Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Συλλογος Αρχιτεκτόνων, Επιτροπή για Φιλική προς το Περιβάλλον Αρχιτεκτονική

Η αλληλεπίδραση κάθε κτηρίου και γενικότερα κάθε κατασκευής με τους ανθρώπους και με το φυσικό περιβάλλον λείπει ως προβληματισμός από το μεγαλύτερο μέρος τoυ σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου και εν γένει της παραγωγής του δομημένου περιβάλλιντος στη χώρα μας. Η νεοσυσταθείσα επιτροπή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) για φιλικά προς το περιβάλλον κτήρια ή καλύτερα γιά φιλική προς το περιβάλλον αρχιτεκτονική προσπαθεί να συμβάλλει στη κάλυψη αυτού του κενου και να ανοίξει μία «πράσινη σελίδα» στην ενημέρωση και τον προβληματισμό των αρχιτεκτόνων με παράλληλες δράσεις που να αφορούν τόσο τους αρχιτέκτονες όσο και να αποσκοπουν στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.

Θέματα όπως η εξασφάλιση ικανοποιητικών εσωτερικών συνθηκών φωτισμού και θερμικής άνεσης, η διαμόρφωση βιώσιμων υπαίθριων χώρων, η σκίαση και ο δροσισμός, η εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και φυσικών πόρων, τα οικολογικά οικοδομικά υλικά και ο περιορισμός των οικοδομικών απορριμμάτων είναι ενδεικτικά ορισμένοι από τους τομείς ενδιαφέροντος της επιτροπής.

Ο προβληματισμός της επεκτείνεται επίσης και σε θέματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και αστικού τοπίου και προσανατολίζεται σε επεξεργασία παρεμβάσεων – ανασχεδιασμού τόσο σε επίπεδο πόλης όσο και γειτονιάς με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στον ανθρωπογενή παράγοντα και τη φύση. Ενδεικτικά μέτρα βελτίωσης: διευκόλυνση φυσικού αερισμού από το δίκτυο των κοινόχρηστων χώρων, χρησιμοποίηση φυσικών ρευμάτων και ρεμάτων, ενίσχυση και διαχειριση του πρασίνου για βελτίωση του μικροκλίματος, διαχειριση του νερού.

Τέλος η ανάπτυξη μιάς φιλοσοφίας στην αρχιτεκτονική που να εξασφαλίζει ένα θετικό ισοζύγιο υπερ των φυσικών πόρων τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής όσο και καθ όλη τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλαμβανομένου και του τέλους, στο δομημένο περιβάλλον.

Η επιτροπή είναι ανοιχτή σε όλους τους συναδέλφους αρχιτέκτονες και τους καλεί είτε να συμμετέχουν ενεργά , είτε να συμβάλουν στον αναπτυσσόμενο διάλογο εκφράζοντας τις απόψεις τους και προτείνοντας τρόπους προώθησης της φιλικής προς το περιβάλλον αρχιτεκτονικής.

Πρώτα βήματα στη δράση μας ηταν η δημιουργία της μόνιμης στήλης, «πράσινες σελίδες» στο περιοδικό «Αρχιτέκτονες» του ΣΑΔΑΣ, καθώς και η ιστοσελίδα με διεύθυνση prasinesselides.wordpress.com

Ευχαριστούμε

Τα μέλη της επιτροπής για Φιλική προς το Περιβάλλον Αρχιτεκτονική

βασίλισσα του ήλιου, η ...Γερμανία

Η Γερμανία , ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας στο κόσμο

Ο μεγαλύτερος παραγωγος ηλιακης ενεργειαςστο κόσμο είναι η Γερμανία ,καθώς παράγει το ήμισυ της ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο παγκοσμίως.
Διαθέτει 15 από τα 20 μεγάλα φωτοβολταικά εργοστάσια στο κόσμο.
Αυτό το προβάδισμα οφείλεται στη φιλική προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας νομοθεσία που υιοθέτησε το 2000
Μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στράφηκαν προς την ηλιακή ενέργεια και αγοράζουν μέρος των αναγκών τους σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή γι αυτούς από τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας
Αναπτύχθηκε παράλληλα παράπλευρη βιομηχανία που παράγει ηλιακούς συλλέκτεςκλπ εξοπλισμό
Ετσι απασχολεί περισσότερο από 40 000 εργαζόμενους σε αυτές τις δραστηριότητες και 15000 σε εταιρείες παραγωγής ηλιοθερμικών συστημάτων για κατοικίες και επιχειρήσεις.
Το προσδοκόμενο είναι να επεκτέινουν τις εξαγωγές ηλιακού εξοπλισμού και τεχνολογίας και να κυριαρχήσουν σε μια αγορά μεγέθους 9,5 δις δολλάρια (2007) με ρυθμό ανάπτυξης 20%
Το 2006 οι εξαγωγες αποτελούσαν το 15% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλιακών συλλεκτών και ο στόχος είναι ο διπλασιασμός του.
Προβλέπεται ότι μέχρι το 2016 η χρήση ηλιακής ενέργειας θα εμφανίσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 50%. Οι πωλήσεις σχετικού εξοπλισμού το 2010 θα φτάσουν τα 36,1 δις δολλάρια, τετραπλάσιες από αυτές του 2004.
Αναμένεται αυξανόμενη ζήτηση σε Ιαπωνία Ν.Κορέα και Κίνα
Για τη Κίνα προβλέπεται ότι η εγχώρια αγορα θα 50πλασιαστεί στα εποόμενα 15 χρόνια.
Στόχος του Πεκίνου είναι η παραγωγή από τα 20Μw που βρίσκεται σήμερα να φτάσει τα 1000 το 2020, που θα ισοδυναμεί με τα ¾ της σημερινής παγκόσμιας παραγωγής.