Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ε.Ε: Χάρτες της ρύπανσης

.
Ε.Ε: Χάρτες της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων σε πραγματικό χρόνο

Χάρτες της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων, σε πραγματικό χρόνο, είναι πλέον στη διάθεση των πολιτών, χάρη στο ερευνητικό έργο ΙΝΤΑΜΑΡ που χρηματοδότησε η Ε.Ε.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάποιος που πηγαίνει στη δουλειά του με ποδήλατο μπορεί να συμβουλευθεί το σύστημα INTAMAP για να υπολογίσει τη μέση έκθεσή του σε ρύπους και να συγκρίνει διαφορετικά δρομολόγια.

«Οι χάρτες της ρύπανσης μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο όχι μόνο στους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να αποφεύγουν τη ρύπανση, αλλά και στις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες θα μπορούν ταχύτερα να αποφασίζουν με ποια μέτρα θα αντιμετωπίσουν την πηγή της ρύπανσης», ανέφερε η Επίτροπος, αρμόδια για ψηφιακά θέματα, Νέλι Κρους.
Για παράδειγμα, αναφέρει η Επιτροπή, οι αποφάσεις σχετικά με την επιλογή του χρόνου εκκένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης βασίζονταν σε στοιχεία που συγκεντρώνουν ολιγάριθμοι σταθμοί παρακολούθησης, οι οποίοι, λόγω κόστους, καλύπτουν μόνο λίγα σημεία ρύπανσης. Χωρίς στοιχεία για τα επίπεδα ρύπανσης μεταξύ των σταθμών, οι πολιτικοί ιθύνοντες δεν μπορούν να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα για την έκταση του προβλήματος της ρύπανσης.
Το σύστημα ΙΝΤΑΜΑΡ διαθέτει ένα λογισμικό που χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα μετρήσεων ρύπων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για να σχεδιάσει επιγραμμικούς χάρτες, όπου απεικονίζεται η συγκέντρωση των ρύπων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η προέλευση και η κατεύθυνση της ρύπανσης.
Με τη βοήθεια των λεγόμενων «μεθόδων παρεμβολής», οι χάρτες αυτοί δείχνουν τι συμβαίνει μεταξύ των σημείων μέτρησης και παρέχουν ακριβή εικόνα της κατάστασης. Επίσης, το σύστημα δέχεται ανεπεξέργαστα δεδομένα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας ανοικτά πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί από τον οργανισμό Open Geospatial Consortium (OGC). Μετά την επεξεργασία των δεδομένων, διαδικτυακές υπηρεσίες που επίσης ανταποκρίνονται στα πρότυπα OGC μπορούν να σχεδιάσουν αυτόματα χάρτες, να τους απεικονίσουν στο Διαδίκτυο και να τους επικαιροποιούν ανάλογα με τις ανάγκες.
Για το ΙΝΤΑΜΑΡ εργάστηκαν εννέα ερευνητικά κέντρα της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ελλάδας, των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου, επί τρία έτη και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. με περίπου 1,8 εκατ. ευρώ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/10/2010_359705

Καταναλώνουμε ενάμιση πλανήτη!

Φ.Κ.

Διπλασιάστηκε παγκοσμίως η ζήτηση για φυσικούς πόρους το διάστημα 1966-2007, γεγονός που ισοδυναμεί σήμερα με την κατανάλωση από πλευράς παραγωγικής ικανότητας 1,5 πλανήτη, με πρωταγωνιστές σ' αυτή τη... βουλιμία τις αναπτυγμένες χώρες.

Αυτό αποκαλύπτει διεθνής έκθεση που αναφέρει ότι οι απαιτήσεις μας πλέον ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα του πλανήτη, καθώς συνεχίζεται η «υπερκατανάλωση» από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, με την Ελλαδίτσα μας να φιγουράρει 20ή στη λίστα. Όπως επισημαίνεται στη διετή έκθεση (συνεργάζονται το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF, η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος), αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς το 2030 η ανθρωπότητα θα απαιτεί για την επιβίωσή της το ισοδύναμο της παραγωγής δύο πλανητών! Η υπερκατανάλωση της ανθρωπότητας δηλώνεται συμβολικά με το «οικολογικό αποτύπωμα» ανά άτομο σε 154 χώρες (δεν περιλαμβάνονται εκείνες με πληθυσμό κάτω των ενός εκατομμυρίου ατόμων). Οι δέκα χώρες με το υψηλότερο αποτύπωμα είναι οι εξής:
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Δανία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Εσθονία, Καναδάς, Αυστραλία, Κουβέιτ και Ιρλανδία. Οι 31 χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ευθύνονται για το 40% του «κακού» παγκόσμιου αποτυπώματος. Το αποτύπωμα εξάγεται από συνδυασμό παραμέτρων όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας με κατάρρευση των οικοσυστημάτων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις οικοσυστημικές υπηρεσίες (παροχή καθαρού αέρα, πόσιμου νερού, διαθεσιμότητα δασικών προϊόντων, φαρμακευτικών φυτών, διάβρωση, απώλεια γεωργικών καλλιεργειών).

Επιχειρήσεις ζητούν από την Ε.Ε 30% μείωση στις εκπομπές αερίων

.
Να αυξήσει τη φιλοδοξία της πολιτικής της η ΕΕ και να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2020 (από τα επίπεδα του 1990) ζητούν 29 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προκειμένου να τονωθεί το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, να αυξηθεί η απασχόληση και να βελτιωθεί η σταθερότητα και προβλεψιμότητα των επενδυτών.
Είναι η πρώτη φορά που μία τόσο μεγάλη και διαφοροποιημένη ομάδα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων καλεί την Ε.Ε να αυξήσει το στόχο της πολιτικής της σε -30%.

Οι εταιρίες που υποστηρίζουν την κοινή επιχειρηματική διακήρυξη περιλαμβάνουν τις : Acciona, Alstom, Asda, Atkins, Barilla, BNP Paribas, BSkyB, Capgemini, Centrica plc, Climate Change Capital, Crédit Agricole, DHV Group, Elopak, Eneco, F&C Asset Management, GE Energy, Johnson Controls Inc, Kingfisher, Google, Marks and Spencer, Nike, Philips Lighting, SKAI Group of Companies, Sony Europe, Standard Life, Swiss Re, Tryg, Thames Water, και Vodafone. Η διακήρυξη αντανακλά έναν αυξανόμενο συνασπισμό επιχειρήσεων και υπουργών περιβάλλοντος οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της για την κλιματική αλλαγή ώστε να διασφαλίσει τη μακροχρόνια ανταγωνιστικότητά της έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ σε μία διογκούμενη παγκόσμια αγορά αγαθών και υπηρεσιών χαμηλού άνθρακα.
Θυμίζουμε πως ο τρέχων στόχος της ΕΕ είναι η κατά 20% μείωση των εκπομπών ως το 2020.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=213488

Οι Ελληνες Θέλουν... 3 πλανήτες!

Μίνα Αγγελίνη

Υπερκατανάλωση φυσικών πόρων εμφανίζει η χώρα μας, σύμφωνα με έκθεση της WWF. Οι απαιτήσεις των κατοίκων όλου του κόσμου ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα της Γης
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι απαιτήσεις της ανθρωπότητας σε φυσικούς πόρους, σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που δείχνει ότι έχουμε υπερβεί κατά πολύ τα όρια πλανήτη.

Οι κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα είναι διπλάσιες του παγκόσμιου μέσου όρου
Τα νέα είναι δυσοίωνα και για τη χώρα μας, αφού ο σημερινός τρόπος ζωής των Ελλήνων απαιτεί τους πόρους τριών πλανητών, επισημαίνεται στην έκθεση "Ζωντανός Πλανήτης 2010", που συντάσσεται από τη WWF, σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος "Global Footprint Net-work".
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι απαιτήσεις των κατοίκων όλου του κόσμου ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα του πλανήτη.
Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, το 2030 η ανθρωπότητα θα απαιτεί για την επιβίωσή της το ισοδύναμο της παραγωγικής ικανότητας δύο πλανητών. Ενώ, αν υποθέσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι ζουν όπως ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης, τότε θα χρειάζονταν 2,8 πλανήτες για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους.
Το οικολογικό αποτύπωμα, ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται στην έκθεση, δείχνει ότι η ζήτηση της ανθρωπότητας για ενεργειακούς πόρους διπλασιάστηκε το διάστημα 1960-2007 και ισοδυναμεί πλέον με 1,5 πλανήτες. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης μας χρειάζεται ενάμιση χρόνο για να παραγάγει τους πόρους που η ανθρωπότητα καταναλώνει σ' ένα χρόνο και δείχνει ότι τουλάχιστον το 1/3 της κατανάλωσής μας αφορά μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους.
Οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του πλανήτη. Οι κάτοικοι της ΕΕ (7% του παγκόσμιου πληθυσμού) καταναλώνουν σχεδόν διπλάσιους φυσικούς πόρους από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η έκθεση χρησιμοποιεί επίσης τον παγκόσμιο δείκτη "Ζωντανού Πλανήτη", ο οποίος καταμετρά την παγκόσμια κατάσταση των ειδών και ο οποίος βαίνει μειούμενος από το 1970.
"Καταγράφεται ένας ανησυχητικός ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας σε περιοχές του πλανήτη με χαμηλά εισοδήματα, συχνά σε βιολογικά πλούσιες τροπικές χώρες, ενώ οι πολίτες του οικονομικά ανεπτυγμένου κόσμου ζουν σ' έναν ψεύτικο παράδεισο που τροφοδοτείται από την υπερβολική κατανάλωση και τις υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα", τονίζει ο Τζιμ Λιπ, γενικός διευθυντής του διεθνούς WWF.
Το οικολογικό αποτύπωμα Πρόβλημα στη χώρα μας ο άνθρακας
Οι δέκα χώρες με το υψηλότερο οικολογικό αποτύπωμα ανά άτομο είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Δανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Κουβέιτ και η Ιρλανδία. Εξίσου, οι 31 χώρες του ΟΟΣΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, ευθύνονται για το 40% του παγκόσμιου αποτυπώματος,
Η Ελλάδα κατατάσσεται 20ή στη λίστα των 154 κρατών το οικολογικό αποτύπωμα των οποίων παρουσιάζεται στην έκθεση του WWF, με τον σημερινό τρόπο ζωής μας να απαιτεί τους φυσικούς πόρους τριών πλανητών.
Ενώ η χώρα μας παρουσιάζει υπερκατανάλωση όλων των φυσικών πόρων, το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο εθνικό αποτύπωμα άνθρακα, όπου οι κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καταλαμβάνουν τη 12η θέση ανάμεσα στις 35 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ενώ είναι διπλάσιες του παγκόσμιου μέσου όρου.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=37270949

...Μιάμιση Γη για να ζήσουμε με τον ρυθμό που ζούμε!

.
Ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα του πλανήτη οι απαιτήσεις της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους. Αυτά υποστηρίζει η διετής έκθεση "Ζωντανός Πλανήτης 2010: βιοποικιλότητα, βιοχωρητικότητα και ανάπτυξη", που συντάσσεται από τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση WWF, σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος και η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το οικολογικό αποτύπωμα, ένας από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται στην έκθεση, δείχνει ότι η ζήτηση της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους διπλασιάστηκε το διάστημα 1966-2007 και ισοδυναμεί πλέον με ενάμιση πλανήτη.
Αυτό σημαίνει ότι η Γη χρειάζεται ενάμιση χρόνο για να παραγάγει τους πόρους που η ανθρωπότητα καταναλώνει σε ένα χρόνο και δείχνει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της κατανάλωσης αφορά μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους και μεταφράζεται σε μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η αύξηση του οικολογικού αποτυπώματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ανθρακικό αποτύπωμα, δηλαδή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι κατά έντεκα φορές αυξημένο σε σχέση με το 1961. Οι δέκα χώρες με το υψηλότερο οικολογικό αποτύπωμα ανά άτομο είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Δανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Κουβέιτ και η Ιρλανδία. Παράλληλα οι τριάντα μία χώρες του ΟΟΣΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου, ευθύνονται για περίπου το 40% του παγκόσμιου αποτυπώματος.
Η υπερκατανάλωση είναι επικεντρωμένη στις «ανεπτυγμένες» χώρες, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Ευρώπης των «27» -το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού- καταναλώνουν σχεδόν διπλάσιους φυσικούς πόρους από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, το 2030 η ανθρωπότητα θα απαιτεί για την επιβίωσή της το ισοδύναμο της παραγωγικής ικανότητας δύο πλανητών. Υποθέτοντας ότι όλοι οι άνθρωποι ζουν όπως ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης, τότε θα χρειάζονταν 2,8 πλανήτες για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=573912

«Να ακυρωθεί η απόφαση για την καύση του καρκινογόνου RDF»

.
Η απόπειρα καύσης του καρκινογόνου RDF από την τσιμεντοβιομηχανία «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» στο Αλιβέρι, της Γαλλικής πολυεθνικής «Lafarge», έρχεται πάλι στην επικαιρότητα μετά τη συναίνεση του Νομάρχη Εύβοιας - και υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη με το συνδυασμό του Κλέαρχου Περγαντά που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στη Στερεά Ελλάδα.

Ξαναφτιάχνουν κτηματολόγιο στα νησιά!

.
Ορίζοντα την περίοδο 2018- 2020 για τη ολοκλήρωσή του εθνικού κτηματολογίου, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στο Mνημόνιο, βάζει η νέα διοίκηση της εταιρείας με τη χώρα μας να σπάει τα ρεκόρ Γκίνες καθώς αν και έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από τη έναρξη του προγράμματος, σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόλις το 9% της επικράτειας και το 40% των δικαιωμάτων.

ΟΟΣΑ: Η περιβαλλοντική φορολογία μπορεί να δώσει ώθηση στην καινοτομία

.
Η μεγαλύτερη αξιοποίηση της περιβαλλοντικής φορολογίας από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις ρυπογόνες δραστηριότητες και να δώσει ώθηση στις καινοτόμες «πράσινες τεχνολογίες». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του «Φορολογία, Καινοτομία και Περιβάλλον», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Λειψυδρία, το επόμενο πρόβλημα του πλανήτη

.
Η λειψυδρία θα είναι το πλέον επιτακτικό πρόβλημα την επόμενη δεκαετία και θα διογκώνεται από την αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Σερ Τζον Μπέντινγκτον.

