Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λιλλήκα στη συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ενθάρρυνση της Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας»
12/05/2006
Αναμφισβήτητα, η νέα εποχή, με τις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες, μας κατευθύνει στη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης με περισσότερη ευαισθησία στις ανάγκες και απαιτήσεις του πολίτη και περισσότερο φιλικού στο περιβάλλον. Ενός μοντέλου ανάπτυξης με ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η Κυβέρνηση θεωρεί, ότι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό πρότυπο της χώρας, είναι μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στον τόπο μας.
Διαμορφώνεται, λοιπόν σήμερα, ένα νέο ενεργειακό πρότυπο, το οποίο στηρίζεται σε μία ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική με σαφείς στόχους και νέες παραμέτρους. Ένα ενεργειακό πρότυπο το οποίο προσδίδει έμφαση στην περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση της ενεργειακής οικονομίας και, παράλληλα, διασφαλίζει το αρμονικό ισοζύγιο ανάμεσα στους πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης.
Οι ΑΠΕ προσφέρουν το κλειδί για την αειφορία και αποτελούν συστατικό στοιχείο του εθνικού πλούτου μας. Η αξιοποίηση τους συνιστά σημαντικό στρατηγικό στόχο.
Επειδή για την Κυβέρνηση αυτό αποτελεί προτεραιότητα, το 2003 ιδρύσαμε με Νόμο, το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στόχος του οποίου είναι η παροχή κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και προώθησης των ΑΠΕ.
Παρά τις πολυσήμαντες διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές που έγιναν και γίνονται στον ενεργειακό τομέα της Κύπρου, λόγω εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, η σχεδόν αποκλειστική εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα πετρελαιοειδή, παραμένει.
Για να ποσοστοποιήσουμε την προσπάθειά μας θέσαμε τους εξής ενδεικτικούς στόχους:
Ψ Διπλασιασμός της συνεισφοράς των ΑΠΕ στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση της Κύπρου από το 4% που είναι σήμερα, στο 9% έως το 2010Ψ Αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ από το σημερινό μηδενικό ποσοστό, στο 6% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού έως το 2010
1) Αιολικά Πάρκα
Με τις άδειες που εξέδωσε, ως σήμερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την παραγωγή αιολικής ενέργειας και τις αιτήσεις που εκκρεμούν ενώπιον της για έγκριση, ο στόχος του 6% για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ θεωρείται εφικτός.
Σημειώνεται ότι, με αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 175 ΜW, είναι αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος του 6%, ενώ με βάση το εκδηλωθέν ενδιαφέρον υπάρχει σοβαρή δυνατότητα να πετύχουμε μέχρι το 2010 το 9% της συνολικής παραγωγής.
Έως σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 26 προτάσεις για εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων (συνολικής ισχύος 743 MW), εκ των οποίων μόνο οι 8 προτάσεις (συνολικής ισχύος 312 MW) ήταν ολοκληρωμένες. Τρία αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 56 MW έχουν ήδη εγκριθεί για επιχορήγηση.
2) Σχέδια Χορηγιών για Εξοικονόμηση Ενέργειας και Προώθηση της Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Εκτός από τα μεγάλα αιολικά συστήματα, η εγκατάσταση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει το 2007, τα σχέδια χορηγιών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, προωθούν όλες τις γνωστές και αποδεδειγμένες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Σήμερα λειτουργούμε 3 σχέδια που σχετίζονται με την ενέργεια:
- Το Σχέδιο Χορηγιών για Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ενθάρρυνση της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς, στο βαθμό που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
- Το Σχέδιο Χορηγιών για Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ενθάρρυνση της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα.
- Το Πενταετές Σχέδιο Δράσης για Εξοικονόμηση Ενέργειας.Παράλληλα, έχουμε ετοιμάσει Σχέδιο που αφορά την προώθηση των τεχνολογιών αξιοποίησης της Βιομάζας για ηλεκτροπαραγωγή. Το Σχέδιο αυτό έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση. Ειδικό Σχέδιο για επιχορήγηση ύψους μέχρι και ΛΚ400.000 για παραγωγή βιοντίζελ έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Τα προϊόντα βιοντίζελ θα έχουν μηδενικό φόρο κατανάλωσης.
Η Επιτροπή Διαχείρισης του Ειδικού Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η Υπηρεσία Ενέργειας, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, καταβάλουν συνεχώς προσπάθειες, έτσι ώστε να καταστούν τα σχέδια χορηγιών πιο λειτουργικά μέσω:
- της υιοθέτησης νέων απλοποιημένων διαδικασιών εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων για χορηγία όπως και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των συστημάτων ΑΠΕΨ της διεύρυνσης του φάσματος των τεχνολογιών που επιδοτούνται.
2.1 Πρόσφατες Τροποποιήσεις των Σχεδίων
Το φάσμα των συστημάτων που επιδοτούμε έχει διευρυνθεί. Τώρα, και στα δύο Σχέδια (νομικά και φυσικά πρόσωπα), έχουν ενταχθεί επενδύσεις για υβριδικά αυτοκίνητα, αυτοκίνητα διπλής προώσεως, ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς επίσης και ανεμόμυλοι για άντληση νερού. Επίσης, σύμφωνα με τις πρόσφατες τροποποιήσεις, οι οποίες σύντομα θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα προστεθούν στις υφιστάμενες τεχνολογίες, ακόμα τρεις νέες:- Αντλίες θερμότητας με γεωεναλλάχτες, για θέρμανση/ψύξη στον οικιστικό τομέα- Τεχνολογίες αξιοποίησης της κυματικής ενέργειας- Ηλιακές Θερμοηλεκτρικές τεχνολογίες
Τα Σχέδια έχουν γίνει πιο γενναιόδωρα αφού, για ορισμένες κατηγορίες τα ποσοστά επιχορήγησης καθώς και τα μέγιστα ποσά, αυξήθηκαν σημαντικά. Για θέρμανση χώρων στις οικίες δίνεται 55% μέχρι £68.750 ενώ δινόταν 40% μέχρι £50.000. Για κεντρικά ηλιακά σε μη κερδοσκοπικά Ιδρύματα και θεσμούς, όπως Εκκλησίες, Δήμους κλπ, δίνεται 45%, μέχρι £15.000 ενώ δινόταν 30% μέχρι £10.000.
Απάλειψη περιορισμού κεφαλαιουχικής δαπάνης ανά αιτητή. Κάθε αιτητής δικαιούται να υποβάλει αίτηση για χορηγία με μια ή και περισσότερες αιτήσεις, για μια ή και περισσότερες επενδύσεις αντίστοιχα, για κάθε κατηγορία ή υποκατηγορία επένδυσης, και να λάβει συνολικά χορηγία μέχρι και το μέγιστο ποσό που αναφέρεται στο σχετικό πίνακα για κάθε κατηγορία/ υποκατηγορία επένδυσης, ξεχωριστά ανά μονάδα.§ Στην κατηγορία για Φυσικά Πρόσωπα, Ιδιωτικά Νοικοκυριά και Οργανισμούς, στο βαθμό που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, έχουν ενταχθεί επενδύσεις που στο παρελθόν καλύπτονταν μόνο στην κατηγορία των Νομικών Προσώπων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν υδροηλεκτρικά συστήματα, συστήματα αφαλάτωσης, συστήματα συμπαραγωγής θέρμανσης/ψύξης, συστήματα παραγωγής θερμότητας από βιομάζα, καθώς και άλλα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Στην υποκατηγορία της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/ψύξης/ θέρμανσης έχουν δοθεί επιπλέον κίνητρα με επιδότηση της παραγόμενης κιλοβατώρας.
Με βάση τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του Σχεδίου, πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω απλοποιήσεις σε υποκατηγορίες του Σχεδίου, όπως για παράδειγμα, η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τις επενδύσεις σε ιδιωτικά νοικοκυριά τόσο στον τομέα της θερμομόνωσης όσο και στον τομέα των απλών θερμικών ηλιακών συστημάτων.
Για επενδύσεις μέχρι και 1500 Λ.Κ. που εμπίπτουν σε οποιαδήποτε κατηγορία του Σχεδίου δεν απαιτείται τώρα η υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στον αιτητή και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. § Στα έντυπα αιτήσεων των πιο πάνω κατηγοριών απαιτούνται λιγότερα στοιχεία και πληροφορίες σε σύγκριση με τα προηγούμενα έντυπα αιτήσεων του Σχεδίου.
Αιτήσεις που αφορούν θερμομόνωση, οικιακά ηλιακά ή οχήματα, δεν χρειάζεται να υποβάλλονται πριν από την πραγματοποίηση της επένδυσης.
Συνολικά, για όλα τα Σχέδια υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα γύρω στις 5.000 αιτήσεις. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 474 αιτήσεις φωτοβολταϊκών εκ των οποίων εγκρίθηκαν 343 συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 0.9 M.W, που αντιστοιχούν σε χορηγίες ύψους 1.6 εκατ. λιρών και επιδοτήσεις στην παραγόμενη κλιβατώρα ύψους 2.85 εκατ. λιρών.
2.2 Φωτοβολταϊκά
Επειδή το κόστος αγοράς και εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων δυναμικότητας μέχρι 5 κιλοβατώρες είναι γύρω στις £15,000, ακόμα και μετά την επιχορήγηση παραμένει ένα αξιόλογο κονδύλι για το μέσο νοικοκυριό, το Υπουργείο προχώρησε στην ετοιμασία πρότασης προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για δανειοδότηση της αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα σε στελέχη Τραπεζικών και Συνεργατικών Ιδρυμάτων, προβλέπει τρόπους διευκόλυνσης του δανεισμού. Σύμφωνα με τις νέες πρόνοιες του σχεδίου, παραχωρείται τώρα μια δεύτερη επιλογή στους ιδιοκτήτες νοικοκυριών, εκτός από την επιλογή της χορηγίας της αγοράς και εγκατάστασης της επένδυσης σε ποσοστό 55 % και τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας στα 12 σεντ. Η δεύτερη επιλογή προβλέπει την παραχώρηση δανείου για το σύνολο ή μέρος της αγοράς και εγκατάστασης της επένδυσης και αυξημένη επιδότηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στα 22,4 σεντ για κάθε παραγόμενη κιλοβατώρα. Με την επιλογή αυτή απλοποιείται απόλυτα πλέον η διαδικασία, αφού δεν απαιτείται η υποβολή και έγκριση οποιασδήποτε αίτησης για επιδότηση του κόστους αγοράς και εγκατάστασης.Επιπλέον, με την αυτόματη κατάθεση της επιδότησης της παραγόμενης ενέργειας, απευθείας στο λογαριασμό του δανείου, μέχρι και την πλήρη εξόφληση του, οι τράπεζες αποκτούν ακόμη περισσότερη σιγουριά για να χρηματοδοτήσουν τις μακροχρόνιες και χαμηλού ρίσκου επενδύσεις σε μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα.Με χαρά μου διαπίστωσα πρόσφατα, ότι ήδη μερικές τράπεζες ανακοίνωσαν ειδικά σχέδια για δανειοδότηση φωτοβολταϊκών και άλλων συστημάτων που εκμεταλλεύονται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
2.3 Αιτήσεις που επιχορηγήθηκαν
Για οικιακά ηλιακά συστήματα υποβλήθηκαν έως σήμερα 2509 αιτήσεις και άλλες 167 αιτήσεις για μεγάλα ηλιακά συστήματα. Το υπολογιζόμενο ποσό για επιδοτήσεις είναι 2.24 εκατ. λίρες. Ο αριθμός αιτήσεων για θερμομόνωση που υποβλήθηκε ως σήμερα είναι 1508 και το υπολογιζόμενο ποσό χορηγίας εκτιμάται να είναι περίπου 1.58 εκατ. λίρες. Ιδιαίτερα χαιρετίζω το γεγονός ότι από την 1.1.2006 έως 1.4.2006 υποβλήθηκαν γύρω στις 300 αιτήσεις από ορεινές περιοχές για τις οποίες υπενθυμίζω ότι δώσαμε υψηλότερη χορηγία.
Είμαι βέβαιος ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι αιτήσεις από τις ορεινές περιοχές θα αυξηθούν. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής απόφασης, που υπενθυμίζω η αντιπολίτευση ειρωνευόταν, γιατί τάχατες στα σπίτια των ορεινών περιοχών δεν μπορεί να γίνει θερμομόνωση.
2.4 Χωροθέτηση Μονάδων Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Με τη νέα εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, εντολή αρ. 2 του 2006 με βάση το άρθρο 6 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο, διευκολύνεται η αδειοδότηση όλων των εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τις οποίες απαιτείται πολεοδομική άδεια.
