.

Επιπλέον, εισάγει ρηξικέλευθες καινοτομίες αλλάζοντας την κλίμακα της αγοράς, καθιστώντας ασύμφορα τα μικρά οικόπεδα, αφού μεταφέρει τη χρηματοδότηση της κατασκευής στις φοροαπαλλαγές του επενδυτή -έναντι του υφιστάμενου συστήματος της αντιπαροχής- δίνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων δόμησης ανά περιοχή -με αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη- αλλάζει το μέγιστο ύψος των οικοδομών, επιδοτεί τον Συντελεστή Όγκου (ΣΟ) για βιοκλιματικά κτήρια και θεσπίζει πλαίσιο για την αγορά δικαιωμάτων γης με την μετατροπή τους σε άυλους τίτλους.