Συμμετοχή Τ. Μπιρμπίλη στο συμβούλιο υπ. Περιβάλλοντος της ΕΕ

.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, θα βρίσκεται αύριο 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.
Στο Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν τα θέματα της βιοποικιλότητας, της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου πέραν του 20%, καθώς και της προετοιμασίας για την επικείμενη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η υπουργός θα συναντηθεί διμερώς με τον Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ και την Επίτροπο για θέματα Κλιματικής Δράσης, Κόνι Χίδεγκααρντ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/10/2010_359471

«Λούνα Πάρκ Ανακύκλωσης» στις Συκιές Θεσσαλονίκης

.
«Λούνα Πάρκ Ανακύκλωσης» διοργανώνουν ο δήμος Συκεών Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αύριο, για μαθητές του δημοτικού.
Πρόκειται για μία πρωτότυπη εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα με στόχο να εξοικειωθούν τα παιδιά με την ιδέα της ανακύκλωσης μέσα από το παιχνίδι. Θα μάθουν ποιά υλικά ανακυκλώνονται και θα παροτρύνουν τους ενηλίκους στη συνειδητή συμμετοχή.

Δεν έχει εκπονήσει χάρτες θορύβου η Ελλάδα

.
Δεν έχει εκπονήσει στρατηγικούς χάρτες θορύβου που να αφορούν τις μεγάλες αστικές περιοχές, τους κύριους σιδηροδρομικούς και οδικούς άξονες, η χώρα μας, παρότι σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ε.Ε. (2002/49/ΕΚ), τα κράτη μέλη της έπρεπε να είχαν εκπονήσει σχετικούς χάρτες το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2007.

Δανία: Εγκαινιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια αιολικά πάρκα

.
Ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια αιολικά πάρκα του κόσμου, οι 90 ανεμογεννήτριες του οποίου καλύπτουν τις ανάγκες σε ηλεκτρικό 200.000 νοικοκυριών, εγκαινιάσθηκε σήμερα στη νοτιοανατολική Δανία, ανακοίνωσε ο γερμανικός όμιλος E.ON που το διαχειρίζεται.

Χρέωση με βάση τα απόβλητα που παράγουμε

Φ.Κ.

Pay as you throw ή «πληρώνω όσο πετάω», όπως έχει μεταφερθεί στη γλώσσα μας το σύστημα τιμολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων, που βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Καρκινογόνες ουσίες στην κόκκινη λάσπη της Ουγγαρίας

.
Τοξικές ουσίες όπως το νικέλιο, το κάδμιο και το αντιμόνιο εντοπίστηκαν στην κόκκινη λάσπη που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα στην δυτική Ουγγαρία, ανακοίνωσε σήμερα η ΜΚΟ Greenpeace της Αυστρίας.

Ζωή υπό εξάτμιση

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τα όριά του έχει αγγίξει ο κύκλος του νερού στον πλανήτη, σύμφωνα με μετρήσεις επιστημόνων που διακρίνουν στη μεταβολή της εξάτμισης των υδάτων άλλη μία επίπτωση της υπερθέμανσης του κλίματος.

Κρυφή πετρελαιοκηλίδα βρήκαν οι Ελληνες

Γιάννης Φώσκολος

Εντόπισαν «παγιδευμένο» στρώμα πετρελαίου σε νανοσωματίδια σε βάθος 900 έως 1.200 μέτρα αλλά και στον πυθμένα. «Αποτελεί άφθονη τροφή για τα βακτήρια, τα οποία πολλαπλασιάζονται και απειλούν την ισορροπία της βιοποικιλότητας», υποστηρίζουν οι ειδικοί

Ο ρυπαίνων...δεν πληρώνει!

.
Τρέχουν, κοπιάζουν, θέτουν σε κίνδυνο την ζωής τους αλλά όταν έρθει η ώρα της τιμωρίας, συνήθως οι παραβάτες ξεγλιστρούν γιατί ως επί το πλείστον, τα πρόστιμα που επιβάλλουν στους ρυπαντές είτε ελαττώνονται είτε ακυρώνονται από τα δικαστήρια!
«Τα πρόστιμα επιβάλλονται με πολύ κόπο, προσπάθεια, έρευνα, αγώνα και κατασπατάληση δυνάμεων και πόρων ωστόσο από πλευράς παραβατών φαίνεται ότι υπάρχει μια πληθώρα όπλων με τα οποία μπορούν να παρατείνουν κατά πολλά χρόνια την καταβολή τους και εν τέλει να αποφύγουν την πληρωμή στα διοικητικά δικαστήρια», δήλωσε πριν λίγες μέρες από το βήμα του συνεδρίου για τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα που διοργάνωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μέρκος, αποκαλύπτοντας τα μεγάλα κενά στην διαδικασία επιβολής του νόμου.
Χαρακτηριστική περίπτωση των όπλων και μεθόδων που χρησιμοποιεί το οργανωμένο έγκλημα είναι η αποκάλυψη ενός σοβαρού κυκλώματος ξεπλύματος επικίνδυνων αποβλήτων που έχουν εντοπίσει εδώ και ένα χρόνο οι επιθεωρητές και για το οποίο ο φάκελος στον Εισαγγελέα θα σταλεί τις επόμενες μέρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος επιστράτευσε ολόκληρο επιστημονικό δυναμικό και πρώην ανώτατους δικαστικούς για να πείσει για την αθωότητά του.
Όμως με αυτές τις μεθόδους η υπηρεσία των επιθεωρητών «βραχυκυκλώνει» και είναι αναγκασμένη να διυλίζει τον κώνωπα, μπροστά στις απειλές και τις «επιστημονικές» γνωμοδοτήσεις που το μόνο που καταφέρνουν είναι να θολώνουν τα νερά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε το κόστος για όσους δεν συμμορφώνονται να είναι μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτούν οι σύγχρονοι μέθοδοι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και οι πόροι να πηγαίνουν κατευθείαν στο πράσινο ταμείο ώστε να επιστρέφουν στο περιβάλλον.
Έως σήμερα τα πενιχρά μέσα της διοίκησης να παρακολουθήσει τις υπόγειες διαδρομές των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων αλλά και των άλλων ρυπαντών έχουν διευρύνει το έγκλημα.
Σύμφωνα με τον κ. Μέρκο δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε πόσα επικίνδυνα απόβλητα παράγουμε (σ.σ γίνεται μια προσπάθεια νέας απογραφής σε συνεργασία με το ΣΕΒ), ούτε πόσα παραμένουν αποθηκευμένα σε εργοστάσια ή σε μεταλλεία που έχουν πάψει να λειτουργούν ενώ δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος παρακολούθησης των αποβλήτων από τον παραγωγό προς τον τελικό αποδέκτη.
Τα στοιχεία ενισχύονται από την αποκάλυψη ότι μόλις το 1% των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγουμε στην Ελλάδα φεύγει στο εξωτερικό με την πλειοψηφία να καταλήγει στις χωματερές μαζί με τα οικιακά απόβλητα, όπως αναφέρει ο κ. Ευάγγελος Γιδαράκος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης.
Με βάση παλαιότερες μετρήσεις η χώρα μας υπολογίζεται ότι παράγει ετησίως περίπου 350.000 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων με τάσεις αισθητής κάμψης, περίπου κατά 35% τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω μειωμένης παραγωγής που αποδίδεται στην κρίση αλλά και στα λουκέτα που έχουν βαρέσει πολλές επιχειρήσεις.
Αχίλλειος πτέρνα των ελέγχων παραμένει η υποστελέχωση των επιθεωρητών περιβάλλοντος που είναι επιφορτισμένοι να παριφρουρούν το περιβάλλον σε όλη την Ελλάδα με 30 επιθεωρητές. Από αυτούς οι μισοί βρίσκονται σε καθημερινή βάση στα δικαστήρια όπου εκδικάζονται τα πρόστιμα. Οι άλλοι 15 οργώνουν όλη την χώρα, 1 για κάθε 4 νομούς, κατανομή που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να αποδώσει αποτελεσματικούς ελέγχους.
http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=84948

Σε κίνδυνο η παγκόσμια βιοποικιλότητα

Συνέντευξη του Ζυλ Μπεφ, προέδρου του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γαλλίας.

«Οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο την κλιματική αλλαγή και όχι την απώλεια των ζώντων οργανισμών που εξαφανίζονται από τον πλανήτη με ρυθμό 100 έως 1.000 φορές ταχύτερα από το φυσιολογικό ρυθμό αναμενόμενης εξαφάνισής τους». Τη διαπίστωση έκανε, στο περιθώριο εκδήλωσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, καθηγητής του πανεπιστημίου «Pierre et Marie Curie» και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου φυσικής κληρονομιάς και βιοποικιλότητας του υπουργείου αειφόρου ανάπτυξης της Γαλλίας, Ζυλ Μπεφ.
«Ήδη, στη Μεσόγειο, πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί όπως ο οξύρυγχος, ψάρι από το οποίο παίρνουμε το χαβιάρι, 4 είδη θηλαστικών που ζούσαν στην Κορσική ενώ σημαντικά απειλείται και η μεσογειακή φώκια» τόνισε ο καθηγητής. Επεσήμανε επίσης ότι, από τα ελληνικά νησιά, εξαφανίστηκαν πριν από 8.000 με 12.000 χρόνια, οι νάνοι ελέφαντες που ζούσαν στην Τήλο και οι ιπποπόταμοι. «Αν δεν δράσουμε, υπολογίζουμε ότι θα χάσουμε το 50% των ειδών που ζουν στον πλανήτη μας μέχρι το τέλος του αιώνα μας», προέβλεψε ο κ. Μπεφ.
Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα δεν φαίνεται να αντιδρά αφού, σύμφωνα με τον καθηγητή, παρά τις δεσμεύσεις για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έγινε το 2002 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, τίποτα δεν έχει γίνει πράξη. Ο ΟΗΕ καθόρισε το έτος 2020 για να ανασχεθεί αυτός ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας μετά την αποτυχία των αποτελεσμάτων της περιόδου 2002-2010.
«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να πάρει από κοινού μέτρα σε θέματα όπως τα φυτοφάρμακα και η καταστροφή των τροπικών δασών και να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα υλοποιείται κανένα κατασκευαστικό έργο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδρασή του στη βιοποικιλότητα», σημείωσε ο κ. Μπεφ.
Αναφερόμενος στην εκτίμηση της σημερινής ποικιλότητας των ειδών, είπε ότι ανέρχονται σε πάνω από 14 εκατομμύρια που απειλούνται ιδιαιτέρως από την καταστροφή και ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος, την υπερβολική θήρευση και υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ειδών σε άλλα περιβάλλοντα και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Πέντε επεισόδια μαζικής εξαφάνισης έλαβαν χώρα τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια και το έκτο μεγάλο επεισόδιο, που αυτή τη φορά προκαλείται από ένα είδος, το ανθρώπινο, συμβαίνει τώρα;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής.
Με σπουδές φυσιολόγου και ενδοκρινολόγου, ο Ζυλ Μπεφ εντρύφησε στους ωκεανούς, έκανε σημαντικές ανακαλύψεις (και πάνω από 300 δημοσιεύσεις) χρήσιμες στην υδατοκαλλιέργεια και την ιατρική. Τα τριάντα χρόνια εξερεύνησης τον μετέτρεψαν σε βοτανολόγο και εντομολόγο και επέφεραν την ώριμη, σφαιρική κατανόηση της πολυπλοκότητας της ζωής. Ο κ. Μπεφ πιστεύει ότι «η βιοποικιλότητα είναι η κατ’ εξοχήν επιστήμη των σχέσεων - μεταξύ των ειδών, μεταξύ των περιβαλλόντων - οδηγεί σε ένα ξεχωριστό σύστημα σκέψης».
Ο καθηγητής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα «2010: Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας», που διοργάνωσε το Τμήμα Βιολογίας Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/10/2010_359218

Καταρρέει ο κύκλος του νερού στον πλανήτη

.
Μειώνεται η εξάτμιση του νερού στην ατμόσφαιρα σε σχέση με πριν δώδεκα χρόνια, όταν έφτασε στα ανώτατα επίπεδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κύκλος του νερού στον πλανήτη έχει φτάσει στα όριά του, σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση Nature.
Σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Βιογεωχημίας Μαξ Πλανκ στην Ιένα της Γερμανίας τα επίπεδα της ποσότητας των υδρατμών που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα αυξάνονταν μέχρι το 1998 και στη συνέχεια κατέγραψαν καθοδική πορεία.
Σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος της θερμοκρασίας τράβηξε όλο το νερό από το έδαφος και οι βροχές το επέστρεψαν αλλού, αφήνοντας ορισμένες περιοχές, όπως η Αυστραλία, εντελώς ξερές, σύμφωνα με τον καθηγητή Στέφεν Ράνινγκ του πανεπιστημίου της Μοντάνα, στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος εξηγεί ότι καθώς η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας έχει ανέβει, η ατμόσφαιρα μπορεί να κατακρατήσει περισσότερο νερό, παγιδεύοντάς το. Η εξέλιξη αυτή αφήνει λιγότερο νερό στο έδαφος, για τη διατήρηση του κύκλου ύδατος. “Υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν υπάρχει προσφορά”, λέει ο Ράνινγκ.
Μετρήσεις μέσω δορυφόρων δείχνουν ότι η υποχώρηση της υγρασίας στον πλανήτη εμφανίζεται ισχυρότερη στο νότιο ημισφαίριο, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. «Σε όλον τον πλανήτη, βλέπουμε ισχυρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας ξηρασίες», προσθέτει ο Αμερικανός επιστήμονας.
Σαν πιθανή εξήγηση εμφανίζονται η άνοδος της θερμοκρασίας και η ρύπανση που εμποδίζει την ηλιακή ενέργεια.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=212394