2.5 Ετήσιο Βραβείο Εξοικονόμησης Ενέργειας
Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε συνεργασία με την ΟΕΒ, σε μια προσπάθεια αναγνώρισης και επιβράβευσης των επιχειρήσεων / νοικοκυριών που επιτυγχάνουν τα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στα υποστατικά τους, καθιερώνει από φέτος τη θέσπιση ειδικού ετήσιου βραβείου εξοικονόμησης ενέργειας. Το βραβείο θα αποτελείται από δίπλωμα και χρηματικό ποσό ύψους 5.000 λιρών για τις επιχειρήσεις και 1.000 λιρών για τα νοικοκυριά και θα απονέμεται από πενταμελή επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από εκπρόσωπους του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
2.6 Ενίσχυση του Ταμείου ΑΠΕ
Επειδή το ενδιαφέρον του κοινού και των επιχειρήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για χρήση ΑΠΕ μεγαλώνει και επειδή τα ήδη εγκεκριμένα συστήματα αιολικής ενέργειας θα απορροφούν επιδοτήσεις ύψους 5 εκατ. λιρών περίπου το χρόνο, η Κυβέρνηση προβληματίζεται για την ενίσχυση του Ταμείου.
2.7 One Stop Shop
Για σκοπούς συντονισμού και επίσπευσης της αδειοδότησης των συστημάτων εκμετάλλευσης ΑΠΕ, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ανάληψη από μέρους της Υπηρεσίας Ενέργειας του ρόλου του ONE STOP SHOP.
2.8 Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου
Το Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου, στο οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση των Σχεδίων Χορηγιών έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί και ενισχυθεί με νέο προσωπικό.
Η Κυβέρνηση πιστεύει, με την πιο πάνω σειρά ενεργειών και μέτρων, θα υπερνικηθούν τα οποιαδήποτε εμπόδια και οποιεσδήποτε δυσκολίες του παρελθόντος. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου μέτρων, πρωτοβουλιών και κινήτρων θα διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις για ένα σταθερό και γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες ενισχύοντας τους Κύπριους καταναλωτές, καθώς και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Μόνο με τέτοια μέτρα πολιτικής μπορούμε να απεξαρτηθούμε από τα παραδοσιακά καύσιμα. Μόνο με την επιδοτημένη εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίηση των ΑΠΕ, μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να έχουν μόνιμο και συνεχές οικονομικό όφελος. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες να ενδιαφερθούν και να αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος τα γενναιόδωρα αυτά προγράμματα.
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007
49 απλές συμβουλές για τη σωτηρία του πλανήτη
1. Αποφεύγετε τις συσκευασίες µιας χρήσης.
2. Αποφύγετε όλα τα προϊόντα αμιάντου.
3. Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
4. Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως µε νέους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
5. Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής αντί των ενεργοβόρων κλιματιστικών (αυξάνουν την ανοχή στη ζέστη κατά 4 β. Κελσίου!).
6. Χρησιμοποιήστε στα ψώνια σας µία πάνινη τσάντα αντί για πλαστική.
7. Αντικαταστήστε το συμβατικό σας ντους µε ένα μοντέλο μικρότερης ροής νερού.
8. Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και µην το ρίχνετε στην αποχέτευση.
9. Προτιμάτε να αγοράζετε αναψυκτικά σε επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια.
10. Αν χρειάζεστε είδη ξυλείας απαιτείστε πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι δεν προέρχονται από αρχέγονα δάση.
11. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν φωσφορικά άλατα.
12. Τοποθετήστε ένα πλαστικό μπουκάλι στο καζανάκι της τουαλέτας σας, για να μειώσετε την ποσότητα νερού που κατακρατάται στο καζανάκι.
13. Τοποθετείστε ηλιακό θερμοσίφωνα.
14. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης: λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ποδήλατα ή ...περπάτημα για την όμορφη πόλη μας.
15. Υποστηρίξτε τις τοπικές αγορές αγροτικών προϊόντων.
16. Χρησιμοποιήστε µη λευκασμένα φίλτρα καφέ.
17. Πειραματισθείτε µε τα χορτοφαγικά γεύματα κατά προτίμηση βιολογικής προέλευσης.
18. Μειώστε τα απορρίµµατα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά με μικρή και φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία.
19. Προτιμήστε τα οικονομικά “πράσινα” ψυγεία. Σώστε το όζον και το κλίμα της Γης.
20. Εάν σχεδιάζετε ένα καινούργιο σπίτι, συμπεριλάβετε στα κατασκευαστικά σχέδια συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, αναζητήστε αρχιτέκτονες με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού ή απαιτείστε σωστό σχεδιασμό της κατοικίας σας.
21. Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
22. Αποφύγετε τα χλωριωμένα πλαστικά PVC.
23. Συλέξτε το νερό της βροχής σε δεξαμενές και χρησιμοποιήστε το για πότισμα των φυτών σας. Έτσι, εξοικονομείτε νερό είτε από το δημοτικό δίκτυο είτε από πηγάδια.
24. Προτιμήστε τα καταστήματα που προωθούν συγκεκριμένα προγράμματα ανακύκλωσης.
25. Μην αγοράζετε προϊόντα που προέρχονται από ζώα ή φυτά που κινδυνεύουν µε εξαφάνιση (http://www.cites.org/).
26. Τα βράδια του χειμώνα κλείνετε τα πατζούρια και τις κουρτίνες για να κρατήσετε τη ζέστη στο χώρο σας.
27. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιµοποιούµενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε µε αλουμινόχαρτο.
28. Η ποδηλασία βοηθάει στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιβραδύνει το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”.
29. Φυτέψτε ένα δέντρο.
30. Ανακυκλώστε τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
31. Εάν αποφασίσετε να φάτε σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού (fast food), ζητάτε πάντα επαναχρησιμοποιούμενα πιάτα και ποτήρια. Ούτως ή άλλως πάντως, ξανασκεφτείτε το αν βρίσκεστε στον κατάλληλο χώρο.
32. Χρησιμοποιήστε λεβάντα για το σκώρο. Αποφύγετε τα τοξικά εντομοκτόνα.
33. Επιλέξτε, όπου είναι δυνατόν, υδροχρώματα και όχι λαδομπογιές.
34. Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε.
35. Αποφύγετε τα χημικά εντομοκτόνα. Χρησιμοποιείστε λεβάντα για την καταπολέμηση του σκώρου.
36. Μη ξεχνάτε να σβήνετε όσα φώτα δεν σας χρειάζονται.
37. Αντί για κλιματιστικές συσκευές, αξιοποιήστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού.
38. Προτιμάτε χαρτιά που δεν έχουν προηγουμένως υποστεί λεύκανση µε χλώριο.
39. Προτιμάτε να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
40. Μην αφήνετε άσκοπα τις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας ανοιχτές.
41. Μην αφήνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν σε αυτή την κατάσταση.
42. Μην αγοράζετε ψάρια πολύ μικρού μεγέθους. Δώστε µία ευκαιρία στη φύση να αναπαραχθεί.
43. Φροντίστε για τη συντήρηση του λέβητα-καυστήρα στο σπίτι σας δυο φορές το χρόνο. Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα.
44. Προτιμήστε «έξυπνα» παράθυρα με διπλά τζάμια για εξοικονόμηση ενέργειας.
45. Μειώστε, όσο αυτό είναι δυνατό, την κατανάλωση χαρτιού και υλικών συσκευασίας.
46. Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στην μπανιέρα. Στο ξύρισμα χρησιμοποιήτε νερό σε έμα μπώλ και μην αφήνεται τη βρύση να τρέχει συνεχώς.
47. Αν ασχολείστε µε την καλλιέργεια της γης, αποφύγετε τη χρήση του βρωµιούχου μεθυλίου.
48. Αποφύγετε όλα τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή παράγωγά του.
49. ∆ιαµαρτυρηθείτε και μποϋκοτάρετε τις εταιρίες που προβάλλουν οικολογικό προσωπείο, συχνά διαφημίζοντας δήθεν «πράσινα» προϊόντα, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, αλλά και αυτές που δεν επιδυκνείουν καμία ευαισθησία και ανάληψη των ευθυνών τους.
πηγή: Greenpeace
Πληροφορίες: grapsas@blogspot.com
ηλ.ταχυδρομείο: studio@realarchitects.net
2. Αποφύγετε όλα τα προϊόντα αμιάντου.
3. Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
4. Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως µε νέους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
5. Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής αντί των ενεργοβόρων κλιματιστικών (αυξάνουν την ανοχή στη ζέστη κατά 4 β. Κελσίου!).
6. Χρησιμοποιήστε στα ψώνια σας µία πάνινη τσάντα αντί για πλαστική.
7. Αντικαταστήστε το συμβατικό σας ντους µε ένα μοντέλο μικρότερης ροής νερού.
8. Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και µην το ρίχνετε στην αποχέτευση.
9. Προτιμάτε να αγοράζετε αναψυκτικά σε επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια.
10. Αν χρειάζεστε είδη ξυλείας απαιτείστε πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι δεν προέρχονται από αρχέγονα δάση.
11. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν φωσφορικά άλατα.
12. Τοποθετήστε ένα πλαστικό μπουκάλι στο καζανάκι της τουαλέτας σας, για να μειώσετε την ποσότητα νερού που κατακρατάται στο καζανάκι.
13. Τοποθετείστε ηλιακό θερμοσίφωνα.
14. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης: λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ποδήλατα ή ...περπάτημα για την όμορφη πόλη μας.
15. Υποστηρίξτε τις τοπικές αγορές αγροτικών προϊόντων.
16. Χρησιμοποιήστε µη λευκασμένα φίλτρα καφέ.
17. Πειραματισθείτε µε τα χορτοφαγικά γεύματα κατά προτίμηση βιολογικής προέλευσης.
18. Μειώστε τα απορρίµµατα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά με μικρή και φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία.
19. Προτιμήστε τα οικονομικά “πράσινα” ψυγεία. Σώστε το όζον και το κλίμα της Γης.
20. Εάν σχεδιάζετε ένα καινούργιο σπίτι, συμπεριλάβετε στα κατασκευαστικά σχέδια συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, αναζητήστε αρχιτέκτονες με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού ή απαιτείστε σωστό σχεδιασμό της κατοικίας σας.
21. Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
22. Αποφύγετε τα χλωριωμένα πλαστικά PVC.
23. Συλέξτε το νερό της βροχής σε δεξαμενές και χρησιμοποιήστε το για πότισμα των φυτών σας. Έτσι, εξοικονομείτε νερό είτε από το δημοτικό δίκτυο είτε από πηγάδια.
24. Προτιμήστε τα καταστήματα που προωθούν συγκεκριμένα προγράμματα ανακύκλωσης.
25. Μην αγοράζετε προϊόντα που προέρχονται από ζώα ή φυτά που κινδυνεύουν µε εξαφάνιση (http://www.cites.org/).
26. Τα βράδια του χειμώνα κλείνετε τα πατζούρια και τις κουρτίνες για να κρατήσετε τη ζέστη στο χώρο σας.
27. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιµοποιούµενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε µε αλουμινόχαρτο.
28. Η ποδηλασία βοηθάει στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιβραδύνει το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”.
29. Φυτέψτε ένα δέντρο.
30. Ανακυκλώστε τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
31. Εάν αποφασίσετε να φάτε σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού (fast food), ζητάτε πάντα επαναχρησιμοποιούμενα πιάτα και ποτήρια. Ούτως ή άλλως πάντως, ξανασκεφτείτε το αν βρίσκεστε στον κατάλληλο χώρο.
32. Χρησιμοποιήστε λεβάντα για το σκώρο. Αποφύγετε τα τοξικά εντομοκτόνα.
33. Επιλέξτε, όπου είναι δυνατόν, υδροχρώματα και όχι λαδομπογιές.
34. Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε.
35. Αποφύγετε τα χημικά εντομοκτόνα. Χρησιμοποιείστε λεβάντα για την καταπολέμηση του σκώρου.
36. Μη ξεχνάτε να σβήνετε όσα φώτα δεν σας χρειάζονται.
37. Αντί για κλιματιστικές συσκευές, αξιοποιήστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού.
38. Προτιμάτε χαρτιά που δεν έχουν προηγουμένως υποστεί λεύκανση µε χλώριο.
39. Προτιμάτε να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
40. Μην αφήνετε άσκοπα τις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας ανοιχτές.
41. Μην αφήνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν σε αυτή την κατάσταση.
42. Μην αγοράζετε ψάρια πολύ μικρού μεγέθους. Δώστε µία ευκαιρία στη φύση να αναπαραχθεί.
43. Φροντίστε για τη συντήρηση του λέβητα-καυστήρα στο σπίτι σας δυο φορές το χρόνο. Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα.
44. Προτιμήστε «έξυπνα» παράθυρα με διπλά τζάμια για εξοικονόμηση ενέργειας.
45. Μειώστε, όσο αυτό είναι δυνατό, την κατανάλωση χαρτιού και υλικών συσκευασίας.
46. Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στην μπανιέρα. Στο ξύρισμα χρησιμοποιήτε νερό σε έμα μπώλ και μην αφήνεται τη βρύση να τρέχει συνεχώς.
47. Αν ασχολείστε µε την καλλιέργεια της γης, αποφύγετε τη χρήση του βρωµιούχου μεθυλίου.
48. Αποφύγετε όλα τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή παράγωγά του.
49. ∆ιαµαρτυρηθείτε και μποϋκοτάρετε τις εταιρίες που προβάλλουν οικολογικό προσωπείο, συχνά διαφημίζοντας δήθεν «πράσινα» προϊόντα, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, αλλά και αυτές που δεν επιδυκνείουν καμία ευαισθησία και ανάληψη των ευθυνών τους.
πηγή: Greenpeace
Πληροφορίες: grapsas@blogspot.com
ηλ.ταχυδρομείο: studio@realarchitects.net
Ετικέτες
ενέργεια,
περιβάλλον-κτήρια
οικολογική δόμηση - επιλογή υλικών
Η επιλογή των δομικών υλικών σχετίζεται πολλαπλώς με την αειφορική ή μη διάσταση των κατασκευών, αφού η χρήση δομικών υλικών που δεν πληρούν ορισμένα φιλοπεριβαλλοντικά κριτήρια μπορεί να επιφέρει:
Κατασπατάληση φυσικών πόρων και ενέργειας.
Διαταραχή του περιβάλλοντος από την εξόρυξη-ξύλευση των πρώτων υλών, την παραγωγή, μεταφορά και χρήση των δομικών υλικών.
Επιδείνωση του εσωτερικού περιβάλλοντος των κατασκευών και ενίσχυση του «Συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου», συνδρόμου που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται σε ένα κτίριο.
Πτώση της παραγωγικότητας των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται σε ένα κτίριο.
Επιδείνωση του μικροκλίματος γύρω από ένα κτίριο.
Για ορισμένα δομικά υλικά παρέχεται σήμερα κάποιο είδος οικολογικής σήμανσης, η οποία δίνει στον καταναλωτή ορισμένα εχέγγυα για την περιβαλλοντική φερεγγυότητα του προϊόντος. Η σήμανση αυτή μπορεί να παρέχεται είτε από εθνικούς και διακρατικούς φορείς, είτε και από ανεξάρτητους μη κυβερνητικούς φορείς. Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση των προϊόντων που δεν διαθέτουν κάποια οικολογική σήμανση; Πώς επιλέγει κανείς τα καταλληλότερα απ’ αυτά; Για την επιλογή των καταλληλότερων (από περιβαλλοντικής σκοπιάς) υλικών, μία δόκιμη μεθοδολογία που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια είναι αυτή της «Περιβαλλοντικής Προτίμησης». Η μεθοδολογία αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που επιλέγουν και προωθούν την οικολογική δόμηση.
Μόνωση τοίχων: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Φελλός, Κυτταρίνη, Ξυλόμαλλο, Biofiber (βιοπολυμερές από καλαμπόκι)
2. Πετροβάμβακας
3. Διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), Υαλοβάμβακας
Δεν συνιστάται: Εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS), Πολυουρεθάνη
Εσωτερικοί αγωγοί αποχέτευσης: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Κεραμικοί σωλήνες
2. Πολυαιθυλένιο (PE), Πολυαιθυλένιο (PE)
Δεν συνιστάται: PVC
Σωληνώσεις νερού: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Πολυπροπυλένιο (PP), Πολυαιθυλένιο (PE), Πολυβουτυλένιο
2. Ανοξείδωτο ατσάλι
3. Χαλκός
Δεν συνιστάται: PVC
Εξωτερικές πόρτες: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Πιστοποιημένη ξυλεία αειφορικής διαχείρισης, Κυψελοειδής μοριοσανίδα
2. Ευρωπαϊκή ξυλεία κωνοφόρων
3. Κόντρα πλακέ από ξυλεία αειφορικής διαχείρισης
4. Νοβοπάν
Δεν συνιστάται: Μη πιστοποιημένη τροπική ξυλεία
Πλακάκια & κάλυψη πατωμάτων: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Λινόλαιο, Πιστοποιημένη ανθεκτική ξυλεία αειφορικής διαχείρισης, Φελλός
2. Κεραμικά πλακάκια (κατά προτίμηση με οικολογική σήμανση), Ξυλεία επεξεργασμένη με συντηρητικά
3. Καουτσούκ
Δεν συνιστάται: PVC, Φελλός με επίστρωση PVC ή πολυουρεθάνης
Επιστέγαστρα & Διαφανή συστήματα επικαλύψεων: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Γυάλινα
2. Πολυανθρακικά
3. Ακρυλικά (Plexiglas)
Δεν συνιστάται: PVC
Καλωδιώσεις:
Προϊόντα ελεύθερα αλογόνων (halogen-free) πολυαιθυλενίου (PE), πολυπροπυλενίου (ΡΡ) ή καουτσούκ, αντί του προβληματικού από περιβαλλοντική άποψη PVC
Προϊόντα ξύλου: Υλικά μηδενικών ή εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών φορμαλδεΰδης
Στεγάνωση κεκλιμένων στεγών: Μεμβράνες πολυολεφίνης ή πολυπροπυλενίου-πολυαιθυλενίου, αντί των συμβατικών ασφαλτόπανων
Υαλοστάσια: Διπλοί υαλοπίνακες χαμηλής εκπεμψιμότητας (low-e) με θερμοδιακοπή για βέλτιστα θερμικά αποτελέσματα και προστασία κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Στα πλαίσια παραθύρων προτιμώνται ξύλινα κουφώματα ή ξύλου-αλουμινίου, αντί των πλαισίων από PVC
Χρώματα:
Προϊόντα που φέρουν κάποια οικολογική σήμανση (όπως π.χ. το ‘Οικολογικό Σήμα’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ‘Γαλάζιο Άγγελο’ του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, το ‘Green Seal’ των ΗΠΑ κ.λπ), ή ισοδύναμα προϊόντα με φυσικά συστατικά
πληροφορίες: grapsas.blogspot.com
ηλ.ταχυδρομείο: studio@realarchitects.net
Κατασπατάληση φυσικών πόρων και ενέργειας.
Διαταραχή του περιβάλλοντος από την εξόρυξη-ξύλευση των πρώτων υλών, την παραγωγή, μεταφορά και χρήση των δομικών υλικών.
Επιδείνωση του εσωτερικού περιβάλλοντος των κατασκευών και ενίσχυση του «Συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου», συνδρόμου που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται σε ένα κτίριο.
Πτώση της παραγωγικότητας των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται σε ένα κτίριο.
Επιδείνωση του μικροκλίματος γύρω από ένα κτίριο.
Για ορισμένα δομικά υλικά παρέχεται σήμερα κάποιο είδος οικολογικής σήμανσης, η οποία δίνει στον καταναλωτή ορισμένα εχέγγυα για την περιβαλλοντική φερεγγυότητα του προϊόντος. Η σήμανση αυτή μπορεί να παρέχεται είτε από εθνικούς και διακρατικούς φορείς, είτε και από ανεξάρτητους μη κυβερνητικούς φορείς. Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση των προϊόντων που δεν διαθέτουν κάποια οικολογική σήμανση; Πώς επιλέγει κανείς τα καταλληλότερα απ’ αυτά; Για την επιλογή των καταλληλότερων (από περιβαλλοντικής σκοπιάς) υλικών, μία δόκιμη μεθοδολογία που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια είναι αυτή της «Περιβαλλοντικής Προτίμησης». Η μεθοδολογία αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που επιλέγουν και προωθούν την οικολογική δόμηση.
Μόνωση τοίχων: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Φελλός, Κυτταρίνη, Ξυλόμαλλο, Biofiber (βιοπολυμερές από καλαμπόκι)
2. Πετροβάμβακας
3. Διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), Υαλοβάμβακας
Δεν συνιστάται: Εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS), Πολυουρεθάνη
Εσωτερικοί αγωγοί αποχέτευσης: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Κεραμικοί σωλήνες
2. Πολυαιθυλένιο (PE), Πολυαιθυλένιο (PE)
Δεν συνιστάται: PVC
Σωληνώσεις νερού: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Πολυπροπυλένιο (PP), Πολυαιθυλένιο (PE), Πολυβουτυλένιο
2. Ανοξείδωτο ατσάλι
3. Χαλκός
Δεν συνιστάται: PVC
Εξωτερικές πόρτες: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Πιστοποιημένη ξυλεία αειφορικής διαχείρισης, Κυψελοειδής μοριοσανίδα
2. Ευρωπαϊκή ξυλεία κωνοφόρων
3. Κόντρα πλακέ από ξυλεία αειφορικής διαχείρισης
4. Νοβοπάν
Δεν συνιστάται: Μη πιστοποιημένη τροπική ξυλεία
Πλακάκια & κάλυψη πατωμάτων: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Λινόλαιο, Πιστοποιημένη ανθεκτική ξυλεία αειφορικής διαχείρισης, Φελλός
2. Κεραμικά πλακάκια (κατά προτίμηση με οικολογική σήμανση), Ξυλεία επεξεργασμένη με συντηρητικά
3. Καουτσούκ
Δεν συνιστάται: PVC, Φελλός με επίστρωση PVC ή πολυουρεθάνης
Επιστέγαστρα & Διαφανή συστήματα επικαλύψεων: (κατά σειρά προτίμησης)
1. Γυάλινα
2. Πολυανθρακικά
3. Ακρυλικά (Plexiglas)
Δεν συνιστάται: PVC
Καλωδιώσεις:
Προϊόντα ελεύθερα αλογόνων (halogen-free) πολυαιθυλενίου (PE), πολυπροπυλενίου (ΡΡ) ή καουτσούκ, αντί του προβληματικού από περιβαλλοντική άποψη PVC
Προϊόντα ξύλου: Υλικά μηδενικών ή εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών φορμαλδεΰδης
Στεγάνωση κεκλιμένων στεγών: Μεμβράνες πολυολεφίνης ή πολυπροπυλενίου-πολυαιθυλενίου, αντί των συμβατικών ασφαλτόπανων
Υαλοστάσια: Διπλοί υαλοπίνακες χαμηλής εκπεμψιμότητας (low-e) με θερμοδιακοπή για βέλτιστα θερμικά αποτελέσματα και προστασία κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Στα πλαίσια παραθύρων προτιμώνται ξύλινα κουφώματα ή ξύλου-αλουμινίου, αντί των πλαισίων από PVC
Χρώματα:
Προϊόντα που φέρουν κάποια οικολογική σήμανση (όπως π.χ. το ‘Οικολογικό Σήμα’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ‘Γαλάζιο Άγγελο’ του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, το ‘Green Seal’ των ΗΠΑ κ.λπ), ή ισοδύναμα προϊόντα με φυσικά συστατικά
πληροφορίες: grapsas.blogspot.com
ηλ.ταχυδρομείο: studio@realarchitects.net
σημειώσεις άρθρων εως 30.9.07
φωτοβολταικά:
-χρήση για: φωτισμό με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας και ηλεκτρικές συσκευές
-όχι χρήση για: κουζίνα (προτειμότερο το αέριο), θερμοσίφωνας (προτειμότερος ηλιακός θερμοσίφωνας), θέρμανση-ψύξη (προτειμότερη η αβαθής γεωθερμία και σωστός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός)
-3μελής οικογένεια περίπου 2-3ΚW
-κόστος σήμερα (2007) περίπου Ε8000/ΚW (πηγή 1)
-2.5 - 3.5 εκατ.δρχ / KW (πηγη 2, 1999)
-κόστος οικιακού συστήματος 2.5 - 3 εκατ.δρχ (ibid)
-Φ/Β ισχύος 1KW παράγει στην Ελλάδα περίπου 1200 KWh(κιλοβατόρες)/έτος
[έκλυση 1450kg CO2 όσα απορροφούν 2στρέματα δάσους]
άρα:
-3μελής οικογένεια 3KW x 1200 KWh = 3600 ΚWh/έτος (να ελεγχθεί με λογαριασμούς)
-1450 x 3 = 4350 kg CO2 (όσα απορροφούν 6 στρέμματα δάσους)
-3μελής οικογένεια 3KW x Ε8000 = Ε24000 κόστος
ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΗΓΗΣ 2
Να βρεθεί κατανάλωση/έτος χωρίς κουζίνα, θέρμανση νερού και ψύξη/θέρμανση χώρου
κατανομή κόστους:
- Φ/Β πλαίσια 40-60%,
- συσσωρευτές 15-25%
- αντιστροφείς 10-15%
- στήριξη 10-15%
- σχεδιασμός και εγκατάσταση 8-12%
Κόστος αγοράς από ΔΕΗ E0.4-0.5/kWh
-χρήση για: φωτισμό με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας και ηλεκτρικές συσκευές
-όχι χρήση για: κουζίνα (προτειμότερο το αέριο), θερμοσίφωνας (προτειμότερος ηλιακός θερμοσίφωνας), θέρμανση-ψύξη (προτειμότερη η αβαθής γεωθερμία και σωστός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός)
-3μελής οικογένεια περίπου 2-3ΚW
-κόστος σήμερα (2007) περίπου Ε8000/ΚW (πηγή 1)
-2.5 - 3.5 εκατ.δρχ / KW (πηγη 2, 1999)
-κόστος οικιακού συστήματος 2.5 - 3 εκατ.δρχ (ibid)
-Φ/Β ισχύος 1KW παράγει στην Ελλάδα περίπου 1200 KWh(κιλοβατόρες)/έτος
[έκλυση 1450kg CO2 όσα απορροφούν 2στρέματα δάσους]
άρα:
-3μελής οικογένεια 3KW x 1200 KWh = 3600 ΚWh/έτος (να ελεγχθεί με λογαριασμούς)
-1450 x 3 = 4350 kg CO2 (όσα απορροφούν 6 στρέμματα δάσους)
-3μελής οικογένεια 3KW x Ε8000 = Ε24000 κόστος
ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΗΓΗΣ 2
Να βρεθεί κατανάλωση/έτος χωρίς κουζίνα, θέρμανση νερού και ψύξη/θέρμανση χώρου
κατανομή κόστους:
- Φ/Β πλαίσια 40-60%,
- συσσωρευτές 15-25%
- αντιστροφείς 10-15%
- στήριξη 10-15%
- σχεδιασμός και εγκατάσταση 8-12%
Κόστος αγοράς από ΔΕΗ E0.4-0.5/kWh
Ετικέτες
ενέργεια,
περιβάλλον-κτήρια,
φωτοβολταικά
Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007
8 ερωτήσεις για οικιακά φωτοβολταικά συστήματα
Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων και σε συνέχεια των άρθρων μας για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες λάβαμε πολλά ερωτήματα από αναγνώστες σχετικά με το θέμα. Το ενδιαφέρον αυτό είναι σημαντικό για όλους όσους ασχολούνται και έχουν επενδύσει στην έρευνα με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης μας από το πετρέλαιο και την κατασκευή μη ενεργοβόρων κτηρίων καθώς τα κίνητρα είναι ουσιαστικά και βασισμένα στην ύψιστη και κοινή ανάγκη επιβίωσης του είδους μας, επιβίωση που απειλείται από ενέργειες και τρόπους δράσης όχι συνδεδεμένες με τις ανθρώπινες ανάγκες αλλά με τις ανάγκες επιβίωσης του επικρατούντος οικονομικού συστήματος.