Ανακύκλωση για τα σκουπίδια

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Σχεδόν 75.000 τόνοι από τους πεντακόσιους είκοσι ένα που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο από την ΕΕΑΑ απορρίπτονται ως υπολείμματα στις χωματερές, αφότου περάσουν από τα 24 σήμερα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών -ΚΔΑΥ- όπου το «ξεκαθάρισμα» συνεχίζει να παρουσιάζει ελλείψεις.
Οι ελλείψεις αυτές συνίστανται στο ότι δεν είναι στις υποχρεώσεις της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), που είναι υπεύθυνη για το σύστημα συσκευασιών, να συγκεντρώνει και το έντυπο υλικό (εφημερίδες, περιοδικά, μικρά άλλα χαρτικά), αφού δεν περιλαμβάνονται στις συσκευασίες. Ετσι χάνεται... στο δρόμο πολύτιμο φορτίο, που προσμετράται μεν στα κέντρα διαλογής ξεχωριστά, αλλά εκ των πραγμάτων δεν γίνεται ολοκληρωμένα.
Συνολικά, από τους μπλε κάδους όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 245.000 τόνοι (μαζί με τα έντυπα υλικά) απορρίπτονται στις χωματερές 73.000, δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 30%.
Πάντως, η ΕΕΑΑ στο πλαίσιο συμπλήρωσης έξι χρόνων ουσιαστικής λειτουργίας (ιδρύθηκε το 2001) μας ενημερώνει, μέσω του γενικού διευθυντή της Γιάννη Ραζή, ότι «περισσότερα από επτάμισι εκατομμύρια άτομα γίνονται αποδέκτες κάθε χρόνο του προγράμματος ενημερωτικών δράσεων και ενεργειών της εταιρείας».
Θα μπορούσαμε να γλιτώνουμε από τους 120.000 τόνους, τους λέει ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της ΟΕΑ (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης) 96.000 αν υπήρχαν, όπως έχουμε προτείνει, και ξεχωριστοί κάδοι για το έντυπο υλικό.
Η ΕΕΑΑ, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του συστήματος (περιλαμβάνονται και τα ΚΔΑΥ), έχει ετήσιο τζίρο 25.000.000 ευρώ, ένα ποσό που προέρχεται από τις εισφορές των εταιρειών που συμμετέχουν. Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει κατά 35% η ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων). Από την ελληνική βιομηχανία και το εμπόριο συμμετέχουν διάφορες επιχειρήσεις:
Η ΕΕΑΑ από την αρχή της λειτουργίας της (όπως αναφέρεται εξάλλου στην έκθεση του απολογισμού έξι χρόνων δραστηριοτήτων) έγινε μέλος της PRO Europe (Packaging Recovery Organization Europe), που αποτελεί τον ευρωπαϊκό συλλογικό οργανισμό που διαχειρίζεται το πανευρωπαϊκό σήμα ανακύκλωσης, γνωστό ως «green dot - πράσινο σήμα».
Οι περισσότερες συσκευασίες των προϊόντων που κυκλοφορούν στη χώρα μας φέρουν το πράσινο σήμα. Αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχες εταιρείες (ανέρχονται σε 1.600) έχουν εισφέρει χρήματα στο σύστημα συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης ΣΣΕΔ - Ανακύκλωση.
Τι γίνεται, όμως, με τη διαφάνεια που θα πρέπει να διέπει το όλο σύστημα;
Με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης συσκευασιών και άλλων προϊόντων θα γίνεται και έλεγχος σχετικά με τη διαφάνεια που αφορά και τις οικονομικές εισφορές και τις υποχρεώσεις της ΕΕΑΑ και των συμμετεχουσών εταιρειών. Με άλλα λόγια, επισημαίνει ο Φίλιππος Κυρκίτσος, που συμμετέχει στον Οργανισμό, οι εισφορές θα πρέπει να είναι ανάλογες με τους τόνους συσκευασιών ισάριθμων προϊόντων.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται στην διεύθυνση www.Herrco.gr, για το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών. *
http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=212273

Η καπιταλιστική ασυδοσία έφερε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Η τοξική λάσπη που διέρρευσε από εργοστάσιο αλουμινίου θα έχει μακρόχρονες συνέπειες
Πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι τοξικής λάσπης διέρρευσαν από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου στη δυτική Ουγγαρία, σπάζοντας αρχικά ένα φράγμα και στη συνέχεια αναμίχθηκαν με νερά από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, προσβάλλοντας μια περιοχή 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η κόκκινη τοξική λάσπη κάλυψε δρόμους, λιβάδια και αγρούς, ενώ κατέστρεψε σπίτια, γέφυρες και παρέσυρε αυτοκίνητα. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν - ανάμεσα στους οποίους και ένα τρίχρονο αγόρι, ενώ πάνω από 123 άνθρωποι τραυματίστηκαν από εγκαύματα στη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της Ουγγαρίας. Τρεις κομητείες της χώρας τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον 7 χωριά και πόλεις έχουν πληγεί, συμπεριλαμβανομένου του Ντέβετσερ, όπου ο χείμαρρος έφτασε τα 2 μέτρα και τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την καταστροφή. Το τοξικό υλικό έφθασε στους παραπόταμους με αποτέλεσμα την Πέμπτη να έχει εισέλθει και στο Δούναβη με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, θέτοντας και πολλές χώρες υπό την απειλή των τραγικών συνεπειών μιας οικολογικής καταστροφής.
Τουλάχιστον ένα χρόνο θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης της τοξικής λάσπης και θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, όπως υπολόγισε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Ζόλταν Ιλες. Από την Παρασκευή οι αρχές προσπάθησαν να μειώσουν το εύρος της καταστροφής, υποστηρίζοντας πως τα επίπεδα μόλυνσης στο Δούναβη έχουν μειωθεί και πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο». Ζήτησαν ωστόσο βοήθεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συγκεκριμένο αίτημα να αποσταλούν 3-5 ειδικοί στον τομέα της τοξικής λάσπης, της απορρύπανσης και του περιβάλλοντος. Εξέφρασαν, παράλληλα, την ανησυχία τους για την περίπτωση που βελτιωθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες και στεγνώσει η τοξική λάσπη με αποτέλεσμα το τοξικό χώμα να διασκορπιστεί πολύ εύκολα. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί η εκκένωση πολλών περιοχών.
Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι, ωστόσο, διαψεύδουν τους υπολογισμούς της κυβέρνησης και απαιτούν γενική αποζημίωση από την εταιρεία, η ασφάλεια όμως της οποίας δεν προβλέπει ...κάλυψη υπέρ τρίτων σε περίπτωση ατυχήματος.
Καμία ευθύνη για το δυστύχημα, δηλώνει κυνικά η εταιρεία
Πάντως, η εταιρεία «MAL Rt», στην οποία ανήκει το εργοστάσιο «Ajkai Timfoldgyar», υποστήριξε πως, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η λάσπη δε συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικίνδυνα υλικά. Αρκέστηκε να δηλώσει επίσης πως δεν υπήρξαν προηγούμενα σημάδια για την επικείμενη καταστροφή και πως δε θα μπορούσε να είχε λάβει επιπλέον μέτρα προστασίας. Κυνικά ανακοίνωσε πως θα πληρώσει το κόστος για τις κηδείες των νεκρών, ενώ την Παρασκευή «προσέφερε» 110.000 ευρώ ως «βοήθεια» για την απορρύπανση της περιοχής... Στο πλευρό του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, έσπευσε και ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός Τζορτζ Σόρος προσφέροντας ένα εκατομμύριο δολάρια, προφανώς αναζητώντας κερδοφόρα ανταλλάγματα...
Το εργοστάσιο δημιουργήθηκε το 1943 επί σοσιαλιστικής Ουγγαρίας, όταν άρχισε η εκτεταμένη και πολύπλευρη χρήση ορυκτών πρώτων υλών και καυσίμων μικρής θερμαντικής αξίας. Στα εξορυσσόμενα μεταλλεύματα περιλαμβανόταν εκτός των άλλων και ο βωξίτης, τοποθετώντας τότε την Ουγγαρία σε εξέχουσα θέση στην Ευρώπη μετά την ΕΣΣΔ. Η βιομηχανία αλουμινίου απορροφούσε τα δύο τρίτα του εγχώριου βωξίτη. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΕΣΣΔ και Ουγγαρίας, στα πλαίσια της ΚΟΜΕΚΟΝ (του Συμβουλίου Οικονομικής Αλληλοβοήθειας) για την επεξεργασία ουγγρικής αλουμίνας σε σοβιετικά εργοστάσια και επιστροφή του παραγόμενου αλουμινίου στην Ουγγαρία, με αποτέλεσμα η παραγωγή αλουμίνας στη χώρα να έχει αυξηθεί σημαντικά.
Μετά τις ανατροπές και το κύμα ιδιωτικοποιήσεων το '90, πέρασε στα χέρια αυτών που εκμεταλλεύτηκαν τη ληστεία των κρατικών επιχειρήσεων, καθιστώντας τους σήμερα από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Ο πρόεδρος της συγκεκριμένης εταιρείας Λάζος Τολνάι κατέχει το 40% των μετοχών και βρίσκεται στην 21η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων της Ουγγαρίας. Βασικός «πρωταγωνιστής» των βίαιων ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα υπήρξε ο πρώην πρωθυπουργός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «MSZP» Φέρενς Γιουρτσάνι, του οποίου η εταιρεία είναι προμηθεύτρια του συγκεκριμένου εργοστάσιου αλουμινίου.
Την κερδοφορία των καπιταλιστών υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Τώρα μπορεί κάτω από την γενικευμένη λαϊκή οργή να αναστάλθηκε η λειτουργία της εταιρείας, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να μην επαναλειτουργήσει από τη Δευτέρα, αφού η ζημιά δεν έγινε στη διαδικασία παραγωγής αλλά στην αποθήκευση της τοξικής λάσπης, φοβούμενος πιθανή μείωση των κερδών της εταιρείας. Μάλιστα, δεν έχουν λείψει έπαινοι στην εταιρεία αλουμινίου παλαιότερα από τον σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας Ζόλταν Ιλες, ο οποίος εξέφραζε την ικανοποίησή του για την «ολοκλήρωση του συστήματος προστασίας του περιβάλλοντος», ενώ έχει αποδοθεί και ειδικό περιβαλλοντικό βραβείο σε έναν από τους υποδιευθυντές της εταιρείας.
Αιτία της καταστροφής το κέρδος
Στην ιδιωτική αυτή εταιρεία δεν επιβάλλονται πρόστιμα ούτε αποδίδεται η ευθύνη για τη διάθεση της τεράστιας ποσότητας των αποβλήτων. Θεωρητικά, οι δεξαμενές, μόλις γεμίσουν, θα πρέπει να καλύπτονται ή να τσιμεντοποιούνται για να μην υπερχειλίζουν σε περίπτωση βροχοπτώσεων, κάτι που ...αποφεύγουν οι καπιταλιστές, λόγω κόστους.
Πάντως, πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν σχετικά με την καθυστέρηση της αντιμετώπισης της καταστροφής, καθώς, ενώ η διαρροή προκλήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι, μόλις την Τρίτη άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής.
Η κόκκινη λάσπη είναι κατάλοιπο από την παραγωγή του αλουμινίου και αποτελείται από επιβλαβή στοιχεία, όπως η σιλικόνη, ο σίδηρος, ο μόλυβδος, που είναι εξαιρετικά διαβρωτικά, κυρίως για το δέρμα, και μικρές ποσότητες ραδιενεργών ουσιών. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, το 40 - 50% της κόκκινης λάσπης αποτελείται από οξείδιο σιδήρου, το 10-15% από οξείδιο αλουμινίου, το 10-15% οξείδιο σιλικόνης, ενώ υπάρχουν μικρότερες ποσότητες από οξείδιο ασβεστίου κ.ά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους γιατρούς, πολλά εγκαύματα εμφανίστηκαν αρκετά αργότερα και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στους ιστούς του δέρματος. Επίσης θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Η διαδικασία που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο για το διαχωρισμό της αλουμίνας (οξείδιο του αλουμινίου) από τα άλλα συστατικά του βωξίτη είναι η μέθοδος «Bayer». Ο βωξίτης τρίβεται και εισάγεται σε δοχεία μαζί με πυκνό διάλυμα καυστικού νατρίου υπό υψηλή πίεση και θερμοκρασία περίπου 150ο C. Τα ορυκτά του αργιλίου υπόκεινται παραπέρα επεξεργασία, ενώ απομακρύνονται και απορρίπτονται υπό μορφή κόκκινης λάσπης υδροξείδια του σιδήρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή σχεδόν τριών τόνων κόκκινης λάσπης. Κάθε χρόνο δημιουργούνται 600-800.000 τόνοι λάσπης, ενώ η συσσωρευμένη ποσότητα ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών παραμένουν στις δεξαμενές υπό στερεά μορφή και η τοξική σκόνη μπορεί να μεταφερθεί με τον αέρα σε απόσταση 15-20 χιλιομέτρων.
Παρά τους ισχυρισμούς ότι η διαρροή προήλθε από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ειδικοί αναφέρουν πως το ατύχημα έχει σχέση με την κακή συντήρηση της δεξαμενής. Δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο κάποιο ρέμα κοντά στη δεξαμενή να έφθειρε τα τοιχώματα, προκαλώντας του άνοιγμα. Επιπλέον, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων ανέφεραν πως η υπερβολική αποθήκευση της κόκκινης λάσπης είναι το αίτιο της καταστροφής και πως σε δορυφορικές εικόνες ένα ρήγμα ήταν ήδη ορατό στη δεξαμενή μία ημέρα πριν το ατύχημα.
Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, σε ανακοίνωσή του για την καταστροφή, σημειώνει με έμφαση: «Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την αμέλεια ξεχωριστών ατόμων. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια τη φύση του ουγγρικού καπιταλισμού. Η οικονομία ανεύθυνα, απερίσκεπτα, ιδιωτικοποιήθηκε, οι ιδιωτικές εταιρείες βγάζουν τα κέρδη τους χωρίς να επωμίζονται τα βάρη, μολύνουν το περιβάλλον.
Οι κυβερνήσεις των περασμένων δύο δεκαετιών έκρυβαν τα προβλήματα παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, των ειδικών, ακόμα και του πληθυσμού για το ότι τα προβλήματα δε λύνονται και πρέπει να λυθούν. Χρήματα υπήρχαν για τα πάντα, εκτός από την πρόληψη, την ανέγερση φραγμάτων, το καθάρισμα καναλιών.
Αποδεκάτισαν το στρατό, οι στρατιώτες εκπαιδεύονται για ξένες αποστολές και όχι για τις εσωτερικές ανάγκες του πληθυσμού. Ολα αυτά είχαν ως συνέπεια η χώρα να μη διαθέτει ικανό για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στρατό.
Ο ουγγρικός καπιταλισμός γέννησε και το ότι σε όλα τα πεδία της ζωής επικράτησε ο εγωισμός, δεν υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη, τα ατομικά συμφέροντα υποτάσσουν τα κοινά συμφέροντα της κοινωνίας».
Η οικολογική αυτή καταστροφή που θα έχει αναμφισβήτητα ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή αναδεικνύει τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Ολα πλέον γίνονται με άξονα το καπιταλιστικό κέρδος, που θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και την ζωή των ανθρώπων σε δεύτερη μοίρα.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5885636&publDate=10/10/2010

Μεγάλο πλήγμα για το περιβάλλον η «επένδυση» στον Αστακό

.
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στον Πρωθυπουργό με θέμα «Θερμοηλεκτρικός Σταθμός στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας». Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, επισημαίνεται ότι η επένδυση Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Υγραερίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας έσπασε σκανδαλωδώς κάθε ρεκόρ ταχύτητας διαδικασιών αδειοδότησης υποδομών και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Πρόκειται για ένα έργο που αναιρεί την ήπια ανάπτυξη της περιοχής και το διαμετακομιστικό ρόλο του λιμανιού για τον οποίο έχουν δαπανηθεί εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, χωρίς να απαντά σε ζητήματα ουσιαστικής ανάπτυξης, ούτε σε καμία κοινωνική ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο, με επείγουσες διαδικασίες, εκδόθηκε πρόσφατα νέα Κ.Υ.Α. που καθορίζει το πλαίσιο «αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και πολεοδομικών θεμάτων» τροποποιώντας προηγούμενη. Ερωτήματα προκαλεί το επιχειρηματικό παρελθόν του κ. Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη, εκπροσώπου της μιας εκ των εταιρειών της κοινοπραξίας του Αστακού και η εμφάνιση του επικοινωνιολόγου κ. Γ. Σεφερτζή στην περιοχή του Αστακού ως υποστηρικτή του έργου. Η επένδυση αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το περιβάλλον με δεδομένο ότι πρόκειται για μια ρυπογόνο θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μεγάλης κλίμακας, αφού θα αφορά το LPG, καύσιμο που αποφεύγεται αυστηρά στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας, λόγω της υψηλότατης επικινδυνότητάς του. Κατά συνέπεια, ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός: Είναι στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης μια μεγάλης επικινδυνότητας ρυπογόνα επένδυση, που καταργεί τη δρομολογημένη ήπια αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής; Με ποιο σκεπτικό, στο αίτημα των πολιτών για διαφάνεια και στο πρόβλημα της ταχύτητας υλοποίησης των επενδύσεων απαντάτε με το περίφημο fast track, που παρακάμπτει προκλητικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αγγίζοντας τα όρια της αντισυνταγματικότητας;
http://www.epohi.gr/portal/perivallon/7958--lr-

Οι μεγάλες οικολογικές καταστροφές του 2010

Μπάλλη Κ.