Στο άρθρο αυτό θα μεταφερθούν μερικές από τις ερωτήσεις που λάβαμε κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων με σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών μας.
1. Γιατί να στραφώ στην ηλιακή ενέργεια;
Για να καλύψετε δύο τουλάχιστον ανάγκες. Την ανάγκη σε ενέργεια και την ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον. Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ και παράγεται από ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα.
1kWh = 1 kg CO2 (διοξείδιο του άνθρακα)
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστόν, το σημαντικότερο "αέριο του θερμοκηπίου" που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Επιπλέον, η χρήση της ηλιακής ενέργειας συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα καρκινογόνα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κ.λπ). Οι ρύποι αυτοί επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον.
2.Συμφέρει οικονομικά η ηλιακή ενέργεια;
Α.) Διανσυνδεδεμένα φ/β συστήματα Με την εφαρμογή των νέων μέτρων επιχορήγησης της παραγόμενης kWh από φ/β η απάντηση είναι ότι συμφέρει για φ/β συστήματα οικιακής χρήσης λίγων kWp ως και για μεγάλες φ/β εγκαταστάσεις αρκετών MWp! Μετά από 6-7 έτη η επένδυση αποσβένεται και συσσωρεύει κέρδη από την πώληση της kWh στο δίκτυο της ΔΕΗ (20 χρόνια εγγυημένη τιμή πώλησης 0,4-0,5 /kWh αντί των 0,07 της τιμής αγοράς)
Επομένως συμφέρει να μην καταναλώνετε - εσείς εξακολουθείτε να καταναλώνετε το ρεύμα στη χαμηλότερη τιμή από το δίκτυο της ΔΕΗ - την παραγόμενη ποσότητα ρεύματος αλλά να την επιστρέφεται στο δίκτυο στην επιχορηγημένη τιμή της. Ειδικά για επιχειρήσεις, ανάλογες επενδύσεις σε φ/β εγκαταστάσεις υποστηρίζονται από το πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" από 30% ως και 55% ανάλογα με τη γεωγραφική θέση της επιχείρησης
Β.) Αυτόνομα συστήματα
Αν το κριτήριο είναι αυστηρά οικονομικό, τότε η απάντηση είναι πως άλλοτε συμφέρει και άλλοτε όχι. Η ηλιακή ενέργεια είναι π.χ. πιο συμφέρουσα στα νησιά όπου η παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές πηγές είναι ιδιαίτερα ακριβή.
3. Ποιά είναι τα μειονεκτήματα;
Το σχετικά υψηλό κόστος αγοράς και η έλλειψη επιδοτήσεων ήταν ως πριν λίγο ο κυριότερος λόγος για την στασιμότητα της ελληνικής αγοράς φ/β. (π.χ. η έλλειψη επιχορήγησης για τον οικιακό καταναλωτή, έλλειψη επιχορήγησης της παραγόμενης φ/β kWh) Τα φωτοβολταϊκά, όπως άλλωστε και όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), έχουν υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης και ασήμαντο λειτουργικό κόστος, αντίθετα με τις συμβατικές ενεργειακές τεχνολογίες που συνήθως έχουν σχετικά μικρότερο αρχικό επενδυτικό κόστος και υψηλά λειτουργικά κόστη. Το κλίμα αυτό όμως τώρα αλλάζει δραματικά. Πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά προγράμματα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών, με γενναίες επιδοτήσεις τόσο της αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, όσο και της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας. Σημαντική προϋπόθεση είναι ο ολικός σχεδιασμός του κτηρίου να κατευθύνεται στην μείωση των ενεργειακών αναγκών με σωστό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και κατασκευή. Στην περίπτωση αυτή οποιοδήποτε σύστημα παραγωγής ενέργειας θα είναι πιο αποδοτικό και πιο οικονομικό.
4. Τι ενεργειακές ανάγκες μπορώ να καλύψω με ένα φωτοβολταϊκό;
Φωτισμός, τηλεπικοινωνίες, ψύξη, ηχητική κάλυψη... οποιαδήποτε ουσιαστικά ενεργειακή ανάγκη μπορεί να καλυφθεί από ένα κατάλληλα σχεδιασμένο φωτοβολταϊκό σύστημα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κανείς για τα φωτοβολταϊκά είναι ότι παράγουν συνεχές ρεύμα. Αυτό σημαίνει είτε ότι τα χρησιμοποιούμε με συσκευές συνεχούς ρεύματος είτε μετατρέπουμε αυτό το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο 230 V (σε ρεύμα ίδιο με της ΔΕΗ δηλαδή) με τη βοήθεια κάποιων ηλεκτρονικών συσκευών. Για λόγους απόδοσης και οικονομίας πάντως, δεν συνιστάται η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την τροφοδότηση θερμικών ηλεκτρικών συσκευών, όπως κουζίνες, θερμοσίφωνες, ηλεκτρικά καλοριφέρ ή θερμοσυσσωρευτές. Για τις χρήσεις αυτές υπάρχουν πολύ οικονομικότερες λύσεις που δεν στηρίζονται καθόλου στον ηλεκτρισμό, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ο ηλιακός κλιματισμός, οι κουζίνες ή τα συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου, υγραερίου κλπ Ας πάρουμε το παράδειγμα της θέρμανσης νερού: αν χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που τροφοδοτείται από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, το ηλιακό φως μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό και κατόπιν από το θερμοσίφωνα σε θερμότητα. Το συνολικό κόστος των δύο αυτών συστημάτων είναι πολύ μεγαλύτερο από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα που μετατρέπει απευθείας την ηλιακή ακτινοβολία σε θερμότητα. Από την άλλη μεριά, ο φωτισμός με λάμπες εξοικονόμησης και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, ηχητικά συστήματα, ψυγεία, τηλεοράσεις, τηλεπικοινωνίες κλπ) αποτελούν ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν εύκολα και οικονομικά με φωτοβολταϊκά.
5. Αν παίρνω ήδη ρεύμα από τη ΔΕΗ, τι λόγους έχω να επενδύσω σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;
Εξαρτάται πολύ από τις ιδιαιτερότητες των αναγκών σας. Ο "παραδοσιακός" τρόπος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμούς μεγάλης κλίμακας και η μεταφορά της σε καταναλωτές πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, με τις συνεπαγόμενες απώλειες, είναι μια πολύ ακριβή διαδικασία. Συχνά, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ φθηνότερη. Για παράδειγμα, πολλά μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα σε άλλες χώρες διαπίστωσαν ότι τους συνέφερε να επενδύσουν στην ενεργειακή τους αυτονομία με φωτοβολταϊκά συστήματα. Αντίστοιχα, αν οι ενεργειακές σας ανάγκες είναι πολύ μικρές ή αν χρειάζεστε ηλεκτρισμό περιστασιακά (π.χ. σε ένα εξοχικό) μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σας εξυπηρετεί οικονομικά.
6. Τα φωτοβολταϊκά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια απ' ευθείας σε ηλεκτρική. Τις ημέρες του χειμώνα που δεν έχει ήλιο, τι γίνεται;
Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά χρειάζεται το φως της ηλιακής ακτινοβολίας, όχι τη θερμότητά της. Ακόμη και μια συννεφιασμένη χειμωνιάτικη μέρα θα υπάρχει άφθονο διάχυτο φως και τα φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν να παράγουν ηλεκτρισμό, έστω και με μειωμένη απόδοση (π.χ. ακόμα και με απόλυτη συννεφιά, το φωτοβολταϊκό θα παράγει ένα 5-20% της μέγιστης ισχύος του). Ανάλογα με την ισχύ του συστήματός σας και τις ανάγκες σας, η μειωμένη αυτή παραγωγή μπορεί να μην επαρκεί. Στις περιπτώσεις αυτές, αν η εγκατάστασή σας είναι συνδεδεμένη με τη ΔΕΗ, θα καταναλώνετε ρεύμα από το δίκτυο. Μια πλήρως αυτόνομη λύση με καλή σχέση κόστους-απόδοσης είναι π.χ. ένας συνδυασμός φωτοβολταϊκών στοιχείων και μιας μικρής ανεμογεννήτριας, δηλαδή ένα υβριδικό σύστημα. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον ήλιο και τον άνεμο αλληλοσυμπληρώνονται μέσα από το σύστημα αποθήκευσης και διαχείρισης της ενέργειας. Η Ελλάδα είναι πάντως ιδιαίτερα ευνοημένη από τον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αν σκεφτεί κανείς ότι πολλά από τα συστήματα για τα οποία μιλάμε έχουν αναπτυχθεί και αποδίδουν στη βόρεια Ευρώπη, γίνεται κατανοητό ότι οι συνθήκες ηλιοφάνειας στη χώρα μας προσφέρονται για τη συμφέρουσα παραγωγή ενέργειας. Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει ετησίως περί τις 1.100-1.500 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (KWh/έτος/KW). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό απ' ότι στις βόρειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Αθήνα αποδίδει 1.300-1.400 KWh/έτος/KW, στη Θεσσαλονίκη 1.150-1.250 KWh/έτος/KW και στην Κρήτη ή στη Ρόδο 1.350-1.500 KWh/έτος/KW.