Το 2010 ήταν μια μαύρη χρονιά για το περιβάλλον, καθώς τα «ατυχήματα» περίσσεψαν, καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις, υπόγεια ύδατα, πανίδα και χλωρίδα και τη βάση ύπαρξης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αυτές οι καταστροφές ήταν μόνο οι άμεσες, ενώ οι μακροπρόθεσμες μένει να φανούν. Η χρονιά ξεκίνησε με ένα οικολογικό έγκλημα στην Ιταλία, στην κοιλάδα του Πάδου. Από ένα παλιό διυλιστήριο κοντά στην Μόντσα άδειασαν τον Φεβρουάριο στον Λάμπρο, παραπόταμο του Πάδου, πολλές χιλιάδες κυβικά απόβλητα πετρελαίου, για να μην τα «ανακυκλώσουν», βάση προγράμματος. Τα πουλιά και τα ψάρια του ποταμού πλήρωσαν την απληστία της εταιρείας «ανακύκλωσης», οι αγρότες στις όχθες του καταστράφηκαν και τα απόβλητα έφτασαν στον Πάδο. Για το έγκλημα δεν τιμωρήθηκε κανείς.
Στη συνέχεια ήταν η σειρά του κόλπου του Μεξικού να υποφέρει από τον σφικτό εναγκαλισμό του πετρελαίου. Στα τέλη Απριλίου εξερράγη πλωτή πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της ΒΡ. Τις πρώτες μέρες οι Αμερικανοί θρηνούσαν τους εργάτες που σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη. Πολύ σύντομα, όμως, φάνηκε ότι από τα σπλάχνα της θάλασσας διαρρέουν καθημερινά 800.000 λίτρα πετρέλαιο, ενώ η ΒΡ χρειάστηκε μήνες για να σταματήσει τη διαρροή. Στο μεσοδιάστημα, η πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού ξεπέρασε σε εμβαδόν την Κούβα, το πετρέλαιο έφτασε και στους υδροβιότοπους της Λουιζιάνα. Πουλιά και ψάρια πέθαναν, οι ακτές μολύνθηκαν και θέλουν τον χρόνο τους να επανέλθουν και οι ψαράδες της περιοχής φέτος δεν θα καταφέρουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Καθώς δε υπάρχουν πολλές βαθιές γεωτρήσεις στις θάλασσες του κόσμου, το έγκλημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναληφθεί.
Κι αν το έγκλημα στον κόλπο του Μεξικού ήταν «στιγμιαίο», το αντίστοιχο στη Νιγηρία είναι συνεχές και κάθε χρόνο πιο απεχθές. Σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνεται ένα «ατύχημα» στους διάτρητους -από τον χρόνο, τη σκουριά, την κακή ποιότητα κατασκευής, την πλημμελή συντήρηση και τις επιθέσεις των συμμοριών- πετρελαιαγωγούς που μεταφέρουν το αργό πετρέλαιο στις ακτές για να φορτωθεί στα τάνκερ, με αποτέλεσμα να είναι μονίμως μολυσμένο το δέλτα του Νίγηρα, μια από τις σημαντικότερες πηγές ζωής στη Μαύρη Ήπειρο. Οι πετρελαιοκηλίδες εμφανίζονται κάθε τρεις και λίγο, οι ψαράδες πιάνουν στα δίχτυα τους νεκρά ψάρια, τα παιδιά τσαλαβουτάνε σε νερά μολυσμένα από βαρέα μέταλλα. Κάθε χρόνο στη Νιγηρία αντλούνται 110 δισεκατομμύρια λίτρα αργό πετρέλαιο, κάθε χρόνο ένα μέρος από αυτό τον «μαύρο» χρυσό καταστρέφει το δέλτα του Νίγηρα. Οι οικολογικές οργανώσεις κατηγορούν τη Shell ότι δεν φροντίζει τις εγκαταστάσεις της στη Νιγηρία με την ίδια επιμέλεια που το κάνει σε άλλες γωνιές του κόσμου, όπου τόσο οι κοινωνίες όσο και η νομοθεσία και τα μέσα ενημέρωσης είναι πιο… απαιτητικά.
Βαριά οικολογική καταστροφή υπέστη το καλοκαίρι του 2010 και το Περού. Από το μεγάλο ορυχείο της Καουνταλόζα στις Άνδεις διέρρευσαν στις αρχές Ιουλίου 20.000 κυβικά απόβλητα, φορτωμένα με βαρέα μέταλλα. Μια τεράστια έκταση στην Χουανκαβέλικα, στη νοτιοανατολική επαρχία της χώρας, μολύνθηκε από τα απόβλητα, που κατέστρεψαν τα ποτάμια της περιοχής και τις πολύτιμες αγροτικές εκτάσεις. Ακόμα προσπαθούν να καθαρίσουν ό,τι μπορούν, τουλάχιστον για να μη χρειαστεί να φύγουν για πάντα οι αγρότες της περιοχής.
Κάτι ανάλογο συνέβη σχεδόν ταυτόχρονα και στη Νότια Κίνα. Χημικά μολυσμένα απόβλητα από ένα ορυχείο χαλκού έφτασαν μέσω ενός «παράνομα κατασκευασμένου» αγωγού στον ποταμό Τινγκ, καθώς η εταιρία Ζιγίν δεν νοιάστηκε για τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η τοπική αλιεία καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Για το «ατύχημα» τιμωρήθηκαν με απόλυση τρεις εργάτες της Ζιγίν, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην εξόρυξη χαλκού και χρυσού στην Κίνα.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=572677

Διευκρινίσεις Μπιρμπίλη για τους δασικούς χάρτες

.
Τακτοποιούνται όσοι έχουν χτίσει ή έχουν οικοδομική άδεια σε ισχύ σε περιοχές που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα με διοικητική πράξη η οποία δεν έχει ακυρωθεί με δικαστική απόφαση. Αντίθετα, όσοι διαθέτουν οικοδομικές άδειες οι οποίες έχουν ακυρωθεί από τη Δικαιοσύνη σε περιοχές που άλλοτε ήταν δάση, αλλά δομήθηκαν εξαιτίας παλινωδιών της διοίκησης, αυτοί δεν μπορούν να χτίσουν.
Σε αμφισβητούμενες περιοχές (όπως του Αγίου Στεφάνου), για τις οποίες η διοικητική πράξη έχει ακυρωθεί ή ανακληθεί αλλά υπάρχουν οικοδομικές άδειες σε ισχύ, θα γίνεται από τα αρμόδια όργανα έλεγχος της μεταβολής του δασικού χαρακτήρα για να αποφασιστεί αν θα επιτραπεί η πολεοδόμηση. Αυτό προκύπτει από το επεξηγηματικό σημείωμα για το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για την Κύρωση των Δασικών Χαρτών και το Πράσινο Ταμείο, το οποίο δημοσίευσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση κατά την ψήφισή του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Ν. Μπόκαρης μιλώντας στο «Βήμα» επισήμανε ότι «το άρθρο 24 όπως διατυπώθηκε είναι προδήλως αντισυνταγματικό. Οι εκτάσεις που είχαν δασικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του ΄45 ή του ΄60, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος πρέπει να αναδασωθούν» .
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=359235

Εμπλοκή για τον σταθμό ενέργειας στον Αστακό

.
Η κυβέρνηση «τρέχει» τη συμφωνία με το Κατάρ
Εμπλοκή έχει σημειωθεί στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κατάρ για την κατασκευή ενεργειακού σταθμού στον Αστακό.
Αυτό προκύπτει από επιστολή του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σπ.Κουβέλη προς τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ δρα Μοχάμεντ Σαλέχ αλ Σαντά , στην οποία επισημαίνεται η τήρηση όλων των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές προβλέπονται στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως μεταξύ των άλλων αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κουβέλης, για να ευοδωθεί η διμερής συνεργασία θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Με αυτόν τον τρόπο αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του Κατάρ δεν έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις και εξασφάλισε τις βασικές προϋποθέσεις για την κατασκευή του ενεργειακού σταθμού στον Αστακό και ειδικότερα τη θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την ομόφωνη έγκριση από τη ΡΑΕ ήδη από τον περασμένο Μάιο και την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης από τα υπουργεία Περιβάλλοντος- Ενέργειας, Μεταφορών- Υποδομών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Πολιτισμού.
Κατόπιν αυτών, ο κ. Κουβέλης ζητεί από τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ πληροφορίες για το πού βρίσκεται η αντίστοιχη προετοιμασία της κυβέρνησης και της Qatar Ρetroleum Ιnternational και προτείνει τη μεταξύ τους συνάντηση το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να συζητηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την προώθηση της συμφωνίας.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artId=359321

Φτιάξτε λίπασμα από τα σκουπίδια

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Η οικιακή κομποστοποίηση είναι οικολογική και οικονομική: προστατεύει το περιβάλλον και την τσέπη μας
«Oλα μπορούν να αξιοποιηθούν. Ακόμη και τα σκουπίδια δεν είναι για τα... σκουπίδια» εξηγεί η 43χρονη κυρία Πωλίνα Γκιόκα η οποία δεν αφήνει τίποτε να πάει χαμένο. Προσπαθεί το «αποτύπωμά» της στον πλανήτη να είναι όσο γίνεται ελαφρότερο. Γι΄ αυτό διαχειρίζεται τα απορρίμματα του σπιτιού της με σύνεση, ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Αποτέλεσμα; Τα σύμμεικτα σκουπίδια που η τριμελής οικογένειά της κατεβάζει κάθε εβδομάδα στους πράσινους κάδους του Δήμου Αθηναίων δεν ξεπερνούν τη μιάμιση σακούλα! Από τα υπόλοιπα τα υλικά συσκευασίας διαχωρίζονται και τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και τα οργανικά καταλήγουν στον κομποστοποιητή για να γίνουν εύφορο χώμα και λίπασμα. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω τοποθετήσει κομποστοποιητή στη βεράντα μου. Είναι μικρής χωρητικότητας για να εξυπηρετεί τρία άτομα και πιάνει ελάχιστο χώρο. Μόλις ένα τετραγωνικό μέτρο» αναφέρει η κυρία Γκιόκα. Η διαδικασία παραγωγής χώματος και λιπάσματος από τα οργανικά σκουπίδια δεν απαιτεί κόπο αλλά... τρόπο. «Αν ο κομποστοποιητής λειτουργεί σωστά δεν μυρίζει. Αν υπάρχει δυσοσμία, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη διαδικασία. Πάντα όμως υπάρχει λύση. Αν έχει υγρασία και αρχίσει να μυρίζει, βάζω λίγο ξηρό υλικό, π.χ. πριονίδι, και τελείωσε το πρόβλημα. Δεν χρειάζεται φροντίδα. Μια φορά την εβδομάδα τού ρίχνω μια ματιά και ανακατεύω το υλικό. Το καλοκαίρι επειδή δεν έχει πολλή υγρασία μπορεί να μείνει χωρίς φροντίδα για έναν- ενάμιση μήνα» τονίζει.
Οι κάδοι της κομποστοποίησης λειτουργούν με γαιοσκώληκες. «Αυτό είναι συχνά αποτρεπτικό. Κάποιοι αναρωτιούνται:“Μα θα βάλω σκουλήκια στη βεράντα μου”; Τα σκουλήκια όμως δεν βγαίνουν ποτέ έξω από τον κάδο» επισημαίνει η ίδια. Από τον κομποστοποιητή η κυρία Γκιόκα παράγει χώμα και λίπασμα κάθε τρεις μήνες. «Το χώμα που παράγεται είναι πολύ γόνιμο. Κάποια στιγμή φύτρωσε σε μια γλάστρα πατατιά από φλούδα που είχα πετάξει στον κάδο. Το στράγγισμα του κάδουτο αραιώνω με νερό και το χρησιμοποιώ ως λίπασμα» υπογραμμίζει η κυρία Γκιόκα, η οποία εξοικονομεί 35- 40 ευρώ τον χρόνο. «Αν μάλιστα λειτουργούσε στην Ελλάδα, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το σύστημα “πληρώνω όσα πετάω”τότε θα κέρδιζα περισσότερα. Υπολογίζω ότι κατεβάζω στους κάδους (συμβατικούς και ανακύκλωσης) τουλάχιστον 35%- 40% λιγότερα σκουπίδια» σημειώνει.
Η οικιακή κομποστοποίηση συνιστά αποτελεσματικό τρόπο μείωσης ως και 80% των οργανικών απορριμμάτων της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.ά.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). «Το κομπόστ παράγεται μέσω αποσύνθεσης των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους καλλιέργεια» επισημαίνει ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φ. Κυρκίτσος ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από την κομποστοποίηση στο σπίτι. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται μέσα στον κάδο ανέρχεται σε 65 βαθμούς Κελσίου. Οπως αναφέρει: «Σε τέτοιες θερμοκρασίες δεν επιβιώνουν οι παθογόνοι οργανισμοί οι οποίοι ενδέχεται να εισέλθουν στο υπό κομποστοποίηση μείγμα».
Με την οικιακή κομποστοποίηση μειώνονται τα σκουπίδια που καταλήγουν στις χωματερές και στους ΧΥΤΑ. Ετσι αυξάνεται ο μέσος χρόνος ζωής τους και μειώνεται το κόστος δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=359251

Ορνιθολογική: Η άναρχη ανάπτυξη τώρα βαφτίζεται πράσινη

.
Αρνητικές έως μέτριες κρίνει η Ορνιθολογική Εταιρεία τις επιδόσεις της κυβέρνησης στα θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ένα χρόνο μετά την εκλογή της, μέσω αξιολόγησης των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών της, επισημαίνοντας πως αθέτησε τις υποσχέσεις της περί ανάδειξης του περιβάλλοντος "ως κεντρικού θέματος στην πολιτική της ατζέντα, βάζοντας την 'πράσινη ανάπτυξη' ως στρατηγική και αναπτυξιακή προτεραιότητα της χώρας και δημιουργώντας το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής".
Παρά τις διάφορες θετικές πρωτοβουλίες, εξηγεί η Ορνιθολογική, η πρώτη χρονιά χαρακτηρίστηκε από πολλά προβλήματα: καθυστερήσεις, όπως στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του δικτύου Natura 2000 της Ε.Ε., παλινδρομήσεις, όπως στο θεσμικό πλαίσιο για το κυνήγι, ενδοκυβερνητική διχογνωμία, όπως φάνηκε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις για την εκτροπή του Αχελώου, περιβαλλοντικά ζημιογόνες εξαγγελίες, όπως η εκμετάλλευση του μετώπου του Ελληνικού. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να καθορίσει τις προτεραιότητές της και να τις ακολουθήσει με συνέπεια.
Σε επτά τομείς η αποτίμηση έχει ως εξής: - προστατευόμενες περιοχές, μέτρια, - χωροταξία, αρνητική, - θεσμικό πλαίσιο προστασίας βιοποικιλότητας, αρνητική μέτρια, - θαλάσσιο περιβάλλον, αρνητική, - υδατικοί πόροι, αρνητική, - αστικό και περιαστικό περιβάλλον, μέτρια - περιβαλλοντική διοίκηση, αρνητική.
«Δεν περιμένουμε σε ένα χρόνο να δούμε να ανατρέπονται παγιωμένες καταστάσεις πενήντα χρόνων. Περιμέναμε, όμως, να δούμε δράση σε θέματα για τα οποία υπήρξαν δεσμεύσεις, και ήταν συγκεκριμένα και απλά. Δυστυχώς, βλέπουμε και πάλι τα περιβαλλοντικά θέματα να περνάνε σε δεύτερη μοίρα στα σχέδια της κυβέρνησης, λόγω του πολιτικού κόστους και με την προώθηση ενός ακόμη κύματος ραγδαίας και άναρχης ανάπτυξης που απλά βαφτίστηκε "πράσινη", σχολιάζει ο Ξ. Κάππας, διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=572475

Κέρδη για τους επιχειρηματίες και υποβάθμιση για το περιβάλλον

.
Για νέα σχέδια καταστροφής, εμπορευματοποίησης, υποβάθμισης του περιβάλλοντος από την κυβέρνηση, μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας
Για υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση χτες το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία του λεγόμενου «πράσινου ταμείου». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν χτες μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
«Υποκριτικό και παραπλανητικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, σημειώνοντας πως οι διατάξεις του δεν έχουν κάποια σχέση «με την προστασία, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος», αλλά «επιχειρούν στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος να προωθήσουν νέα σχέδια καταστροφής, εμπορευματοποίησης, υποβάθμισης του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων». Αναφερόμενος ειδικά στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» που προωθεί το νομοθέτημα, τόνισε πως «δημιουργείται ένα νέο πεδίο δράσης για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», προκειμένου να βρουν «κερδοφόρα διέξοδο και τοποθέτηση τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια». Επισήμανε ότι πρόκειται για πολιτική βαθιά ταξική, αφού «για το κεφάλαιο σημαίνει περισσότερα κέρδη, κρατικές ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές» και για το λαό «διεύρυνση της φορολογίας, νέα χαράτσια, νέα αφαίμαξη και κυρίως πιο φτηνή εργατική δύναμη».
Για την περίφημη «Στρατηγική Επιτροπή Περιβάλλοντος» που θεσπίζεται, ο Γ. Γκιόκας σχολίασε πως «η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων», δηλαδή αυτοί που ευθύνονται για τα εγκλήματα εναντίον του περιβάλλοντος. Αναφορικά με το «πράσινο ταμείο», σημείωσε πως οι πόροι του θα προέρχονται από «χαράτσια που επιβάλλονται σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος» κι αυτό «για να πληρώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί που έχουν εξασφαλίσει πολυετή συμβόλαια πώλησης ενέργειας». Επίσης θα υπάρχουν πόροι από το περίφημο «εμπόριο ρύπων». Για τις χρηματοδοτήσεις του ταμείου τόνισε ότι κατευθύνονται στους ...«πράσινους επενδυτές», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αλλαγές χρήσης γης με κριτήριο την μέγιστη κερδοφορία. Επίσης σχετικά με τους δασικούς χάρτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «παράδοση της διαδικασίας σύνταξης των χαρτών σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία από την Κτηματολόγιο ΑΕ», την ίδια στιγμή που υπάρχει πρόβλημα και με τα κριτήρια σύνταξης των χαρτών.
Για νομοσχέδιο εξυγίανσης των χρηματοδοτήσεων των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, έκανε λόγο η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι βασικός του στόχος είναι να δημιουργήσει «ένα βιώσιμο ταμείο για το περιβάλλον». Επίσης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται «εφικτή η κύρωση των δασικών χαρτών». Μάλιστα, υποστήριξε ότι ακόμη και αν ανατεθούν σε ιδιώτες, θα εμπλέκονται στη διαδικασία οι δασικές υπηρεσίες.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5879840&publDate=7/10/2010

Κατά της δημοπράτησης λιγνιτικών πεδίων WWF και ΟΤΑ

.
Κοινό ψήφισμα συνυπέγραψαν 21 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 40 φορείς από τη Λάρισα, τη Δράμα και τη Φλώρινα με το οποίο δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημοπράτησης των λιγνιτικών πεδίων που διαθέτουν στα υπεδάφη τους. Στο ψήφισμα, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, οι ΟΤΑ και οι φορείς καλούν την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευθούν πως δεν θα επιμείνουν στην απαίτηση εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων κοιτασμάτων.
Το κοινό ψήφισμα, που υπογράφεται μεταξύ άλλων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Δράμας, τους Δήμους Λάρισας, Δράμας, Αμυνταίου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φιλώτα Φλώρινας, Δοξάτου Δράμας, σχεδόν το σύνολο των εμπορικών και επαγγελματικών ενώσεων της Δράμας και του Αμυνταίου και πληθώρα τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η Οικολογική Κίνηση Δράμας, απεστάλη σήμερα στον Πρωθυπουργό της χώρας, στους αρμόδιους Υπουργούς, στα πολιτικά κόμματα, στους Έλληνες Ευρωβουλευτές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην κοινή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα εντείνονται τα σενάρια για την δημοπράτηση των λιγνιτικών πεδίων σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Υπογραμμίζεται, επίσης, πως η εκμετάλλευση των λιγνιτικών πεδίων θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας, θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή και θα ακυρώσει επί της ουσίας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη».
Οι φορείς θεωρούν πως η εμμονή στον λιγνίτη είναι άτοπη, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η ρύπανση αέρα, εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα, η αλλαγή των χρήσεων γης, οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες από το λεγόμενο «χρηματιστήριο ρύπων» και η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου άνθρακα. Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε σκέψη για δημοπράτηση των κοιτασμάτων λιγνίτη, και καλούν την Κυβέρνηση να δεσμευθεί δημόσια για τη μη-αξιοποίηση των λιγνιτικών πεδίων. Παράλληλα, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιμείνει στην απαίτηση για αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
«Το θέμα της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτικών πεδίων αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο τους τρεις νομούς, καθώς θα κρίνει το ενεργειακό και αναπτυξιακό μοντέλο που πρόκειται να ακολουθήσει η Ελλάδα. Αποτελεί επίσης ένα θέμα διεθνές και όχι μόνο ελληνικό, καθώς η δημοπράτηση νέων λιγνιτικών πεδίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ για μείωση των εκπομπών και στροφή στην πράσινη ανάπτυξη», δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.
http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=84577

ΟΗΕ: Θύμα ερημοποίησης το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού

.
Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, υποφέρουν από την ερημοποίηση και ζουν σε υποανάπτυκτες χώρες, δήλωσε σήμερα από το Αλγέρι, ένας ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ, που ελπίζει σε μία προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας στην επόμενη διάσκεψη για το κλίμα στο Κανκούν.
Ο Λουκ Γκνακάτζα, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τον Αγώνα κατά της Ερημοποίησης, εξέφρασε τη λύπη του σε διάσκεψη στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, επειδή οι παγκόσμιες συναντήσεις για το περιβάλλον δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ερημοποίηση και επικεντρώνονται περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην αποψίλωση των δασών.
«Αν δεν συμφωνήσουμε για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εδαφών, θα υποβαθμίσουμε περισσότερο τα εδάφη και την αποψίλωση», προειδοποίησε ο κ. Γκνακάτζα. «Ο αγώνας κατά της ερημοποίησης είναι μια στρατηγική πρόκληση επειδή η ξηρασία προκαλεί ανθρωπιστικές καταστροφές και η Αφρική είναι η πρώτη που έχει πληγεί από το φαινόμενο αυτό, το οποίο πλήττει το 41% των παγκόσμιων εδαφών» πρόσθεσε ο Λουκ Γκνακάτζα.
Σύμφωνα με τον κ. Γκνακάτζα, η μικροβιολογική βιοποικιλότητα κάνει τα εδάφη να έχουν την ικανότητα να αναγεννηθούν αλλιώς υποβαθμίζονται. Αυτή η μάχη είναι ο τομέας που έχει την μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσει την φτώχεια, καθώς η αύξηση των καλλιεργειών κατά 10%, μπορεί να μειώσει τη φτώχεια κατά 6%.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/10/2010_358758

Λύση για τους οικισμούς σε δασικές εκτάσεις δίνει ο νόμος για το Πράσινο Ταμείο

.
Επεξηγηματικό σημείωμα για το άρθρο 24 του σχεδίου νόμου για το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών.
Το άρθρο 24 του σχεδίου νόμου για το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών επιχειρεί να δώσει οριστική λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα που η ολιγωρία της Πολιτείας το έχει γιγαντώσει, αναφέρει σε επεξηγηματικό σημείωμα για το συγκεκριμένο άρθρο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στο σημείωμα υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δίνει οριστική, ασφαλή και ρεαλιστική λύση στο χρονίζον ζήτημα των ευρισκόμενων μέσα σε δασικές εκτάσεις οικισμών και, παράλληλα, καθιστά εφικτή την άμεση κύρωση των δασικών χαρτών σε όλη την επικράτεια.
Συγκεκριμένα:
Α.
1. Υπάρχουν σήμερα περιοχές στη χώρα που ορίζονται ταυτόχρονα και ως δασικές και ως οικιστικές. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που
- υφιστάμενα σχέδια πόλης ακυρώθηκαν δικαστικώς,
- πολεοδομικές μελέτες δεν εγκρίθηκαν γιατί βασίζονται σε ανίσχυρα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια,
- οικισμοί δεν οριοθετήθηκαν σύννομα κ.λπ.
2. Για να δοθεί μια ασφαλής και βιώσιμη λύση στο ζήτημα διερευνήθηκαν οι εξής επιλογές:
- Να αγνοηθούν οι (ανίσχυρες) πολεοδομικές ρυθμίσεις και να χαρακτηρισθούν οι εκτάσεις αυτές δασικές, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα,
- Να εξετασθεί κάθε περίπτωση χωριστά και, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της, να κριθεί με κριτήρια μη αμφισβητήσιμα, αν θα πολεοδομηθεί ή αν θα περιληφθεί στον οικείο δασικό χάρτη.
3. Επελέγη η δεύτερη πρόταση στην οποία λαμβάνεται υπόψη τόσο η συνταγματική υποχρέωση για την προστασία των δασών, όσο και τις αρχές της ασφάλειας δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με αυτήν,
- αν η μεταβολή του δασικού χαρακτήρα στηρίζεται σε διοικητική πράξη που είναι ισχυρή έως σήμερα (τεκμήριο νομιμότητας), μπορεί να επιτραπεί η πολεοδόμηση,
- αν η μεταβολή οφείλεται σε πράξη που έχει ακυρωθεί δικαστικώς ή έχει ανακληθεί, δεν υπάρχει ανάλογη δυνατότητα.
4. Η ως άνω διαφοροποίηση των δύο περιπτώσεων είναι εύλογη και υπηρετεί την αρχή της νομιμότητας αφού, σε αντίθετη περίπτωση, θα ετίθεντο αδικαιολόγητα στην ίδια μοίρα οι ισχυρές με τις ανίσχυρες πράξεις της Διοίκησης.
Β. Προφανώς, η προτεινόμενη ρύθμιση δεν μπορεί να ικανοποιεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Δίνει όμως οριστική, ασφαλή και ρεαλιστική λύση στο χρονίζον ζήτημα των κειμένων μέσα σε δασικές εκτάσεις οικισμών και, παράλληλα, καθιστά εφικτή την άμεση κύρωση των δασικών χαρτών σε όλη την επικράτεια.
Γ. Αν δεν εφαρμοσθεί το άρθρο 24, η κύρωση των δασικών χαρτών θα περιορισθεί στις απολύτως απλές και προφανείς περιπτώσεις και το πρόβλημα της «πολεοδόμησης» των δασικών περιοχών θα διαιωνισθεί, με την ίδια ή μεγαλύτερη ένταση, εις βάρος της προστασίας και της διαφύλαξης του δασικού μας πλούτου. Επιπλέον, σε περιοχές στις οποίες η πολεοδόμηση σταμάτησε με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν εναλλακτικές.
Ως προς τα κριτήρια του δάσους και της δασικής έκτασης
1. Με το νόμο 3818/2010 καταργήθηκαν τα κριτήρια του ν. 3208/2003 διότι:
α) Δημιούργησαν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους αφού με την αύξηση των ποσοτικών κριτηρίων που εισήγαγαν (έκταση κατ’ ελάχιστον 0,3 εκτάρια, βαθμός συγκόμωσης 25%), περιόρισαν την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.
β) Το θέμα του ελέγχου της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων αυτών εκκρεμεί ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα κριτήρια αυτά δημιούργησαν τεράστιο έλλειμμα στην προστασία των δασών.
2. Με το νόμο 3818/2010 επανήλθε σε ισχύ το προ του ν. 3208/2003 καθεστώς, δηλαδή το άρθρο 3 του ν. 998/1979. Το άρθρο αυτό μαζί με τη σχετική εγκύκλιο εφαρμοζόταν συνεχώς από τη Διοίκηση στο διάστημα από το 1979 έως το 2003 χωρίς ποτέ να ανακύψει ζήτημα καθορισμού ποσοτικών κριτηρίων. Άλλωστε, η έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης, όπως αποδίδεται στην ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 24 Συντ., δεν είναι παρά η ερμηνεία που έδωσαν τα Δικαστήρια ακριβώς στη διάταξη αυτή του άρθρου 3 του ν. 998/1979 που -μετά την κατάργηση των διατάξεων του ν. 3208/2003- ισχύει και πάλι σήμερα.
3. Οι έννοιες του δάσους και της δασικής έκτασης δεν είναι νομικές για να τις ορίζει ο νομοθέτης. Είναι επιστημονικές. Το επιστημονικό ορισμό υιοθέτησε άλλωστε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και τον ίδιο επιστημονικό ορισμό επανέλαβε λίγο αργότερα το Σύνταγμά μας (χωρίς να καταλείπει αρρύθμιστα ζητήματα σχετικά με το ζήτημα αυτό στον κοινό νομοθέτη). Ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να αποκλίνει από τον ορισμό αυτό. Επομένως, η ρύθμιση του Άρθρου 9 του ν. 3818/2010 κανένα έλλειμμα δεν δημιουργεί στην προστασία των δασών, αλλά αντίθετα τη θωρακίζει μέσα στο πλαίσιο που καθόρισε ο συντακτικός νομοθέτης.
4. Η επαναφορά στο αρχικό πλαίσιο του ν. 998/1979 (ως προς τον καθορισμό του δάσους και της δασικής έκτασης) εξυπηρετεί την άμεση ανάρτηση των δασικών χαρτών διότι
α) Όλοι οι δασικοί χάρτες που έχουν συνταχθεί ως σήμερα έχουν λάβει υπόψη τις διατάξεις αυτές. (Η ισχύς των διατάξεων του ν. 3208/2003 ανεστάλη δικαστικώς σχεδόν αμέσως μετά την έκδοσή τους).
β) Αν θεσμοθετούσαμε εκ νέου κριτήρια όπως ο ν. 3208/2003, θα έπρεπε να συνταχθούν από την αρχή όλοι οι έτοιμοι σήμερα δασικοί χάρτες. Με τον τρόπο αυτό θα είχαμε νέες καθυστερήσεις (και έξοδα) στη διαδικασία. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η κύρωση δασικών χαρτών και η σύνταξη δασολογίου αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας επιβεβλημένη από το Σύνταγμα. Ήδη η σχετική παράλειψή της έχει ακυρωθεί δικαστικώς (ΣτΕ 2828/1997).