7. Πόσο ισχυρό πρέπει να είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού μου;
Παρότι μπορεί κανείς να δώσει κάποια γενική κατεύθυνση όπως ότι "ένα φωτοβολταϊκό σύστημα των 2-3 κιλοβάτ (KWp) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας τριμελούς οικογένειας", θα πρέπει να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη των αναγκών του σπιτιού σας για να έχετε μια σαφή απάντηση. Ο χώρος σας, οι ηλεκτρικές συσκευές που διαθέτετε, το πόσοι και για πόσο χρόνο τις χρησιμοποιείτε, είναι παράγοντες καθοριστικοί για το μέγεθος των ενεργειακών σας αναγκών. Ενδεχομένως να χρειάζεστε μόνο μισό κιλοβάτ για να καλύψετε μέρος των αναγκών σας (π.χ. φωτισμό, ψυγείο, τηλεόραση). Παρακάτω κάνουμε μια εκλαϊκευμένη παρουσίαση των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τις απαιτήσεις σας σε ηλεκτρική ισχύ. Το άθροισμα της ισχύος όλων των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού σας αποτελεί τη λεγόμενη "εγκατεστημένη ισχύ". Αυτή είναι η μέγιστη ισχύς που μπορείτε ποτέ να καταναλώσετε. Στην πραγματικότητα όμως, οι ενεργειακές σας ανάγκες είναι αρκετά μικρότερες. Είναι απίθανο να ανάψετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα, ενώ οι χρήσεις πολλών από αυτές είναι συχνά ασύμβατες μεταξύ τους, π.χ. το στερεοφωνικό συγκρότημα και η τηλεόραση. Η ισχύς που καταναλώνετε όταν έχετε αναμένο το μέγιστο (πρακτικά) αριθμό συσκευών ονομάζεται "ισχύς αιχμής" και το σύστημά σας θα πρέπει να μπορεί να την καλύψει όταν και για όσο χρειαστεί. Θα πρέπει επίσης να μπορεί να παρέχει συνέχεια τη "μέση ισχύ" που καταναλώνετε. Ο χρόνος για τον οποίο παραμένουν αναμένες οι συσκευές παίζει καθοριστικό ρόλο. Ένα ψυγείο, για παράδειγμα, καταναλώνει μεγάλη ισχύ όταν λειτουργεί ο κινητήρας του και πολύ μικρότερη όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Με τη σειρά του, ο χρόνος που χρειάζεται να λειτουργήσει ο κινητήρας εξαρτάται από τη θέση του θερμοστάτη, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, ακόμη και τη συχνότητα με την οποία ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου. Έτσι, το ίδιο σπίτι θα έχει πολύ διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες αν χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία ή ως εξοχικό, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, τον αριθμό των ατόμων και τις ώρες που μένουν εκεί, ακόμα και τις συνήθειές τους. Ο μελετητής μηχανικός στον οποίο θα αναθέστε να σχεδιάσει το φωτοβολταϊκό σύστημα (και όχι η εταιρεία που πουλάει) θα πρέπει να υπολογίσει τη βέλτιστη ισχύ ώστε να καλύψετε με ασφάλεια τις ανάγκες σας χωρίς να μπείτε σε περιττά έξοδα.
Στην περίπτωση που θέλετε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα που να συνδέεται με το δίκτυο της ΔΕΗ, τα πράγματα είναι πιο απλά. Το δίκτυο θα μπορεί πάντα να καλύψει τη ζήτηση αιχμής μιας κατοικίας. Το σύστημά σας τότε θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση τη μέση κατανάλωση ισχύος, η οποία προκύπτει άμεσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν περίπλοκα, σκεφτείτε ότι θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη σπατάλη χρημάτων. Είναι πολύ εύκολο (και εξαιρετικά ασύμφορο) να εγκαταστήσετε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που να υπερκαλύπτει όλες τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες σας σε ηλεκτρισμό (πράγμα πιθανό σε περίπτωση ο σχεδιασμό του συστήματος δεν γίνεται από ανεξάρτητο μελετητή μηχανικό). Είναι όμως αυτές οι πραγματικές σας ενεργειακές ανάγκες; Χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα τόσο ακριβό σύστημα; Τα οφέλη από τη χρήση ηλιακής ενέργειας θα είναι πολύ πιο εμφανή αν εφαρμόζετε παράλληλα μεθόδους εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας αλλά και αν το κτήριο σας δεν είναι ενεργοβόρα κατασκευή. Μη ξεχνάτε ότι η εξοικονόμηση είναι η φθηνότερη και καθαρότερη μορφή ενέργειας. Η οικονομικότερη προσέγγιση επομένως για να αξιοποιήσετε την ηλιακή ενέργεια, είναι να μειώσετε όσο γίνεται τις ενεργειακές σας ανάγκες και κατόπιν να καλύψετε τις ανάγκες αυτές με την παραγωγή ηλεκτρισμού από τον ήλιο ή άλλες καθαρές πηγές ενέργειας.
8. Κτίζω τώρα την κατοικία μου. Ποιά είναι η καλύτερη στιγμή για να σκεφτώ την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;
Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Καλό είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα εγκαταστήσετε να έχει ενταχθεί από την αρχή στο σχεδιασμό του σπιτιού κάτω από την επίβλεψη του υπεύθυνου σχεδιαστή-αρχιτέκτονα. Μια συνολική μελέτη που να καλύπτει την εξοικονόμηση ενέργειας (μόνωση, παράθυρα, σκίαση κ.λπ), τη θέρμανση και τον κλιματισμό και τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό (με φωτοβολταϊκά), θα σας βοηθήσει να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος. Τη μελέτη αυτή καλόν είναι να επιβλέπει ο αρχιτέκτων του σπιτιού έτσι ώστε να μην αποτελεί 'ξένο σώμα΄στο όλο σύστημα. Αν κτίζετε τώρα την κατοικία σας μπορείτε να σχεδιάσετε τη στέγη σας κατάλληλα προβλέποντας να υποδεχθεί τα φωτοβολταϊκά πλαίσια ικανοποιόντας επίσης τις αρχιτεκτονικές ανάγκες της κατοικίας. Θα γλιτώσετε έτσι χώρο από τον κήπο ή την αυλή, καθώς και μέρος των εξόδων στήριξης των πλαισίων, βελτιστοποιώντας παράλληλα τη θέση των πλαισίων για να αξιοποιούν στο μέγιστο την ηλιοφάνεια αλλά και τα αντιαισθητικά αποτελέσματα που παράγονται όταν οι εγκαταστάσεις δεν αποτελούν μέρος του γενικότερου σχεδιασμού του κτηρίου. Είναι σημαντικό να καταννοηθεί ότι οποιαδήποτε τεχνική παραγωγής ενέργειας πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν μέρος ενός συστήματος χαμηλής κατανάλωσης, να αντιληφθούμε δηλαδή το κτήριο μας σαν 'μη ενεργοβόρο μηχάνημα ζωής', πράγμα τπου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σωστό και 'ολιστικό' αρχιτεκτονικό σχεδιασμό προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό που δεν συνειστάται είναι η προσπάθεια παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας για την κάλυψη ενεργοβόρων κτηρίων και πόλεων, πράγμα που δυστυχώς τείνει να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα καθώς παρατηρούμε πλήρη απουσία κινήτρων για τεχνικές εξοικονόνησης ενέργειας σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο αλλά και απροθυμία των ιδιοκτητών να απευθυνθούν σε ανεξάρτητους μη-έμπορους ειδικούς μελετητές (ειδικευμένους αρχιτέκτονες και μηχανικούς).
στο επόμενο φύλλο: βιομάζα, θερμικά ηλιακά συστήματα, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας
/ περισσότερες πληροφορίες: grapsas.blogspot.com (χωρίς www)
Στο άρθρο αυτό θα μεταφερθούν μερικές από τις ερωτήσεις που λάβαμε κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων με σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών μας.
1. Γιατί να στραφώ στην ηλιακή ενέργεια;
Για να καλύψετε δύο τουλάχιστον ανάγκες. Την ανάγκη σε ενέργεια και την ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον. Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ και παράγεται από ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα.
1kWh = 1 kg CO2 (διοξείδιο του άνθρακα)
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστόν, το σημαντικότερο "αέριο του θερμοκηπίου" που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Επιπλέον, η χρήση της ηλιακής ενέργειας συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα καρκινογόνα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κ.λπ). Οι ρύποι αυτοί επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον.
2.Συμφέρει οικονομικά η ηλιακή ενέργεια;
Α.) Διανσυνδεδεμένα φ/β συστήματα Με την εφαρμογή των νέων μέτρων επιχορήγησης της παραγόμενης kWh από φ/β η απάντηση είναι ότι συμφέρει για φ/β συστήματα οικιακής χρήσης λίγων kWp ως και για μεγάλες φ/β εγκαταστάσεις αρκετών MWp! Μετά από 6-7 έτη η επένδυση αποσβένεται και συσσωρεύει κέρδη από την πώληση της kWh στο δίκτυο της ΔΕΗ (20 χρόνια εγγυημένη τιμή πώλησης 0,4-0,5 /kWh αντί των 0,07 της τιμής αγοράς)
Επομένως συμφέρει να μην καταναλώνετε - εσείς εξακολουθείτε να καταναλώνετε το ρεύμα στη χαμηλότερη τιμή από το δίκτυο της ΔΕΗ - την παραγόμενη ποσότητα ρεύματος αλλά να την επιστρέφεται στο δίκτυο στην επιχορηγημένη τιμή της. Ειδικά για επιχειρήσεις, ανάλογες επενδύσεις σε φ/β εγκαταστάσεις υποστηρίζονται από το πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" από 30% ως και 55% ανάλογα με τη γεωγραφική θέση της επιχείρησης
Β.) Αυτόνομα συστήματα
Αν το κριτήριο είναι αυστηρά οικονομικό, τότε η απάντηση είναι πως άλλοτε συμφέρει και άλλοτε όχι. Η ηλιακή ενέργεια είναι π.χ. πιο συμφέρουσα στα νησιά όπου η παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές πηγές είναι ιδιαίτερα ακριβή.
3. Ποιά είναι τα μειονεκτήματα;
Το σχετικά υψηλό κόστος αγοράς και η έλλειψη επιδοτήσεων ήταν ως πριν λίγο ο κυριότερος λόγος για την στασιμότητα της ελληνικής αγοράς φ/β. (π.χ. η έλλειψη επιχορήγησης για τον οικιακό καταναλωτή, έλλειψη επιχορήγησης της παραγόμενης φ/β kWh) Τα φωτοβολταϊκά, όπως άλλωστε και όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), έχουν υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης και ασήμαντο λειτουργικό κόστος, αντίθετα με τις συμβατικές ενεργειακές τεχνολογίες που συνήθως έχουν σχετικά μικρότερο αρχικό επενδυτικό κόστος και υψηλά λειτουργικά κόστη. Το κλίμα αυτό όμως τώρα αλλάζει δραματικά. Πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά προγράμματα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών, με γενναίες επιδοτήσεις τόσο της αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, όσο και της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας. Σημαντική προϋπόθεση είναι ο ολικός σχεδιασμός του κτηρίου να κατευθύνεται στην μείωση των ενεργειακών αναγκών με σωστό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και κατασκευή. Στην περίπτωση αυτή οποιοδήποτε σύστημα παραγωγής ενέργειας θα είναι πιο αποδοτικό και πιο οικονομικό.
4. Τι ενεργειακές ανάγκες μπορώ να καλύψω με ένα φωτοβολταϊκό;
Φωτισμός, τηλεπικοινωνίες, ψύξη, ηχητική κάλυψη... οποιαδήποτε ουσιαστικά ενεργειακή ανάγκη μπορεί να καλυφθεί από ένα κατάλληλα σχεδιασμένο φωτοβολταϊκό σύστημα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κανείς για τα φωτοβολταϊκά είναι ότι παράγουν συνεχές ρεύμα. Αυτό σημαίνει είτε ότι τα χρησιμοποιούμε με συσκευές συνεχούς ρεύματος είτε μετατρέπουμε αυτό το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο 230 V (σε ρεύμα ίδιο με της ΔΕΗ δηλαδή) με τη βοήθεια κάποιων ηλεκτρονικών συσκευών. Για λόγους απόδοσης και οικονομίας πάντως, δεν συνιστάται η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την τροφοδότηση θερμικών ηλεκτρικών συσκευών, όπως κουζίνες, θερμοσίφωνες, ηλεκτρικά καλοριφέρ ή θερμοσυσσωρευτές. Για τις χρήσεις αυτές υπάρχουν πολύ οικονομικότερες λύσεις που δεν στηρίζονται καθόλου στον ηλεκτρισμό, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ο ηλιακός κλιματισμός, οι κουζίνες ή τα συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου, υγραερίου κλπ Ας πάρουμε το παράδειγμα της θέρμανσης νερού: αν χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που τροφοδοτείται από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, το ηλιακό φως μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό και κατόπιν από το θερμοσίφωνα σε θερμότητα. Το συνολικό κόστος των δύο αυτών συστημάτων είναι πολύ μεγαλύτερο από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα που μετατρέπει απευθείας την ηλιακή ακτινοβολία σε θερμότητα. Από την άλλη μεριά, ο φωτισμός με λάμπες εξοικονόμησης και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, ηχητικά συστήματα, ψυγεία, τηλεοράσεις, τηλεπικοινωνίες κλπ) αποτελούν ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν εύκολα και οικονομικά με φωτοβολταϊκά.
5. Αν παίρνω ήδη ρεύμα από τη ΔΕΗ, τι λόγους έχω να επενδύσω σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;
Εξαρτάται πολύ από τις ιδιαιτερότητες των αναγκών σας. Ο "παραδοσιακός" τρόπος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμούς μεγάλης κλίμακας και η μεταφορά της σε καταναλωτές πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, με τις συνεπαγόμενες απώλειες, είναι μια πολύ ακριβή διαδικασία. Συχνά, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ φθηνότερη. Για παράδειγμα, πολλά μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα σε άλλες χώρες διαπίστωσαν ότι τους συνέφερε να επενδύσουν στην ενεργειακή τους αυτονομία με φωτοβολταϊκά συστήματα. Αντίστοιχα, αν οι ενεργειακές σας ανάγκες είναι πολύ μικρές ή αν χρειάζεστε ηλεκτρισμό περιστασιακά (π.χ. σε ένα εξοχικό) μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σας εξυπηρετεί οικονομικά.
6. Τα φωτοβολταϊκά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια απ' ευθείας σε ηλεκτρική. Τις ημέρες του χειμώνα που δεν έχει ήλιο, τι γίνεται;
Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά χρειάζεται το φως της ηλιακής ακτινοβολίας, όχι τη θερμότητά της. Ακόμη και μια συννεφιασμένη χειμωνιάτικη μέρα θα υπάρχει άφθονο διάχυτο φως και τα φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν να παράγουν ηλεκτρισμό, έστω και με μειωμένη απόδοση (π.χ. ακόμα και με απόλυτη συννεφιά, το φωτοβολταϊκό θα παράγει ένα 5-20% της μέγιστης ισχύος του). Ανάλογα με την ισχύ του συστήματός σας και τις ανάγκες σας, η μειωμένη αυτή παραγωγή μπορεί να μην επαρκεί. Στις περιπτώσεις αυτές, αν η εγκατάστασή σας είναι συνδεδεμένη με τη ΔΕΗ, θα καταναλώνετε ρεύμα από το δίκτυο. Μια πλήρως αυτόνομη λύση με καλή σχέση κόστους-απόδοσης είναι π.χ. ένας συνδυασμός φωτοβολταϊκών στοιχείων και μιας μικρής ανεμογεννήτριας, δηλαδή ένα υβριδικό σύστημα. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον ήλιο και τον άνεμο αλληλοσυμπληρώνονται μέσα από το σύστημα αποθήκευσης και διαχείρισης της ενέργειας. Η Ελλάδα είναι πάντως ιδιαίτερα ευνοημένη από τον ήλιο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αν σκεφτεί κανείς ότι πολλά από τα συστήματα για τα οποία μιλάμε έχουν αναπτυχθεί και αποδίδουν στη βόρεια Ευρώπη, γίνεται κατανοητό ότι οι συνθήκες ηλιοφάνειας στη χώρα μας προσφέρονται για τη συμφέρουσα παραγωγή ενέργειας. Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει ετησίως περί τις 1.100-1.500 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (KWh/έτος/KW). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό απ' ότι στις βόρειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Αθήνα αποδίδει 1.300-1.400 KWh/έτος/KW, στη Θεσσαλονίκη 1.150-1.250 KWh/έτος/KW και στην Κρήτη ή στη Ρόδο 1.350-1.500 KWh/έτος/KW.
7. Πόσο ισχυρό πρέπει να είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού μου;
Παρότι μπορεί κανείς να δώσει κάποια γενική κατεύθυνση όπως ότι "ένα φωτοβολταϊκό σύστημα των 2-3 κιλοβάτ (KWp) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας τριμελούς οικογένειας", θα πρέπει να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη των αναγκών του σπιτιού σας για να έχετε μια σαφή απάντηση. Ο χώρος σας, οι ηλεκτρικές συσκευές που διαθέτετε, το πόσοι και για πόσο χρόνο τις χρησιμοποιείτε, είναι παράγοντες καθοριστικοί για το μέγεθος των ενεργειακών σας αναγκών. Ενδεχομένως να χρειάζεστε μόνο μισό κιλοβάτ για να καλύψετε μέρος των αναγκών σας (π.χ. φωτισμό, ψυγείο, τηλεόραση). Παρακάτω κάνουμε μια εκλαϊκευμένη παρουσίαση των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τις απαιτήσεις σας σε ηλεκτρική ισχύ. Το άθροισμα της ισχύος όλων των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού σας αποτελεί τη λεγόμενη "εγκατεστημένη ισχύ". Αυτή είναι η μέγιστη ισχύς που μπορείτε ποτέ να καταναλώσετε. Στην πραγματικότητα όμως, οι ενεργειακές σας ανάγκες είναι αρκετά μικρότερες. Είναι απίθανο να ανάψετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα, ενώ οι χρήσεις πολλών από αυτές είναι συχνά ασύμβατες μεταξύ τους, π.χ. το στερεοφωνικό συγκρότημα και η τηλεόραση. Η ισχύς που καταναλώνετε όταν έχετε αναμένο το μέγιστο (πρακτικά) αριθμό συσκευών ονομάζεται "ισχύς αιχμής" και το σύστημά σας θα πρέπει να μπορεί να την καλύψει όταν και για όσο χρειαστεί. Θα πρέπει επίσης να μπορεί να παρέχει συνέχεια τη "μέση ισχύ" που καταναλώνετε. Ο χρόνος για τον οποίο παραμένουν αναμένες οι συσκευές παίζει καθοριστικό ρόλο. Ένα ψυγείο, για παράδειγμα, καταναλώνει μεγάλη ισχύ όταν λειτουργεί ο κινητήρας του και πολύ μικρότερη όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Με τη σειρά του, ο χρόνος που χρειάζεται να λειτουργήσει ο κινητήρας εξαρτάται από τη θέση του θερμοστάτη, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, ακόμη και τη συχνότητα με την οποία ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου. Έτσι, το ίδιο σπίτι θα έχει πολύ διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες αν χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία ή ως εξοχικό, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, τον αριθμό των ατόμων και τις ώρες που μένουν εκεί, ακόμα και τις συνήθειές τους. Ο μελετητής μηχανικός στον οποίο θα αναθέστε να σχεδιάσει το φωτοβολταϊκό σύστημα (και όχι η εταιρεία που πουλάει) θα πρέπει να υπολογίσει τη βέλτιστη ισχύ ώστε να καλύψετε με ασφάλεια τις ανάγκες σας χωρίς να μπείτε σε περιττά έξοδα.
Στην περίπτωση που θέλετε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα που να συνδέεται με το δίκτυο της ΔΕΗ, τα πράγματα είναι πιο απλά. Το δίκτυο θα μπορεί πάντα να καλύψει τη ζήτηση αιχμής μιας κατοικίας. Το σύστημά σας τότε θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση τη μέση κατανάλωση ισχύος, η οποία προκύπτει άμεσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν περίπλοκα, σκεφτείτε ότι θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη σπατάλη χρημάτων. Είναι πολύ εύκολο (και εξαιρετικά ασύμφορο) να εγκαταστήσετε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που να υπερκαλύπτει όλες τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες σας σε ηλεκτρισμό (πράγμα πιθανό σε περίπτωση ο σχεδιασμό του συστήματος δεν γίνεται από ανεξάρτητο μελετητή μηχανικό). Είναι όμως αυτές οι πραγματικές σας ενεργειακές ανάγκες; Χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα τόσο ακριβό σύστημα; Τα οφέλη από τη χρήση ηλιακής ενέργειας θα είναι πολύ πιο εμφανή αν εφαρμόζετε παράλληλα μεθόδους εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας αλλά και αν το κτήριο σας δεν είναι ενεργοβόρα κατασκευή. Μη ξεχνάτε ότι η εξοικονόμηση είναι η φθηνότερη και καθαρότερη μορφή ενέργειας. Η οικονομικότερη προσέγγιση επομένως για να αξιοποιήσετε την ηλιακή ενέργεια, είναι να μειώσετε όσο γίνεται τις ενεργειακές σας ανάγκες και κατόπιν να καλύψετε τις ανάγκες αυτές με την παραγωγή ηλεκτρισμού από τον ήλιο ή άλλες καθαρές πηγές ενέργειας.
8. Κτίζω τώρα την κατοικία μου. Ποιά είναι η καλύτερη στιγμή για να σκεφτώ την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;
Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Καλό είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα εγκαταστήσετε να έχει ενταχθεί από την αρχή στο σχεδιασμό του σπιτιού κάτω από την επίβλεψη του υπεύθυνου σχεδιαστή-αρχιτέκτονα. Μια συνολική μελέτη που να καλύπτει την εξοικονόμηση ενέργειας (μόνωση, παράθυρα, σκίαση κ.λπ), τη θέρμανση και τον κλιματισμό και τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό (με φωτοβολταϊκά), θα σας βοηθήσει να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος. Τη μελέτη αυτή καλόν είναι να επιβλέπει ο αρχιτέκτων του σπιτιού έτσι ώστε να μην αποτελεί 'ξένο σώμα΄στο όλο σύστημα. Αν κτίζετε τώρα την κατοικία σας μπορείτε να σχεδιάσετε τη στέγη σας κατάλληλα προβλέποντας να υποδεχθεί τα φωτοβολταϊκά πλαίσια ικανοποιόντας επίσης τις αρχιτεκτονικές ανάγκες της κατοικίας. Θα γλιτώσετε έτσι χώρο από τον κήπο ή την αυλή, καθώς και μέρος των εξόδων στήριξης των πλαισίων, βελτιστοποιώντας παράλληλα τη θέση των πλαισίων για να αξιοποιούν στο μέγιστο την ηλιοφάνεια αλλά και τα αντιαισθητικά αποτελέσματα που παράγονται όταν οι εγκαταστάσεις δεν αποτελούν μέρος του γενικότερου σχεδιασμού του κτηρίου. Είναι σημαντικό να καταννοηθεί ότι οποιαδήποτε τεχνική παραγωγής ενέργειας πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν μέρος ενός συστήματος χαμηλής κατανάλωσης, να αντιληφθούμε δηλαδή το κτήριο μας σαν 'μη ενεργοβόρο μηχάνημα ζωής', πράγμα τπου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σωστό και 'ολιστικό' αρχιτεκτονικό σχεδιασμό προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό που δεν συνειστάται είναι η προσπάθεια παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας για την κάλυψη ενεργοβόρων κτηρίων και πόλεων, πράγμα που δυστυχώς τείνει να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα καθώς παρατηρούμε πλήρη απουσία κινήτρων για τεχνικές εξοικονόνησης ενέργειας σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο αλλά και απροθυμία των ιδιοκτητών να απευθυνθούν σε ανεξάρτητους μη-έμπορους ειδικούς μελετητές (ειδικευμένους αρχιτέκτονες και μηχανικούς).
στο επόμενο φύλλο: βιομάζα, θερμικά ηλιακά συστήματα, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας
/ περισσότερες πληροφορίες: grapsas.blogspot.com (χωρίς www)
Ετικέτες
ενέργεια,
περιβάλλον-κτήρια,
φωτοβολταικά
Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007
ανεμογεννήτριες οικιακής χρήσης
Η τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της δύναμης του αέρα έχει πλέον διαδοθεί στην Ευρώπη ειδικά μετά την επιτυχή επιχείρηση του λόμπι των μεγάλων εργοστασίων παραγωγής ανεμογεννητριών να είναι οι μοναδικοί που πρώτοι εξασφάλισαν τις πρώτες μεγάλες επιδοτήσεις για την κατασκευή μεγάλων εργοστασίων παραγωγής σε όλη την Ευρώπη με αφορμή τις δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο και να επιβάλλουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους σε σχεδών όλα τα κράτη της Ευρώπης.
Παρόλο που ο επιστημονικός κόσμος γνωρίζει ότι ακόμη και η κάλυψη όλου του πλανήτη με τα γιγάντια αυτά εργοστάσια δεν είναι ικανή να ικανοποιήσει την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, παρ΄όλο που οι πολίτες έχουν πλέον αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους με σκοπό τις επιδοτήσεις και αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, παρ΄όλο που η εξαγορά σχεδόν του συνόλου των ΜΜΕ και οι εκβιασμοί στις κυβερνήσεις έχουν πλέον αποκαλυφθεί και παρ΄όλο που κανείς δεν καταλαβαίνει το λόγο που ένα προ ιόν που μπορεί να παραχθεί δωρεάν (ενέργεια από τον αέρα) θα έπρεπε να παράγεται από συγκεκριμένα εργοστάσια και να πωλείται στους πολίτες σε προκαθορισμένες και συμφέρουσες για τους ιδιώτες τιμές, παρ΄όλο το σφετερισμό της εργασίας και των οραμάτων των επιστημόνων για την επιχειρηματική ανάπτυξη των 'ανεμογεννητριάδων' με Δούρειο Ίππο τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο πλανήτης μας, η παραγωγή ενέργειας από τον αέρα μπορεί να γίνει σε επίπεδο κατοικίας έτσι ώστε να συμβάλει στη μείωση της ενέργειας που το κτήριο χρειάζεται για να λειτουργήσει. Η τεχνική αυτή σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές (σωστός σχεδιασμός, σωστή επιλογή υλικών και μόνωση, χρήση φωτοβολταϊκών κλπ) μπορεί να μειώσει δραματικά τις ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας, το λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά και να συμβάλει δραματικά στην απεξάρτηση του πλανήτη από το πετρέλαιο και τις προσπάθειες ελέγχου της ενέργειας από λίγους προνομιούχους.