Φορείς τριών νομών ενάντια στην εκμετάλλευση του λιγνίτη

.
Κοινό ψήφισμα συνυπέγραψαν 21 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 40 φορείς από τη Λάρισα, τη Δράμα και τη Φλώρινα με το οποίο δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημοπράτησης των λιγνιτικών πεδίων που διαθέτουν στα υπεδάφη τους.
Στο ψήφισμα, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς και απεστάλη σήμερα στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τα πολιτικά κόμματα, τους Έλληνες ευρωβουλευτές και την Κομισιόν, οι ΟΤΑ και οι φορείς καλούν την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευθούν πως δεν θα επιμείνουν στην απαίτηση εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων κοιτασμάτων.
Στην κοινή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα εντείνονται τα σενάρια για την δημοπράτηση των λιγνιτικών πεδίων σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Υπογραμμίζεται, επίσης, πως η εκμετάλλευση των λιγνιτικών πεδίων θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας, θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή και θα ακυρώσει επί της ουσίας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη».
Οι φορείς χαρακτηρίζουν την εμμονή στον λιγνίτη άτοπη, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η ρύπανση αέρα, εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα, η αλλαγή των χρήσεων γης, οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες από το λεγόμενο «χρηματιστήριο ρύπων» και η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου άνθρακα. Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε σκέψη για δημοπράτηση των κοιτασμάτων λιγνίτη, και καλούν την Κυβέρνηση να δεσμευθεί δημόσια για τη μη-αξιοποίηση των λιγνιτικών πεδίων. Παράλληλα, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιμείνει στην απαίτηση για αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Ο υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς Αχιλλέας Πληθάρας, σημειώνει ότι το θέμα της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτικών πεδίων αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο τους τρεις νομούς, καθώς θα κρίνει το ενεργειακό και αναπτυξιακό μοντέλο που πρόκειται να ακολουθήσει η Ελλάδα. “Αποτελεί επίσης ένα θέμα διεθνές και όχι μόνο ελληνικό, καθώς η δημοπράτηση νέων λιγνιτικών πεδίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών και στροφή στην πράσινη ανάπτυξη” συμπληρώνει.
Το κοινό ψήφισμα υπογράφεται μεταξύ άλλων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Δράμας, τους Δήμους Λάρισας, Δράμας, Αμύνταιου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φιλώτα Φλώρινας, Δοξάτου Δράμας, σχεδόν το σύνολο των εμπορικών και επαγγελματικών ενώσεων της Δράμας και του Αμύνταιου και πληθώρα τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η Οικολογική Κίνηση Δράμας.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=211223

Λιγότεροι Αμερικάνοι ανησυχούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

.
Λιγότεροι είναι οι Αμερικάνοι που πιστεύουν στις καταστροφικές συνέπειες αλλά και στους άμεσους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Good/Transparency.
Σταθερή μείωση παρατηρείται στο ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν συνέπειες καθώς από το 65%, το 2008, έχει πέσει στο 53%, το 2010. Αντίστοιχα έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι δεν θα προλάβουν να βιώσουν οι ίδιοι ή ακόμη και τα παιδιά τους αυτές τις συνέπειες αλλά και το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν οτι πολλά από όσα λέγονται και γράφονται για την αλλαγή του κλίματος είναι "υπερβολικά" (45%).
Μόνο το 14% των Αμερικανών αξιολογούν το θέμα της κλιματικής αλλαγής ως "εξαιρετικά σπουδαίο", το 32% θεωρεί ότι είναι "πολύ σημαντικό" και το 30% "αρκετά σημαντικό".
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η "πράσινη ανάπτυξη" μπορεί να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αλλά το 56% πιστεύει πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα βλάψουν την αμερικανική οικονομία.
Ενα από τα αισιόδοξα στοιχεία της έρευνας είναι η σταθερή, σε ποσοστό 86%, υποστήριξη των Αμερικανών στο αίτημα για μείωση των ρύπων στις ΗΠΑ με μέτρα τα οποία θα πρέπει να επιβάλει ο Λευκός Οίκος στις βιομηχανίες. Μόνο το 14% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να πάρουν κανένα μέτρο αν δεν κάνουν το ίδιο η Κίνα και η Ινδία.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=211127

Ενα ευρώ το τ.μ. τα πράσινα τέλη των κτιρίων

.
Σε Αιγάλεω και Αγία Βαρβάρα ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα (€5,5 εκατ.) για τις πράσινες γειτονιές
Από τον Ιανουάριο έρχονται και τα πράσινα τέλη στα καινούργια και στα ενοικιαζόμενα κτίρια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι περί το ένα ευρώ ανά τετραγωνικό. Παράλληλα, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη επέλεξε δύο οικοδομικά τετράγωνα σε Αιγάλεω και Αγία Βαρβάρα για να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για τις πράσινες γειτονιές.
Από τις 9 Ιανουαρίου και μετά, με την ολοκλήρωση της κατασκευής κτιρίων θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) των Κτιρίων από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, που εντάσσονται σε σχετικό Μητρώο. Το κόστος του πιστοποιητικού θα είναι ένα ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, συνεπώς για μια κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων ο ιδιοκτήτης θα υποβάλλει, πλέον όλων των άλλων επιβαρύνσεων, άλλα 80 ευρώ για το ΠΕΑ. Το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει και στην περίπτωση ενοικίασης του ακινήτου.
Για την εκπόνηση της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης που προαπαιτείται για το πιστοποιητικό χρειάζεται λογισμικό αλλά και τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ. Ηδη το πρώτο βήμα έγινε και από την 1η Οκτωβρίου τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Από την 1η του μήνα είναι υποχρεωτική για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε νέα κτίρια, ή σε παλαιά που ανακαινίζονται ριζικά, η υποβολή στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, ενώ θα τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης ώστε να εντάσσονται τουλάχιστον στη Β΄ ενεργειακή κατηγορία τα κτίρια.
Θα υποβάλλεται επίσης και η Μελέτη Τεχνικής, Περιβαλλοντικής και Οικονομικής Σκοπιμότητας που θα τη συνοδεύει. Με εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ παρέχονται διευκρινίσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών σχετικά με τον έλεγχο της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων, καθώς επίσης και σχετικά με τα δεδομένα υπολογισμού, τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, τη διαδικασία Ενεργειακών Επιθεωρήσεων και την έκδοση ΠΕΑ. Εξάλλου, τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σε δύο γειτονιές της Αθήνας, με σκοπό τη δημιουργία κτιρίων χαμηλής ή και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και τη βελτίωση του μικροκλίματος με τη δημιουργία «φαινομένου όασης» σε μια περιοχή παρουσίασε χθες η κυρία Μπιρμπίλη. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο περιοχές, στο οικοδομικό τετράγωνο 639 στον Δήμο Αιγάλεω και σε ένα οικιστικό συγκρότημα στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, όπου έχει γίνει σχετική προεργασία για την οργάνωση του έργου. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές με ενεργειακά φτωχά χαρακτηριστικά. Το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Τα έργα αναβάθμισης στα κτίρια θα σχεδιαστούν με διαγωνισμό από νέους αρχιτέκτονες και θα γίνουν με τη χρήση υλικών που παρουσιάζουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος και σε συνδυασμό με την εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ- υπολογίζεται να οδηγήσουν σε σχεδόν μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο. Ακόμη, προβλέπεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε να γίνεται διαχείριση των αποβλήτων και του νερού, ενώ θα γίνει περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής με σκοπό τη βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος, με έργα αύξησης του πρασίνου και διευκόλυνσης της κίνησης του αέρα.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artId=359058

Ασαφής η δράση του Πράσινου Ταμείου

.
Με πρόσχημα τη σύσταση του Πράσινου Ταμείου και τη σύνταξη των δασικών χαρτών, η κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στη Βουλή, παρεμβάλλει διατάξεις που νομιμοποιούν καταπατήσεις δασικών εκτάσεων. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το καταψηφίζουν, παρά το ότι αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει η σύσταση του Πράσινου Ταμείου.
Η Ηρώ Διώτη επεσήμανε την αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων που νομιμοποιούν παρανομίες κι εντάσσουν δασικές εκτάσεις σε σχέδια πόλης, το διαρκές πρόβλημα με την έλλειψη ορισμού για το δάσος, και άρα την αδυναμία σύνταξης δασικών χαρτών, αλλά και την έλλειψη σαφούς στόχου και προβληματικής μελλοντικής χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου. Σημειώνεται ότι με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής διευκρινίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνεται μεταφορά πόρων ανάμεσα στους λογαριασμούς που τηρούνται στο Πράσινο Ταμείο, προκειμένου οι πόροι να πηγαίνουν αποκλειστικά για τους σκοπούς που προβλέπονται. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι υπάρχει σύγχυση με τις αρμοδιότητες του Πράσινου Ταμείου σε σχέση με εκείνες της Στρατηγικής Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, ότι δεν είναι σαφές πώς θα υλοποιεί μόνο περιβαλλοντικές δράσεις και πως θα διατίθενται οι πόροι, ενώ ανοίγει "παράθυρο" για ίδρυση θυγατρικών Α.Ε. Το θέμα των εσόδων έθεσε και ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.
Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες η Ηρ. Διώτη κάλεσε την υπουργό Περιβάλλοντος να υιοθετήσει την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δασών ως προς τον ορισμό του δάσους και τις περιλαμβανόμενες σε αυτό εκτάσεις.
Τ. Μπιρμπίλη: Εξυγιαίνουμε και προστατεύουμε
Η Τίνα Μπιρμπίλη είπε ότι το νομοσχέδιο ήρθε για να καταστεί εφικτή η κύρωση των δασικών χαρτών, για να εξυγιανθούν οι χρηματοδοτήσεις των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, να εξασφαλιστούν πόροι και μετά το τέλος του ΕΣΠΑ και για να αλλάξει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Με το νομοσχέδιο καταργείται το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), επιβάλλονται πρόστιμα που θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο (από ημιυπαίθριους, υπερβάσεις δόμησης, τέλος βενζίνης, τέλη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικό φορέα δασών κ.ά.).
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=572143

Τη δημιουργία δύο "πράσινων γειτονιών" ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ

.
Τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν επιδεικτικά σε δύο γειτονιές της Αθήνας, με σκοπό τη δημιουργία κτηρίων χαμηλής ή και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και τη βελτίωση του μικροκλίματος με τη δημιουργία φαινομένου όασης στην περιοχή, παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Τα έργα αναβάθμισης στα κτήρια θα γίνουν με τη χρήση υλικών, τεχνικών και μεθοδολογιών που παρουσιάζουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος και, σε συνδυασμό με την εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ, θα οδηγήσουν σε μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο.
Ακόμη, προβλέπεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτηρίων, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και του νερού. Οι παρεμβάσεις αφορούν περίπου 70-80 κτήρια και 300-350 πολίτες. Η επιλογή της όλης κατασκευής θα γίνει με προκηρύξεις, με εκπτώσεις των συμμετεχόντων προς το πρόγραμμα.
Ήδη επτά κλαδικές ενώσεις συμμετέχουν χορηγώντας έκπτωση έως και 50% στην τιμή των παρεχόμενων υλικών-υπηρεσιών.
Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), από την πλευρά του, ως φορέας υλοποίησης, θα πιστοποιήσει την απόδοση και ενεργειακή συμπεριφορά των κατασκευών, θα παρέχει τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη προς τους τελικούς καταναλωτές και θα προχωρήσει σε συγκριτική αξιολόγηση.
Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι ύψους 5,5 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Προς το παρόν υποψήφιες είναι δύο περιοχές, το Οικοδομικό Τετράγωνο 639 στον Δήμο Αιγάλεω και ένα οικιστικό συγκρότημα στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές με ενεργειακά φτωχά χαρακτηριστικά.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=572171

Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ (ΠΑΣΟΚ) - Καθολική κύρωση των διεθνών συμφωνιών για το δίκαιο της θάλασσας