Παρόλο που ο επιστημονικός κόσμος γνωρίζει ότι ακόμη και η κάλυψη όλου του πλανήτη με τα γιγάντια αυτά εργοστάσια δεν είναι ικανή να ικανοποιήσει την μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, παρ΄όλο που οι πολίτες έχουν πλέον αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους με σκοπό τις επιδοτήσεις και αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, παρ΄όλο που η εξαγορά σχεδόν του συνόλου των ΜΜΕ και οι εκβιασμοί στις κυβερνήσεις έχουν πλέον αποκαλυφθεί και παρ΄όλο που κανείς δεν καταλαβαίνει το λόγο που ένα προ ιόν που μπορεί να παραχθεί δωρεάν (ενέργεια από τον αέρα) θα έπρεπε να παράγεται από συγκεκριμένα εργοστάσια και να πωλείται στους πολίτες σε προκαθορισμένες και συμφέρουσες για τους ιδιώτες τιμές, παρ΄όλο το σφετερισμό της εργασίας και των οραμάτων των επιστημόνων για την επιχειρηματική ανάπτυξη των 'ανεμογεννητριάδων' με Δούρειο Ίππο τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο πλανήτης μας, η παραγωγή ενέργειας από τον αέρα μπορεί να γίνει σε επίπεδο κατοικίας έτσι ώστε να συμβάλει στη μείωση της ενέργειας που το κτήριο χρειάζεται για να λειτουργήσει. Η τεχνική αυτή σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές (σωστός σχεδιασμός, σωστή επιλογή υλικών και μόνωση, χρήση φωτοβολταϊκών κλπ) μπορεί να μειώσει δραματικά τις ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας, το λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά και να συμβάλει δραματικά στην απεξάρτηση του πλανήτη από το πετρέλαιο και τις προσπάθειες ελέγχου της ενέργειας από λίγους προνομιούχους.
Για τις μικρές (ανθρώπινης κλίμακας) ανεμογεννήτριες οικιακής χρήσης (400W-3kW) συνίσταται η εγκατάστασή τους σε μη αστικές περιοχές. Απαιτείται μια έκταση γύρω από αυτές χωρίς εμπόδια, ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία τους και να είναι εκτεθειμένες στον άνεμο.
Η ισχύς της Α/Γ που θα εγκατασταθεί, εξαρτάται από τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια που πρέπει να καλυφθούν.
Όσον αφορά στις διαστάσεις της Α/Γ ισχύουν τα εξής:
- Η διάμετρος της Α/Γ αυξάνεται ανάλογα με την ονομαστική ισχύ της, οπότε αυξάνεται και το ύψος του ιστού που θα τοποθετηθεί η Α/Γ.
-Το ύψος καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως τα εμπόδια περιβάλλοντος χώρου, το είδος της βάσης κ.λ.π. καθώς και από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για Α/Γ εγκατεστημένης ισχύος 400-3000W η διάμετρος της φτερωτής είναι από 1.5μ έως 4.5μ.
Η ισχύς της Α/Γ που θα εγκατασταθεί, εξαρτάται από τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια που πρέπει να καλυφθούν.
Όσον αφορά στις διαστάσεις της Α/Γ ισχύουν τα εξής:
- Η διάμετρος της Α/Γ αυξάνεται ανάλογα με την ονομαστική ισχύ της, οπότε αυξάνεται και το ύψος του ιστού που θα τοποθετηθεί η Α/Γ.
-Το ύψος καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως τα εμπόδια περιβάλλοντος χώρου, το είδος της βάσης κ.λ.π. καθώς και από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για Α/Γ εγκατεστημένης ισχύος 400-3000W η διάμετρος της φτερωτής είναι από 1.5μ έως 4.5μ.
Η μέση τιμή ετήσιας ταχύτητας ανέμου (m/sec), που παρέχει μια ένδειξη σχετικά με το αιολικό δυναμικό μιας περιοχής, πρέπει να ληφθεί υπόψη (προσοχή εδώ στη χρήση των αριθμών αυτών καθώς πολλές πηγές ίσως δηλώνουν για ορισμένες περιοχές συμπεριλαμβανόμενης και της Λευκάδας, όχι τις πραγματικές τιμές αλλά τις τιμές που χρειάζονται έτσι ώστε συγκεκριμένα σχέδια αιολικών εργοστασίων να παρουσιαστούν βιώσιμα και να επιδοτηθούν. Σε οικιακό επίπεδο, ασφαλέστερο είναι να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητοι ιδιώτες μηχανικοί που μπορούν να καταγράψουν την ταχύτητα του ανέμου για το οικόπεδό σας καθώς η μέτρηση αυτή δεν απαιτεί εξεζητημένα εργαλεία.)
Οι μικρές Α/Γ παράγουν συνεχή τάση (12 ή 24V), οπότε για την τροφοδοσία μιας κατοικίας απαιτείται αντιστροφέας ισχύος (inverter) για τη μετατροπή της σε τάση δικτύου και τη λειτουργία των οικιακών συσκευών. Επίσης, για κατοικίες μη διασυνδεδεμένες στο δίκτυο απαιτούνται συσσωρευτές (μπαταρίες) για την αποθήκευση της ενέργειας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει άπνοια.
Ο συνδυασμός μικρών Α/Γ και φωτοβολταϊκών συστοιχιών ενισχύει την αυτονομία του συστήματος, εξασφαλίζοντας ένα σύστημα με μικρότερη ανάγκη για αποθήκευση, όταν επικρατεί άπνοια ή συννεφιά αντιστοίχως (για χρήση φωτοβολταϊκών μιλήσαμε στα δύο προηγούμενα φύλλα).
Το συνολικό κόστος για την αγορά και εγκατάσταση μιας μικρής Α/Γ είναι της τάξης των 3000Ε ανά kW, και περιλαμβάνει το κόστος αγοράς του συστήματος (Α/Γ, μπαταρίες, inverter και παρελκόμενα) και τα κόστη μεταφοράς, τοποθέτησης και σύνδεσης με το δίκτυο (όταν αυτό απαιτείται).
Σύμφωνα με το Νόμο για την 'παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας' (ιούνιος 2006), η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Α/Γ διαμορφώνεται ως εξής:
-0.073Ε/kWh για το διασυνδεδεμένο σύστημα
-0.0845Ε/kWh για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Όσον αφορά στο θόρυβο που παράγει μια μικρή Α/Γ οικιακής χρήσης, πρέπει να αναφερθεί ότι αυτός είναι μικρότερος από το θόρυβο που παράγει ένα πλυντήριο. Είναι απαραίτητη η μελέτη σε σχέση με το θόρυβο έτσι ώστε να εξασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρχει ενόχληση γειτονικών κατοικιών, πράγμα που στην πλειοψηφία των μη αστικών περιοχών ίσως δεν αποτελεί εμπόδιο.
Τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η χρήση τεχνικών για την παραγωγή δωρεάν ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν επιφέρει οικονομικό ή περιβαλλοντικό κέρδος εάν δεν έχει προηγηθεί σωστός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός από ειδικευμένο αρχιτέκτονα, σωστή κατασκευή και επίβλεψη και αν ο χρήστης δεν έχει υιοθετήσει τις αρχές της ορθολογικής ενεργειακής συμπεριφοράς.
στο επόμενο φύλλο: βιομάζα, θερμικά ηλιακά συστήματα, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας
περισσότερες πληροφορίες: grapsas.blogspot.com
Ετικέτες
ανεμογεννήτριες,
ενέργεια,
περιβάλλον-κτήρια
Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007
Φωτοβολταϊκά συστήματα οικιακής χρήσης
Φωτοβολταϊκά ανθρώπινης κλίμακας (οικιακής χρήσης):
Η χρήση φωτοβολταϊκών (Φ/Β) συστοιχιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ώριμη και συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία, ευρέως διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη.
Τα φωτοβολταϊκά διακρίνονται σε 'διασυνδεμένα' συστήματα, που συνδέονται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, και σε 'αυτόνομα' συστήματα, όπου χρησιμοποιούνται και συσσωρευτές (μπαταρίες). Τα αυτόνομα συστήματα μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, όπως μικρές ανεμογεννήτριες ανθρώπινης κλίμακας η/και μικρά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (υβριδικά συστήματα). Στην Ελλάδα η χρήση των Φ/Β στον οικιακό τομέα είναι περιορισμένη.
Στην περίπτωση που η κατοικία είναι διασυνδεδεμένη στο δίκτυο, η περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας πωλείται στη ΔΕΗ με τιμή η οποία καθορίζεται από την εκάστοτε νομοθεσία.
( η ενέργεια από τα γιγάντια αιολικά εργοστάσια θα πωλείται στη ΔΕΗ σε τιμή πολύ ποιο ακριβή από αυτή που το Ελληνικό κράτος θα έδινε ακόμη και για εισαγωγή ενέργειας από τις γειτονικές χώρες, η τιμή αυτή σχετίζεται όμως με τα συμφέροντα των παραγωγών και επιβάλλονται στην Ελλάδα, όπως και τα εργοστάσια τους).
Σύμφωνα με το νέο Νόμο (2006) για την ''Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις'', η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Φ/Β διαμορφώνεται ως εξής:
-Εγκατεστημένη ισχύς μικρότερη των 100kWp:0.45E/kWh για το διασυνδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και 0.50E/kWh για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
-Εγκατεστημένη ισχύς μεγαλύτερη των 100kWh:0.40E/kWh για το διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και 0.45Ε/kWh για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Για την κατοικία που δεν είναι διασυνδεδεμένη στο δίκτυο (αυτόνομη κατοικία) είναι απαραίτητη η αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας σε μπαταρίες, που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές αυτές είναι ειδικού τύπου (π.χ. τύπου 'Solar') ώστε να αντέχουν στους συνεχείς κύκλους φόρτησης-εκφόρτισής τους. Οι μπαταρίες, ανάλογα με την ποιότητά τους και τον τρόπο χρήσης τους, έχουν διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από 3 έως 8 χρόνια.
Απαραίτητος και στις δύο περιπτώσεις (διασυνδεδεμένη ή αυτόνομη κατοικία) είναι ο αντιστροφέας ισχύος (inverter) που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά, σε εναλλασσόμενο ρεύμα για τις οικιακές συσκευές και το δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύς του αντιστροφέα ισχύος πρέπει να είναι περίπου το 80-90% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών ώστε να λειτουργεί κατά το δυνατόν στη μέγιστη ισχύ του και έτσι να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση.
Οι φωτοβολταϊκές συστοιχίες αποτελούνται από φωτοβολταϊκά πλαίσια τα οποία συνδέονται ηλεκτρικά μεταξύ τους. Τα Φ/Β πλαίσια που χρησιμοποιούνται ευρέως έχουν ισχύ από 50Wp έως 200Wp. Όσον αφορά στο υλικό κατασκευής τους, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, διαχωρίζονται κυρίως σε μονοκρυσταλλικού, πολυκρυσταλλικού ή και άμορφου πυριτίου. Το εύρος της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων του εμπορίου είναι 4-15%.
Για τη βέλτιστη λειτουργία των φωτοβολταϊκών σε μια κατοικία πρέπει πρώτα από όλα να ληφθούν υπόψη τα εξής:
* Νότιος προσανατολισμός της θέσης εγκατάστασης, με μικρές αποκλίσεις
* Κατάλληλη κλίση ως προς το οριζόντιο επίπεδο (για την Ελλάδα είναι περίπου 30 μοίρες)
* Μηδενική σκίαση στο χώρο τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών και
* η μελέτη, εφόσον αφορά κατοικία, να καθορίζεται από αρχιτέκτονα-μηχανικό καθώς οι αρχιτέκτονες είναι οι μόνοι μηχανικοί επίσημα εκπαιδευμένοι στο σχεδιασμό κατοικιών και πόλεων και όχι άλλοι μηχανικοί (π.χ. τοπογράφοι, πολιτικοί, χημικοί κ.τ.λ.) καθώς η εκπαίδευση των πρώτων εστιάζεται στην ικανότητα σύνθεσης των διαφορετικών παραμέτρων που αποτελούν μία ολοκληρωμένη και ισορροπημένη κτηριακή μελέτη στο σύνολό της αφού σχετίζεται αποκλειστικά με το σχεδιασμό κτηρίων και χώρων ζωής (ειδίκευση).