.
Τη δέσμευση της να ενθαρρύνει την καθολική κύρωση των διεθνών συμφωνιών, να επιβάλει κυρώσεις σε όσους τις παραβιάζουν και να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, μέλος των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
http://athinai.adagio4.eu/view/el/press-release/meps/meps-2010/meps-2010-october/meps-2010-october-19.html

Κόβει την όρεξη η Τίνα για τους “πράσινους” πόρους

.
Το «μακρύ» χέρι του υπουργείου Οικονομικών από τους πόρους του «πράσινου» ταμείου, πάει να απομακρύνει η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τους δασικούς χάρτες και το νέο μηχανισμό για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων, η κ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι δεν θα μεταφέρονται και δεν θα ανακατανέμονται τα χρηματικά ποσά των λογαριασμών του “πράσινου” ταμείου.
Όπως είπε στόχος είναι «ο λογαριασμός να έχει μια επάρκεια και μια αυτοτέλεια» και να εξυπηρετεί αποκλειστικά τους σκοπούς που έχει συσταθεί. Ωστόσο αυτόν δεν εμποδίζει τον κ. Παπακωνσταντίνου να υπολογίζει στα έσοδα του προϋπολογισμού τέλη από τους ημιυπαίθριους, που η υπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα διοχετεύονται στο νέο ταμείο.
Απαντώντας στις γκρίνιες που έχουν διατυπωθεί από τους δασολόγους για εκχώρηση έργου σε ιδιώτες, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε πως η δυνατότητα ανάθεσης της κατάρτισης των δασικών υπηρεσιών σε ιδιώτες ή στην Κτηματολόγιο, δεν αφαιρεί αρμοδιότητες από τις δασικές υπηρεσίες.
«Αυτές έχουν τον τελικό λόγο πριν την ανάρτηση, δασολόγοι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι μέλη των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων και οι ίδιες θα ελέγξουν τον τελικό χάρτη που θα συνοδεύει την απόφαση κύρωσης ενός χάρτη».
Το νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις μέρες στην ολομέλεια της βουλής εν μέσω αντιδράσεων από τα κόμματα και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ψήφισή του.
Για όσες εκτάσεις δεν υποβληθούν αντιρρήσεις, θα κυρωθεί άμεσα ο δασικός χάρτης ενώ στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ο έλεγχος των καμένων εκτάσεων με τηλεπισκόπηση να επεκταθεί πέραν της Αττικής και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Στο Πράσινο Ταμείο θα εισρεύσουν τα έσοδα από παραβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, από τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους και τις αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης, το τέλος βενζίνης, τα τέλη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον ειδικό φορέα δασών. Το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα είναι επταμελές και ο πρόεδρος θα ορίζεται από την Βουλή.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Σηφουνάκη, το “πράσινο” ταμείο θα αποτελέσει το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την περίοδο μετά το 2014, όταν και θα έχουν εξαντληθεί οι κοινοτικοί πόροι.
Το νομοσχέδιο
Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι:
-Για την κύρωση των δασικών χαρτών χρησιμοποιούνται οι παλαιότερες αεροφωτογραφίες και όπου δεν υπάρχουν οι αεροφωτογραφίες του΄60.
-Όταν οι χάρτες καταρτίζονται από ιδιωτικά γραφεία, η θεώρηση γίνεται από τις δασικές υπηρεσίες σε τρεις μήνες από την κατάρτισή τους ή σε πέντε αν απαιτούνται διορθώσεις. Μετά τη θεώρηση γίνεται ανάρτηση των χαρτών και ηλεκτρονικά.
-Προβλέπεται τέλος για την υποβολή των αντιρρήσεων ανάλογα με την έκταση, το οποίο πηγαίνει στον Ειδικό Φορέα Δασών. Χρηματοδοτεί τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων και γενικά το κόστος που σχετίζεται με τις διαδικασίες μέχρι την κύρωση των χαρτών.
-Για την υποβολή αντιρρήσεων χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τις συντεταγμένες της έκτασης. Αυτό θα διευκολύνει σημαντικά τις διαδικασίες.
-Οι αντιρρήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά ή σε ΚΕΠ ή στον χώρο που θα καθοριστεί για την υποβολή των αντιρρήσεων. Εξετάζονται από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) μέσα σε τέσσερις μήνες.
-Για τις εκτάσεις που δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις κυρώνεται ο δασικός χάρτης εντός 50 ημερών.
-Ο υπουργός ΠΕΚΑ μπορεί να υποβάλει αίτηση ακύρωσης για να ενσωματωθεί στο χάρτη δασική περιοχή που είχε παραληφθεί.
-Για τους οικισμούς που δεν έχουν οριοθέτηση βάσει συγκεκριμένων προεδρικών διαταγμάτων, ή οι πολεοδομικές μελέτες δεν έχουν εγκριθεί, τότε γίνεται ανάρτηση των δασικών χαρτών και εντός των φερόμενων ορίων του οικισμού και της πολεοδομικής μελέτης και αναστέλλεται η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.
-Οι δήμοι οφείλουν να συγκεντρώσουν στοιχεία για το πώς μεταβλήθηκε ο δασικός χαρακτήρας. Μετά από γνωμοδότηση του δασαρχείου, της Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΚΑ, και πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος αποφασίζεται ποιες εκτάσεις θα μείνουν εκτός σχεδίου και για ποιες θα συνεχίσει η πολεοδόμηση.
-Για τις εκτάσεις που θα παραμείνουν εκτός σχεδίου θα ακολουθηθεί η διαδικασία αντιρρήσεων, ενώ για τα υπόλοιπα τμήματα με την πολεοδόμηση θα επιβληθούν αυστηρότεροι όροι δόμησης και θα διατηρηθούν οι δασικές εκτάσεις ως άλση και πάρκα.
http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=84399

Προειδοποίηση της WWF για επικίνδυνη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 θα υπερβούν κατά ένα τρίτο τα επικίνδυνα επίπεδα.
Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενδέχεται, στην περίπτωση που διατηρηθούν σε ισχύ οι σημερινές πολιτικές, να υπερβούν μέχρι το 2020 κατά σχεδόν ένα τρίτο το όριο πέραν του οποίου διαγράφεται προοπτική επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποστηρίζει η WWF International σε μελέτη που παρουσίασε στο πλαίσιο των κλιματικών συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών, που διεξάγονται στην Τιαντζίν στην Κίνα.
Η μελέτη, με τίτλο «Φράζοντας το Χάσμα: ένας εύκολος οδηγός για ένα ασφαλές κλιματικό μέλλον», υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως απαιτείται μείωση, μέχρι το 2020, των ετήσιων εκπομπών σε 44 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ως προϋπόθεση για περιορισμό της ανόδου της θερμότητας κατά 2° Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής. Για την επίτευξη του πιο φιλόδοξου στόχου του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας σε 1,5° Κελσίου, απαιτείται μείωση των ετήσιων εκπομπών σε 40 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.
«Ωστόσο, εξετάζοντας τις δεσμεύσεις χωρών - κατά τη διάρκεια και μετά τη Σύνοδο στην Κοπεγχάγη - για μείωση των εκπομπών, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές θα είναι, μέχρι το 2020, μεταξύ 47,9 και 53,6 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Για να φράξουμε αυτό το χάσμα στους γιγατόνους, η έρευνα δείχνει ότι αν οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες αναθεωρήσουν προς τα άνω τους στόχους μείωσης των εκπομπών τους, μέχρι το 2020, στα επίπεδα τα οποία θέτει η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, θα αποφευχθούν οι εκπομπές 4,3 γιγατόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο», τονίζεται στην έκθεση.
Επιπλέον, η απάλειψη «παράθυρων» στις δεσμεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης θα εξασφαλίσει την ετήσια εξοικονόμηση εκπομπών ύψους 2,4 γιγατόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, κλπ.
Η μελέτη προσφέρει στους διαπραγματευτές και στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής ένα εύκολο οδηγό για ένα ασφαλές κλιματικό μέλλον εξετάζοντα διάφορους τρόπους για το φράξιμο του χάσματος στους γιγατόνους. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι ο κόσμος είναι πολύ κοντά στο να εξαντλήσει τον «προϋπολογισμό άνθρακα» - το όριο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου θα κρατήσει τις συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα κάτω από τα όρια τα οποία θα πυροδοτήσουν ενδεχομένως επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος.
«Στις συνομιλίες για το κλίμα στην Τιαντζίν πρέπει να δούμε, τουλάχιστον, κάποιες ενδείξεις αλλαγής αυτής της τάσης», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Κλίμα στη WWF International Στέφεν Σέπερντ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/10/2010_358562

Διαμαρτύρεται η Κίνα για τα δικά της όρια εκπομπών αερίων

.
Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Κίνας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής δήλωσε σήμερα ότι είναι παράλογο να περιμένει κανείς από τη χώρα του να θέσει ανώτατο όριο στις εκπομπές της αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου την ώρα που οι πλούσιες οικονομίες δεν μειώνουν τις δικές τους.
Ο Σιέ Ζενχούα δήλωσε πως η Κίνα δεν θα υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή της να καταστεί το Πρωτόκολο του Κιότο -το υφιστάμενο σύμφωνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που δεν θέτει υποχρεωτικά όρια στις εκπομπές των φτωχότερων χωρών- τη βάση οποιασδήποτε νέας συμφωνίας για το κλίμα.
«Μια αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου είναι απαραίτητη και, θα πρέπει να το πούμε, εύλογη», δήλωσε ο Σιέ αναφερόμενος στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. «Το κλειδί είναι να υιοθετήσουμε αποτελεσματικά μέτρα για να ελέγξουμε το ρυθμό της ανάπτυξης», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στις συνομιλίες για το κλίμα που διεξάγονται στη βόρεια κινεζική πόλη Τιαντζίν.
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Κίνας είναι μεγαλύτερες απ' αυτές οποιασδήποτε άλλης χώρας.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/10/2010_358451

WWF: "Εύγε" για φωτοβολταϊκά στις στέγες χωρίς περιορισμούς

.
Επικροτεί το WWF Ελλάς τη διόρθωση παλαιότερης απόφασης, με νέα, της υπουργού ΠΕΚΑ, έτσι ώστε να επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών χωρίς να υφίσταται περιορισμός. Η προηγούμενη καθόριζε το μέγιστο όριο εγκατάστασης φ/β στις στέγες σε 350 MW έως το 2020.
«Ο περιορισμός που είχε τεθεί με την προηγούμενη Υ.Α. σήμαινε απλώς πως θα είχαν το δικαίωμα να τοποθετήσουν φ/β στις στέγες τους μόλις 35.000 - 70.000 νοικοκυριά. Ευτυχώς το υπουργείο ΠΕΚΑ κατανόησε γρήγορα πως κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως λανθασμένο και προς τιμήν του προχώρησε σε άμεση αλλαγή της Υ.Α.» παρατηρεί ο Δ. Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς. Προσθέτοντας πως "σε περίοδο οικονομικής κρίσης η εγκατάσταση φ/β στις οικίες -με την παρούσα εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρισμού- αποτελεί οικονομικά αποδοτική επένδυση που θα προσθέσει σημαντικό εισόδημα στις ελληνικές οικογένειες. Ως εκ τούτου, ορθώς το ΥΠΕΚΑ διόρθωσε την πρότερη αδικία και δίνει πλέον το δικαίωμα στους πολίτες και την ελληνική οικονομία να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη με ξεκάθαρο περιβαλλοντικό αντίκρισμα».
Η οργάνωση θεωρεί ότι το επόμενο στοίχημα για τη μεγιστοποίηση της εγκατεστημένης ισχύος από φ/β σε στέγες είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τα μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν τόσο για τους ίδιους όσο και για το περιβάλλον, αλλά και η ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών εκ μέρους των επιχειρήσεων κατασκευής και εμπορίας φ/β συστημάτων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να τονωθεί ουσιαστικά η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη χώρα.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=571828

Προσκλήσεις για βιολογικούς καθαρισμούς και χωροταξικό

.
Δύο προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) υπέγραψε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη.
Η πρώτη, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, αφορά έργα βιολογικών καθαρισμών και δικτύων αποχέτευσης σε 101 οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 5.700.000 ευρώ, αφορά ενέργειες αξιολόγησης, παρακολούθησης και αναθεώρησης ή εξειδίκευσης του Εθνικού Χωροταξικού και των 12 περιφερειακών.
Για την Αττική θα ενταχθούν στην ίδια πρόσκληση, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, μέτρα για την εξειδίκευση, παρακολούθηση και προγραμματισμό του ρυθμιστικού σχεδίου της Αττικής που συνδέονται και με την επικείμενη αναθεώρησή του.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=571819

NASA: Θα «βλέπει» την κλιματική αλλαγή στα Ιμαλάϊα

.
Ένα νέο σύστημα της NASA που θα κάνει χρήση δορυφορικών εικόνων τέθηκε σήμερα σε λειτουργία στην πρωτεύουσα του Νεπάλ Κατμαντού για να επιτρέψει στους επιστήμονες να επιβλέπουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα Ιμαλάϊα.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι το σύστημα αυτό, που ονομάστηκε SERVIR και τέθηκε σε λειτουργία σε συνεργασία με το διεθνές κέντρο για την προστασία των βουνών ICIMOD στο Κατμαντού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι κλιματικές αλλαγές για τη βιοποικιλότητα της περιοχής.
Επίσης θα μπορούσε να προειδοποιεί για τους κινδύνους πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών και καταιγίδων.
«Το σύνολο της περιοχής των Ιμαλάϊων αποτελεί για τους επιστήμονες κάτι σαν μαύρη τρύπα και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύστημα για να γεμίσουμε το κενό που έχουμε σε στοιχεία», δήλωσε ο Μπασάντα Σρέσθα, υπεύθυνος του ICIMOD.
Περίπου 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από το νερό που προέρχεται από τους πάγους των Ιμαλαΐων, οι οποίοι λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό και υπάρχει ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ειδικούς, να προκαλέσουν πλημμύρες που πιο μακροπρόθεσμα θα ακολουθηθούν από φαινόμενα ξηρασίας στην περιοχή.
Ωστόσο ακόμη οι επιστήμονες διαθέτουν πολύ λίγα στοιχεία όσον αφορά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην τεράστια αυτή περιοχή που χαρακτηρίζεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ως ο «τρίτος πόλος», λόγω των τεράστιων αποθεμάτων νερού με τη μορφή πάγου και χιονιού.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/10/2010_358311

Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

.
Κατατέθηκαν, σε Ελλάδα και Βουλγαρία οι περιβαλλοντικές μελέτες, για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη Trans-Balkan Pipeline B.V. (TBP) κατέθεσε προς εξέταση στα αρμόδια υπουργεία Ελλάδας και Βουλγαρίας τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, που μεταδίδει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
Η κατάθεση έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας και το υπουργείο Οικολογίας και Υδάτινων Πόρων της Βουλγαρίας και η έκθεση αναφέρεται στις επιπτώσεις στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον κατά την περίοδο τόσο της κατασκευής, όσο και της εκμετάλλευσης του αγωγού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η μελέτη ανταποκρίνεται πλήρως τόσο στις διεθνείς προδιαγραφές, όσο και στις εθνικές νομοθεσίες Ελλάδας και Βουλγαρίας και εκπονήθηκε με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων αποτίμησης, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή γνώμη και τις συστάσεις των επίσημων Αρχών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων.
Η αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έγινε από τις εταιρείες συμβούλους για την κατασκευή του αγωγού ILF Consulting Engineers και Environmental Resources Management (ERM). Όπως έχει ανακοινωθεί και παλαιότερα οι μέτοχοι της Trans-Balkan Pipeline B.V (TBP) σχεδιάζουν να συνεδριάσουν εντός του Οκτωβρίου στο Άμστερνταμ, ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση της διοίκησης της εταιρείας.
Όπως επισημαίνει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι ο διαβαλκανικός αγωγός θα έχει χωρητικότητα 35 εκατ. τόνων πετρελαίου ετησίως, με δυνατότητα αύξησής της ως και τα 50 εκατ. τόνους και «όπως και το ανταγωνιστικό του σχέδιο Σαμψούντα - Τζεϊχάν» προορίζεται εξαρχής για την παράκαμψη των Στενών Βοσπόρου και Δαρδανελίων.
Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία υπέγραψαν το 2007 τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού μήκους περίπου 300 χιλιομέτρων. Για την υλοποίηση του σχεδίου στις 6 Φεβρουαρίου 2008 ίδρυσαν και καταχώρισαν την εταιρεία Trans-Balkan Pipeline B.V., το 51 % της οποίας ανήκει στη Ρωσία, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να μοιράζονται το 49 %.
Η τύχη της ρωσο-βουλγαρικής ενεργειακής συνεργασίας δεν ήταν εύκολη από τη στιγμή, που σχηματίστηκε στη Βουλγαρία υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Μπόικο Μπορίσοφ. Στα τέλη Ιουλίου οι πλευρές κατάφεραν να πετύχουν κάποια πρόοδο και η βουλγαρική κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, που χρωστά στην κοινοπραξία ως συνδρομή της και συμμετοχή στα έξοδα λειτουργίας του σχεδίου του αγωγού. «Ωστόσο η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο παραμένει υπό ερωτηματικό», καταλήγει το ρωσικό πρακτορείο.
http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=13378&catid=24

δορυφορικό σύστημα επιτήρησης καιρικών φαινομένων

.
Η ΝASA, έθεσε σε λειτουργία, στο Κατμαντού, δορυφορικό σύστημα επιτήρησης καιρικών φαινομένων, αλλά και εκτίμησης των κλιματικών αλλαγών

Ένα νέο σύστημα της NASA που θα κάνει χρήση δορυφορικών εικόνων τέθηκε σήμερα σε λειτουργία στην πρωτεύουσα του Νεπάλ Κατμαντού για να επιτρέψει στους επιστήμονες να επιβλέπουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα Ιμαλάϊα.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι το σύστημα αυτό, που ονομάστηκε SERVIR και τέθηκε σε λειτουργία σε συνεργασία με το διεθνές κέντρο για την προστασία των βουνών ICIMOD στο Κατμαντού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι κλιματικές αλλαγές για τη βιοποικιλότητα της περιοχής.
Επίσης θα μπορούσε να προειδοποιεί για τους κινδύνους πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών και καταιγίδων.
"Το σύνολο της περιοχής των Ιμαλαΐων αποτελεί για τους επιστήμονες κάτι σαν μαύρη τρύπα και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύστημα για να γεμίσουμε το κενό που έχουμε σε στοιχεία", δήλωσε ο Μπασάντα Σρέσθα, υπεύθυνος του ICIMOD.
Περίπου 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται από το νερό που προέρχεται από τους πάγους των Ιμαλαΐων, οι οποίοι λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό και υπάρχει ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ειδικούς, να προκαλέσουν πλημμύρες που πιο μακροπρόθεσμα θα ακολουθηθούν από φαινόμενα ξηρασίας στην περιοχή.
Ωστόσο ακόμη οι επιστήμονες διαθέτουν πολύ λίγα στοιχεία όσον αφορά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην τεράστια αυτή περιοχή που χαρακτηρίζεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ως ο "τρίτος πόλος", λόγω των τεράστιων αποθεμάτων νερού με τη μορφή πάγου και χιονιού.
http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=13355&catid=24

Ωρωπός Πρεβέζης :Το χωριό που σκέπασε ο αμίαντος

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ
.
Χτισμένα επί δικτατορίας τα 200 σπίτια του χωριού έχουν στέγες κατασκευασμένες από το καρκινογόνο υλικό
Καρκινογόνο αμίαντο εισπνέουν εδώ και δεκαετίες οι 2.500 κάτοικοι του Ωρωπού Πρεβέζης. Τα 200 σπίτια του χωριού χτίστηκαν κατά την περίοδο της χούντας από τη δημόσια κατασκευαστική υπηρεσία ΜΟΜΑ με στέγες Ελλενίτ. Σε αυτά κατοίκησαν το 1974 οικογένειες από τα χωριά Σέσεβο, Πολύβρυσο, Σφηνωτό και Τρίκαστρο, τα οποία είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα εξαιτίας κατολισθήσεων. Σήμερα, 36 χρόνια μετά, οι στέγες έχουν φθαρεί και οι επικίνδυνες ίνες του αμιάντου απειλούν την υγεία των κατοίκων. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που τα τελευταία χρόνια με δικά τους έξοδα αποφάσισαν να αλλάξουν το επικίνδυνο υλικό. Αλλά και αυτοί το έκαναν χωρίς προφύλαξη, καθώς καμία αρμόδια υπηρεσία δεν τους προειδοποίησε ότι ο αμίαντος απαιτεί ειδικό χειρισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών. Επιπλέον, οι παλαιές στέγες έχουν πεταχτεί σε διάφορα σημεία του χωριού και, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, παραμένουν εκεί ως εστίες ρύπανσης.
Η δημόσια υγεία στον Ωρωπό του Δήμου Λούρου απειλείται και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για βοήθεια κατοίκων και τοπικών φορέων προς τα κατά καιρούς αρμόδια υπουργεία δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Οι πολίτες του χωριού ενημερώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για την επικινδυνότητα του αμιάντου αλλά δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να προχωρήσουν σε άμεση αλλαγή των στεγών. Γι΄ αυτό είχαν ζητήσει να τους χορηγηθούν άτοκα δάνεια από την Εργατική Εστία, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, διότι οι περισσότεροι είναι αγρότες και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Πριν από λίγα χρόνια ζήτησαν από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να γίνει η αντικατάσταση των στεγών αμιάντου από ειδικά συνεργεία. Ωστόσο ως σήμερα δεν έχουν πάρει καμία απάντηση. Όπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)κ. Μ. Χάλαρης δεν αρρωσταίνει κανείς από την πρώτη επαφή με τον αμίαντο. Γίνεται επικίνδυνος όταν εισπνέεται σε υψηλές συγκεντρώσεις ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Όσοι εργάζονται καθημερινά ή κατοικούν σε χώρους με αμίαντο μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες. Έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται 10-40 χρόνια για να εκδηλώσει κάποιος ασθένεια που σχετίζεται με την έκθεση σε αμίαντο» επισημαίνει ο κ. Χάλαρης.
Ένοχος για βαριές ασθένειες
Oι συχνότερες ασθένειες που συνδέονται με τον αμίαντο είναι η αμιαντίαση (σοβαρή εκφυλιστική ασθένεια των πνευμόνων), ο καρκίνος του πνεύμονα και το μεσοθηλίωμα (ένα σπάνιο είδος επιθετικού καρκίνου). Ο αμίαντος εκλύεται στο περιβάλλον όταν φθαρεί, με τη μορφή μικρών ινών. Οι ίνες εξαιτίας της κρυσταλλικής του φύσης σπάζουν σε μικρότερες, οι οποίες εισχωρούν εύκολα μέσω της αναπνευστική οδού στους πνεύμονες. «Περισσότερο επικίνδυνες είναι οι ίνες οι οποίες έχουν μήκος μικρότερο των πέντε εκατομμυριοστών του μέτρου» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ. Οι επιπτώσεις του αμιάντου στην υγεία άρχισαν να γίνονται γνωστές στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πέθανε από αμιάντωση ο ιδρυτής μεγάλης βιομηχανίας αμιάντου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιστημονική έρευνα ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 να επιβεβαιώσει και την καρκινογόνο δράση του. Ο αμίαντος αποτελεί ένα από τα δέκα πιο επικίνδυνα στοιχεία για την υγεία, γι΄ αυτό και έχει καθοριστεί ανώτατο όριο για την έκθεση σε αυτόν του ανθρώπου.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=358483

Να μπουν ΑΠΕ ακόμη και σε καμένα δάση

Η πρώην νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, κα Γλυκερία Σιούτη ξανακτύπησε καθώς τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο σε δάση και δασικές εκτάσεις, όσο και σε αναδασωτέες.
Μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να αποκλείεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και ότι πάνω από το 95 % των αιολικών πάρκων στην ηπειρωτική Ελλάδα αναπτύσσονται σε δασικές εκτάσεις.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. η κ. Σιούτη ανέφερε στην εισήγησή της ότι είναι παράλογο να αξιώνει κανείς να ολοκληρωθεί η αναδάσωση, προκειμένου να επιτραπεί η κατασκευή μονάδων ΑΠΕ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπούν κάποια από τα δέντρα, τα οποία στο μεταξύ θα έχουν αναπτυχθεί.Στην ίδια ημερίδα ο ειδικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γ. Αμοργιανιώτης, ανέφερε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο ίδιος τόνισε ότι σε ετήσια βάση εγκαθίστανται 100 - 150 μεγαβάτ νέων μονάδων ΑΠΕ, αλλά για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τέλος της 10ετίας, οι επενδύσεις θα πρέπει να δεκαπλασιασθούν σε 1.000 μεγαβάτ ετησίως.
http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=83942

Όργιο περιβαλλοντικών σκανδάλων από δημάρχους και νομάρχες

.
Πρόστιμα που δεν καταλογίζονται παρά τις εισηγήσεις για σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις, παράπονα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, προσχηματικούς ελέγχους σε ρυπαντές ακόμη και έκδοση οικοδομικών αδειών μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, περιλαμβάνουν τα σοβαρά όσο και ευτράπελα περιστατικά που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι επιθεωρητές περιβάλλοντος όταν πρόκειται να ζητήσουν τη συνεργασία της δημοτικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για να διερευνήσουν περιβαλλοντικά σκάνδαλα.
Το ρεκόρ έσπασε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου η Νομαρχία Ιωαννίνων. Η αποκάλυψη ότι ο γαλάζιος Νομάρχης ανακατασκεύαζε παραδοσιακά διατηρητέο κτίριο χωρίς άδεια, προκάλεσε σοκ. Στους επίμονους ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι υπάλληλοι της πολεοδομίας έκαναν ότι ήταν δυνατό για να εκδώσουν οικοδομική άδεια μέσα σε δύο ώρες!
Η άδεια ανακλήθηκε μερικές ώρες αργότερα, όταν η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα. Το σπίτι είχε αγοράσει, μάλιστα, η κόρη του Νομάρχη Ιωαννίνων από την οικογένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Τόσο ο πατέρας όσο και ο σύζυγός της είναι μηχανικοί όμως κανείς τους δεν σκέφτηκε ότι το παραδοσιακό διατηρητέο δεν μπορεί να μετατραπεί σε ξενώνα!
«Πρέπει να είναι η πιο γρήγορη έκδοση και ανάκληση οικοδομικής άδειας» αναφέρουν οι ελεγκτές του ΥΠΕΚΑ που επιβεβαιώνουν ότι οι τοπικοί φορείς καλύπτουν τις περιβαλλοντικές αμαρτίες και σε αρκετές περιπτώσεις εμποδίζουν τους ελέγχους.
«Για την λειτουργία παράνομης χωματερής επιβάλαμε πρόστιμο 35.000 ευρώ, το οποίο η Νομαρχία Φθιώτιδας, που είναι από τις πλέον ανυπάκουες, για αδικαιολόγητους λόγους το έριξε στα 5.000 ευρώ»(! ), αναφέρει επιθεωρητής που για ευνόητους λόγους θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.
Τα έχουν δει όλα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος
Η Νομαρχία Φθιώτιδας μαζί με τις αντίστοιχες σε Αχαία, Λάρισα και Ζάκυνθο, είναι οι λιγότερο συνεργάσιμες στο δύσκολο έργο των «πράσινων» επιθεωρητών που καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να εξιχνιάσουν βρώμικες υποθέσεις με κίνδυνο την ζωή τους.
Από την πολεοδομία Καλύμνου εκδόθηκε οικοδομική άδεια για πολυτελές ξενοδοχείο στην Πάτμο αλλά η νομαρχία Δωδεκανήσου παράτυπα εξέδωσε εκ ων υστέρων την περιβαλλοντική άδεια. Για την υπόθεση επιλήφθηκε η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία στα μέσα Ιουνίου έδωσε εντολή για αναστολή οικοδομικών εργασιών.
Οι αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων για την απόφαση της Γ.Γ να σταματήσει την οικοδομή γαλάζιου νομαρχιακού συμβούλου έφτασαν μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού. Η κ. Καραβασίλη, επέμεινε για τον ορθότητα των ελέγχων και κατήγγειλε προσπάθεια του Νομάρχη Δωδεκανήσων και νυν υποψηφίου Περιφερειάρχη με το ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Μαχαιρίδη, να φανεί ελαστική στην εφαρμογή του νόμου για το ξενοδοχείο καθώς επρόκειτο για μεγάλη και αναπτυξιακού χαρακτήρα επένδυση.
Σε άλλη περίπτωση η νομαρχία Αχαίας υποκίνησε έλεγχο σε βιομηχανία που ρυπαίνει, ωστόσο μετά την παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου πήγε υπερασπιστής της στο δικαστήριο!
Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος αναφέρουν ότι είναι πολύ συνηθισμένο, νομάρχες και δήμαρχοι να καλύπτουν τις περιβαλλοντικές «βρωμιές» ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με διάφορες κόλπα ακυρώνουν ελέγχους και αποκρύπτουν στοιχεία.

http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=83787