Μια προσεγγιστική εκτίμηση για τον απαιτούμενο χώρο τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών συστοιχιών που επικρατούν στην αγορά (κρυσταλλικά) είναι ότι το 1μ2 δίνει περίπου 100Watt.
Ενδεικτικά, το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μία κατοικία διασυνδεδεμένη στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων του inverter και παρελκόμενων (στηρίγματα κ.τ.λ.), είναι της τάξης των Ε7000 ανά kW. Δεδομένου ότι ο αντιστροφέας ισχύος για διασυνδεδεμένη κατοικία συγχρονίζεται πάντα με το δίκτυο της ΔΕΗ, όταν δεν παρέχεται ρεύμα από το δίκτυο το Φ/Β σύστημα δεν λειτουργεί. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος για διασυνδεδεμένη κατοικία, ως συστήματος UPS (αδιάλειπτη παροχή ενέργειας), για την κάλυψη κρίσιμων φορτίων, αν χρησιμοποιηθούν ειδικός αντιστροφέας και μπαταρίες.
Επίσης, το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση ενός συστήματος φωτοβολταϊκών σε μια αυτόνομη κατοικία συμπεριλαμβανομένου του αντιστροφέα, των μπαταριών και των παρελκόμενων, είναι της τάξης των Ε8000 ανά kW.
Πρέπει να τονισθεί ότι η ισχύς των Φ/Β που πρόκειται να εγκατασταθούν εξαρτάται από τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια που πρόκειται να καλυφθούν.
Γενικά, η εγκατάσταση των Φ/Β συστημάτων ευνοείται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς στην περίπτωση αυτή εξοικονομείται και το κόστος σύνδεσης και επέκτασης του δικτύου το οποίο είναι σημαντικό και στη χώρα μας, ακόμη και αν το σπίτι τους βρίσκεται εντός των σχεδίων των οικισμών, βαρύνει τους πολίτες !!
Στα επόμενα άρθρα θα παρουσιάσουμε τις μικρές ανεμογεννήτριες (ανθρώπινης κλίμακας), την καύση βιομάζας και τα θερμικά ηλιακά συστήματα
περισσότερες πληροφορίες στο: grapsas.blogospot.com
Η χρήση φωτοβολταϊκών (Φ/Β) συστοιχιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ώριμη και συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία, ευρέως διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη.
Τα φωτοβολταϊκά διακρίνονται σε 'διασυνδεμένα' συστήματα, που συνδέονται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, και σε 'αυτόνομα' συστήματα, όπου χρησιμοποιούνται και συσσωρευτές (μπαταρίες). Τα αυτόνομα συστήματα μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, όπως μικρές ανεμογεννήτριες ανθρώπινης κλίμακας η/και μικρά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (υβριδικά συστήματα). Στην Ελλάδα η χρήση των Φ/Β στον οικιακό τομέα είναι περιορισμένη.
Στην περίπτωση που η κατοικία είναι διασυνδεδεμένη στο δίκτυο, η περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας πωλείται στη ΔΕΗ με τιμή η οποία καθορίζεται από την εκάστοτε νομοθεσία.
( η ενέργεια από τα γιγάντια αιολικά εργοστάσια θα πωλείται στη ΔΕΗ σε τιμή πολύ ποιο ακριβή από αυτή που το Ελληνικό κράτος θα έδινε ακόμη και για εισαγωγή ενέργειας από τις γειτονικές χώρες, η τιμή αυτή σχετίζεται όμως με τα συμφέροντα των παραγωγών και επιβάλλονται στην Ελλάδα, όπως και τα εργοστάσια τους).
Σύμφωνα με το νέο Νόμο (2006) για την ''Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις'', η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Φ/Β διαμορφώνεται ως εξής:
-Εγκατεστημένη ισχύς μικρότερη των 100kWp:0.45E/kWh για το διασυνδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και 0.50E/kWh για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
-Εγκατεστημένη ισχύς μεγαλύτερη των 100kWh:0.40E/kWh για το διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και 0.45Ε/kWh για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Για την κατοικία που δεν είναι διασυνδεδεμένη στο δίκτυο (αυτόνομη κατοικία) είναι απαραίτητη η αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας σε μπαταρίες, που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές αυτές είναι ειδικού τύπου (π.χ. τύπου 'Solar') ώστε να αντέχουν στους συνεχείς κύκλους φόρτησης-εκφόρτισής τους. Οι μπαταρίες, ανάλογα με την ποιότητά τους και τον τρόπο χρήσης τους, έχουν διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από 3 έως 8 χρόνια.
Απαραίτητος και στις δύο περιπτώσεις (διασυνδεδεμένη ή αυτόνομη κατοικία) είναι ο αντιστροφέας ισχύος (inverter) που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του συνεχούς ρεύματος, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά, σε εναλλασσόμενο ρεύμα για τις οικιακές συσκευές και το δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύς του αντιστροφέα ισχύος πρέπει να είναι περίπου το 80-90% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών ώστε να λειτουργεί κατά το δυνατόν στη μέγιστη ισχύ του και έτσι να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση.
Οι φωτοβολταϊκές συστοιχίες αποτελούνται από φωτοβολταϊκά πλαίσια τα οποία συνδέονται ηλεκτρικά μεταξύ τους. Τα Φ/Β πλαίσια που χρησιμοποιούνται ευρέως έχουν ισχύ από 50Wp έως 200Wp. Όσον αφορά στο υλικό κατασκευής τους, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, διαχωρίζονται κυρίως σε μονοκρυσταλλικού, πολυκρυσταλλικού ή και άμορφου πυριτίου. Το εύρος της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων του εμπορίου είναι 4-15%.
Για τη βέλτιστη λειτουργία των φωτοβολταϊκών σε μια κατοικία πρέπει πρώτα από όλα να ληφθούν υπόψη τα εξής:
* Νότιος προσανατολισμός της θέσης εγκατάστασης, με μικρές αποκλίσεις
* Κατάλληλη κλίση ως προς το οριζόντιο επίπεδο (για την Ελλάδα είναι περίπου 30 μοίρες)
* Μηδενική σκίαση στο χώρο τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών και
* η μελέτη, εφόσον αφορά κατοικία, να καθορίζεται από αρχιτέκτονα-μηχανικό καθώς οι αρχιτέκτονες είναι οι μόνοι μηχανικοί επίσημα εκπαιδευμένοι στο σχεδιασμό κατοικιών και πόλεων και όχι άλλοι μηχανικοί (π.χ. τοπογράφοι, πολιτικοί, χημικοί κ.τ.λ.) καθώς η εκπαίδευση των πρώτων εστιάζεται στην ικανότητα σύνθεσης των διαφορετικών παραμέτρων που αποτελούν μία ολοκληρωμένη και ισορροπημένη κτηριακή μελέτη στο σύνολό της αφού σχετίζεται αποκλειστικά με το σχεδιασμό κτηρίων και χώρων ζωής (ειδίκευση).
Μια προσεγγιστική εκτίμηση για τον απαιτούμενο χώρο τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών συστοιχιών που επικρατούν στην αγορά (κρυσταλλικά) είναι ότι το 1μ2 δίνει περίπου 100Watt.
Ενδεικτικά, το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μία κατοικία διασυνδεδεμένη στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων του inverter και παρελκόμενων (στηρίγματα κ.τ.λ.), είναι της τάξης των Ε7000 ανά kW. Δεδομένου ότι ο αντιστροφέας ισχύος για διασυνδεδεμένη κατοικία συγχρονίζεται πάντα με το δίκτυο της ΔΕΗ, όταν δεν παρέχεται ρεύμα από το δίκτυο το Φ/Β σύστημα δεν λειτουργεί. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος για διασυνδεδεμένη κατοικία, ως συστήματος UPS (αδιάλειπτη παροχή ενέργειας), για την κάλυψη κρίσιμων φορτίων, αν χρησιμοποιηθούν ειδικός αντιστροφέας και μπαταρίες.
Επίσης, το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση ενός συστήματος φωτοβολταϊκών σε μια αυτόνομη κατοικία συμπεριλαμβανομένου του αντιστροφέα, των μπαταριών και των παρελκόμενων, είναι της τάξης των Ε8000 ανά kW.
Πρέπει να τονισθεί ότι η ισχύς των Φ/Β που πρόκειται να εγκατασταθούν εξαρτάται από τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια που πρόκειται να καλυφθούν.
Γενικά, η εγκατάσταση των Φ/Β συστημάτων ευνοείται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς στην περίπτωση αυτή εξοικονομείται και το κόστος σύνδεσης και επέκτασης του δικτύου το οποίο είναι σημαντικό και στη χώρα μας, ακόμη και αν το σπίτι τους βρίσκεται εντός των σχεδίων των οικισμών, βαρύνει τους πολίτες !!
Στα επόμενα άρθρα θα παρουσιάσουμε τις μικρές ανεμογεννήτριες (ανθρώπινης κλίμακας), την καύση βιομάζας και τα θερμικά ηλιακά συστήματα
περισσότερες πληροφορίες στο: grapsas.blogospot.com
Ετικέτες
ενέργεια,
περιβάλλον-κτήρια,
φωτοβολταικά
Βιοκλιματικά Στοιχεία της Αρχαίας Ελληνικής Κατοικίας
Εισαγωγή
Το περιβάλλον και η σχέση του με τον άνθρωπο έχει απασχολήσει τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό έτσι όπως φαίνεται από τη μελέτη των αρχαίων κειμένων. Η πορεία του ήλιου και η επιρροή του στα κτήρια είχε εξεταστεί και περιγραφεί με τέτοια ενδελέχεια όπου θα μπορούσε κανείς να πει ότι η περιγραφεί αποτελεί 'οδηγίες κατασκευής'. Στον 'Ξενοφώντα' ο Σωκράτης μιλάει για ''...σπίτια που κοιτάζουν προς τον νότο, όπου ο ήλιος διαπερνάει το χαγιάτι το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας και τη στέγη έτσι ώστε έχουμε σκιά''. Ο Αριστοτέλης σημειώνει: ''τα κύρια δωμάτια του σπιτιού δεν ήταν θερμαινόταν μόνο από τις ακτίνες του ηλίου που περνούσαν στο εσωτερικό του από το χαγιάτι, αλλά ήταν και προστατευμένα από το βορρά για να κρατήσουν μακρυά τους κρύους ανέμους''.
Μπορούμε εύκολα να δούμε ότι στην αρχαία Ελλάδα δεν αποτελούσε θέμα συζήτησης μόνο η αρχιτεκτονική των επιβλητικών δημόσιων κτηρίων αλλά και αυτή των απλών κατοικιών. Η αρχιτεκτονική της κατοικίας που σήμερα θα ονομάζαμε ''βιοκλιματική'' στην αρχαία Ελλάδα ήταν απλά ο λογικός τρόπος να κτίζει κανείς.
...συνεχίζεται
Το περιβάλλον και η σχέση του με τον άνθρωπο έχει απασχολήσει τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό έτσι όπως φαίνεται από τη μελέτη των αρχαίων κειμένων. Η πορεία του ήλιου και η επιρροή του στα κτήρια είχε εξεταστεί και περιγραφεί με τέτοια ενδελέχεια όπου θα μπορούσε κανείς να πει ότι η περιγραφεί αποτελεί 'οδηγίες κατασκευής'. Στον 'Ξενοφώντα' ο Σωκράτης μιλάει για ''...σπίτια που κοιτάζουν προς τον νότο, όπου ο ήλιος διαπερνάει το χαγιάτι το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας και τη στέγη έτσι ώστε έχουμε σκιά''. Ο Αριστοτέλης σημειώνει: ''τα κύρια δωμάτια του σπιτιού δεν ήταν θερμαινόταν μόνο από τις ακτίνες του ηλίου που περνούσαν στο εσωτερικό του από το χαγιάτι, αλλά ήταν και προστατευμένα από το βορρά για να κρατήσουν μακρυά τους κρύους ανέμους''.
Μπορούμε εύκολα να δούμε ότι στην αρχαία Ελλάδα δεν αποτελούσε θέμα συζήτησης μόνο η αρχιτεκτονική των επιβλητικών δημόσιων κτηρίων αλλά και αυτή των απλών κατοικιών. Η αρχιτεκτονική της κατοικίας που σήμερα θα ονομάζαμε ''βιοκλιματική'' στην αρχαία Ελλάδα ήταν απλά ο λογικός τρόπος να κτίζει κανείς.
...συνεχίζεται
Ετικέτες
αρχιτεκτονική,
ενέργεια,
περιβάλλον-κτήρια
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)